Hoe voorkom je jeuk en uitslag na het scheren?

Voel je het branden in de sportschool? Geweldig. Heb je een branderig gevoel door je scheerapparaat? Minder geweldig. Een branderig gevoel is iets waar we allemaal wel eens mee te maken krijgen, maar met de juiste stappen blijft dit onder controle. Ontdek de oorzaken, preventietips en behandelingen hieronder.

Wat is het?

Branderig gevoel, of scheeruitslag, is een huidirritatie die veroorzaakt kan worden door droog scheren, te agressief scheren of scheren met botte mesjes. Dit ontstaat meestal een paar minuten na het scheren en kan in het ergste geval opkomen in de vorm van uitslag. Een branderig gevoel en scheeruitslag zijn niet hetzelfde als klinische scheerbultjes, een aandoening die ontstaat door ingegroeide haartjes. Leer hoe je scheerbultjes kunt voorkomen.

Oorzaken:

Droog scheren

Gebruik altijd scheerschuim. Scheerschuim zit vol huidbeschermende middelen die je scheermesje langs je gezicht helpen glijden en kan hydraterend werken terwijl je scheert. Wanneer het haar gehydrateerd is, zwelt het op en wordt het zachter, waardoor je scheermesje gemakkelijker door het haar glijdt. Hierdoor wordt het trekken minder, wordt er minder over je huid geschraapt en is er minder irritatie. We adviseren goede scheergel te gebruiken om je huid te beschermen.

Te hard duwen

Overdreven agressief met je scheermesje te werk gaan is de snelste weg naar een branderig gevoel. Ga lichtjes over een laag scheerschuim of -gel om je gezicht fotogeniek te houden. Laat het scheermesje zijn werk doen.

Voorkom brandwonden met scheergel

Preventietips:

Wissel je mesjes

Voorkom een branderig gevoel door slechte mesjes. Als je ongemak begint te voelen, wissel dan je botte mesjes zodat er tijdens het scheren minder getrokken wordt. Wil je mesjes volgens jouw planning geleverd krijgen?

Voorkom een branderig gevoel door dubbele scheerbewegingen

Mannen maken gemiddeld tot 170 scheerbewegingen en bijna 120 hiervan zijn dubbele scheerbewegingen. Zodra je het scheerschuim wegschraapt, wees dan voorzichtig met dubbele bewegingen, want door de verminderde lubricatie kan er meer scheerirritatie ontstaan. Gelukkig is ons Gillette® SkinGuard-scheermesje gemaakt om irritatie te voorkomen. De unieke SkinGuard tussen de mesjes vermindert een trekkerig gevoel en scheert het haar vanaf de huid, zodat irritatie wordt voorkomen.

Scheer zachtjes

De huid op je gezicht is gevoelig. Scheer met de haarrichting mee en met slechts een lichte druk om een branderig gevoel, irritatie en snijwondjes te voorkomen.

Behandelingen:

Eindig je scheerbeurt met een vochtinbrengende aftershavegel of -lotion die je huid verfrist en hydrateert. Je huid voelt er zich comfortabeler door. Wij adviseren deze.

Was dit artikel nuttig?