Buzz Cut - Hoe zelf haar knippen?

Zo knip je je eigen haar: de handleiding van een kapper

Een goed geknipt kapsel is een van de belangrijkste factoren voor veel mannen om zich op hun best te voelen. Afhankelijk van het haartype en het kapsel laten sommige mannen hun haar zelfs iedere week bijknippen. Maar wat kunnen mannen doen, als dit om welke reden dan ook niet mogelijk is? Danny Silvestri, een professionele kapper gevestigd in Winchester in het Verenigd Koninkrijk, gaf ons zijn tips over hoe mannen hun haar thuis zelf kunnen knippen.

Danny adviseert te kiezen voor een gemillimeterde coupe, ook wel een ‘buzz cut’ genoemd, wanneer je een onderhoudsarm kapsel wilt dat je eenvoudig thuis bij kunt houden. Er zijn veel verschillende varianten om uit te kiezen, waaronder een ultrakort kapsel, een zogeheten flat top en een opscheerkapsel. Ben je nog onervaren op het gebied van zelf je haar knippen, dan adviseert Danny je te beginnen met een kort kapsel waarbij je de haargrens natuurlijk en strak houdt.

De buzz cut ontstond met de uitvinding van de tondeuse in de 19e eeuw en dankt zijn naam aan het geluid van dit apparaat.

Toen we Danny spraken, sprak hij ook over het belang van wat hij #Kapperstherapie noemde - kappers zijn niet alleen vaardig in het knippen van je haar, ze kunnen ook nog eens heel goed luisteren. Ontdek Danny’s tips voor het knippen van je eigen haar, het onderhouden van je korte coupe en het inzetten van je kapper als steun om je de beste versie van jezelf te laten voelen, voorbij het haar op je hoofd. Dit is wat hij hierover heeft te zeggen:

De gereedschapskist van de thuiskapper

Ben je van plan om je eigen haar te knippen, dan heb je het volgende nodig:
  • Een kappersschaar of een tondeuse
  • Een detailer
  • Een zachte borstel

Let op: gebruik je een schaar, kies dan voor een kappersschaar - gebruik alsjeblieft geen keuken- of nagelschaar!

Is het de eerste keer dat je met een tondeuse werkt, begin dan met de hoogst genummerde stand, de langst mogelijke haarlengte. Zo ga je steeds een standje korter tot je de juiste haarlengte hebt bereikt.

Je kunt ook altijd navraag doen bij de plaatselijke kapper - laat een foto zien van alle spullen die je hebt en wellicht krijg je nog enkele goede tips.

Danny’s beste tips voor thuiskappers

Het belangrijkste advies aan mensen die hun eigen haar gaan knippen, is om zich geen zorgen te maken of in paniek te raken als het fout gaat.

Daarnaast raad ik aan om zo kort mogelijk te gaan; een buzz cut is de beste keuze wanneer je zelf je haar gaat knippen. Het is een klassiek mannelijke kapsel, vraagt weinig onderhoud en je kunt er maar weinig aan verpesten.

Is zelf je haar knippen niets voor jou, overweeg dan stylingproducten te gebruiken om daar de langere lokken mee in bedwang te houden. Stylingproducten zijn een ideaal middel om verschillende kapsels mee te proberen en te voorkomen dat je haar alle kanten op springt.

Moet ik een compleet nieuw kapsel nemen?

Zelfs een super kort kapsel kan al een hele uitdaging zijn, zeker wanneer het compleet anders is dan je gebruikelijke coupe.

Ieder ander kapsel zal het gebruik van een schaar vereisen en daarom raad ik je af dit zelf te proberen. Wacht dan liever tot je een professionele kapper kunt bezoeken.

Neem in de tussentijd een kijkje op Pinterest en Instagram om afbeeldingen van nieuwe kapsels te vinden die jij wel zou willen uitproberen en sla de afbeeldingen op in een mapje op je telefoon. Je kapper zal je bij het volgende bezoek dankbaar zijn voor het duidelijke voorbeeld van het door jou gewenste kapsel.

Hoe vaak moet ik mijn eigen haar knippen?

Hoe vaak je je haar moet knippen hangt vooral af van je kapsel. Een gemillimeterde coupe is in 1 à 2 weken al uit model gegroeid, waardoor je het dan ook regelmatig bij zal moeten houden.

Langere haarstijlen en kapsels die met een schaar geknipt zijn, moeten elke 4 tot 6 weken opnieuw geknipt worden, afhankelijk van je haartype.

Kan ik mijn haar helemaal zelf knippen?

Wanneer het om welke reden dan ook niet mogelijk is om naar de kapper te gaan, raad ik altijd aan om iemand te vragen je te helpen.

Als je je eigen haar knipt zonder hulp, zijn de details het moeilijkste gedeelte. Voor mij is de voortdurende verfijning van details in een kapsel de belangrijkste focus van mijn werk - hetgeen waar ik het meeste van mijn creativiteit in kwijt kan. Ga je je eigen haar knippen, dan zal je moeten accepteren dat je het voor nu zonder die finesse van een professional moet stellen.

Een heel kort kapsel bij jezelf creëren in 7 eenvoudige stappen

Volg deze zeven stappen om ook thuis het perfecte korte kapsel te krijgen:
1

Voorbereiding

Zorg ervoor dat je voldoende tijd vrijmaakt om te voorkomen dat je je kapsel haastig moet knippen. Pak alle benodigde spullen en leg alles voor je neer - dit voorkomt dat je tijdens het knippen nog van alles bij elkaar moet zoeken.
2

De perfecte lengte bepalen

Gebruik eerst een langer opzetstuk op je tondeuse en begin met het scheren van één kant van je hoofd, zodat je kunt zien hoeveel haar eraf gaat. Wil je je haar korter, pak dan een ander opzetstuk en ga zo door totdat je de ideale lengte hebt gevonden.
3

Probeer iedere richting

Heb je eenmaal de juiste lengte gevonden, haal de tondeuse dan vanuit alle richtingen over je hoofd, ook tegen de haargroei in.

Heb je het gevoel dat je klaar bent, dan is het heel handig om iemand even je korte kapsel na te laten lopen. Is er niemand die je kan helpen, dan kun je ook twee spiegels zo neerzetten dat je alsnog je achterkant van je hoofd kunt zien.

Als je iets moet bijwerken, neem dan de tijd en ga zo grondig mogelijk te werk.
4

Borstelen, borstelen, borstelen

Een borsteltje helpt om alle losse haren te verwijderen waardoor je goed kan zien wat er nog bijgewerkt moet worden. Het is een goed idee om te borstelen terwijl je bezig bent - maak je geen zorgen over de rommel die het maakt, dat ruim je gewoon op wanneer je helemaal klaar bent!
5

Herhaal stap 3

Heb je al het overtollig haar met een borstel of kam verwijderd, ga dan nog eens met de tondeuse over je haar heen. Blijf dit herhalen tot je alles op de juiste lengte hebt.
6

Het draait om de details

Gebruik een detailer of een precisietrimmer om je kapsel extra strak te krijgen. Veel mannen slaan deze stap over wanneer ze hun eigen haar knippen, maar het kan een groot verschil bij het eindresultaat betekenen.

De belangrijkste gebieden waar je je op richt, zijn je oren en je nek. Voor de nek adviseer ik de haargrens taps toe te laten lopen. Dit groeit namelijk veel mooier dan een rechte lijn en het voorkomt dat je de haargrens in de nek te hoog laat lopen. Het kan echter moeilijk zijn om dit direct perfect te krijgen en wat extra hulp erbij is dan vaak ook wel prettig.

Zorg ervoor dat je ook het donshaar wegscheert dat onder je natuurlijke haargrens zit.
7

Douchen

Eindelijk is het tijd om je nieuwe, strakke, zelf geknipte korte kapsel te bekijken en trots te zijn op je werk. Beloon jezelf met een lekkere douche en was je haar grondig.

Heb je nog wat meer tips nodig, stel ze dan gerust aan je kapper. Ik, en vele anderen met mij, in dit vak gestapt om mensen te helpen, dus ik heb altijd tijd voor mijn klanten als ze advies nodig hebben.

Volg Danny op Instagram, en hou je ogen open voor zijn nieuwste project, binnenkort live, op www.farsideproject.co.uk en @farsideproject.

Was dit artikel nuttig?