man controleert op droge huid na scheren

Handleiding voor mannen met een droge huid of droog gezicht

Hoe goed je jouw huid ook verzorgt, een droge huid, met name in je gezicht, kan een bron van ergernis zijn. Het elimineren van huidproblemen kan je helpen om er beter uit te zien en je beter te voelen, en daarom is het goed om te weten wat je kunt doen tegen die droge huid in je gezicht.

Wat is een droge huid?

Een droge of gevoelige huid ontstaat wanneer je huid gedehydrateerd raakt door een tekort aan vocht. De huid jeukt en voelt onprettig en geïrriteerd aan. Ook kun je last hebben van zichtbare schilfers en droge plekken. Xerosis cutis, de medische term voor een droge huid, wordt veroorzaakt door een tekort aan vetten (lipiden) en proteïnen in de opperhuid (epidermis). Dit is de buitenste laag van de huid die blootstaat aan de elementen en aanrakingen.

Bij een tekort aan deze lipiden kunnen een droge huid en uitslag ontstaan. De huid voelt ruw en trekkerig aan en kan gaan jeuken. Ernstige xerose kan resulteren in huidscheurtjes, kloven en intense jeuk. Vooral de armen, handen en onderbenen kunnen hier gevoelig voor zijn. Droge huid kan iedereen overkomen, maar het komt vaker voor bij mensen die in het verleden last van eczeem hebben gehad. Ook wordt het vaak erger naarmate men ouder wordt en de huid sneller uitdroogt.

Waarom krijgen mannen een droge huid?

Een droge huid heeft vele oorzaken, waaronder blootstelling aan koud en guur weer, of een lage luchtvochtigheid. Douchen met heet water zorgt ervoor dat de huid vocht verliest, terwijl het gebruik van sommige douchegels, die de beschermende oliën en proteïnen in de opperhuid onttrekken, het vermogen van de huid om vocht vast te houden verminderen. Zo staat je huid al met 1-0 achter.

Xerose komt vaak voor in droge, koude klimaten, dus je huid voelt misschien anders aan tijdens de koudere maanden van de late herfst, winter en zelfs de vroege lente. De koude lucht onttrekt het vocht dan uit de huid.
Handleiding voor mannen met een droge huid of droog gezicht
Wanneer je binnen bent, bijvoorbeeld op kantoor of thuis, kan de droge warmte van de centrale verwarming in de winter en de koele, droge lucht van de airconditioning in de zomer de conditie van je huid ook negatief beïnvloeden.

Misschien heb je zelf wel eens een droge huid gehad na een ochtend sporten in de winter, of na te lang in een heet bad of de sauna te hebben gezeten na een zware workout.

Wat kan een droge huid verergeren?

Ons lichaam begrijpen, betekent ook weten wat een droge huid doet opspelen. Er zijn veel dingen die dit probleem verergeren, met als meest voor de hand liggende een tekort aan vocht dat ontstaat door niet genoeg water te drinken gedurende de dag of tijdens en na zware inspanning.

Alcoholische dranken kunnen ook een uitdrogend effect hebben doordat ze de productie van het antidiuretisch hormoon stoppen, een hormoon dat het lichaam gebruikt om water op te nemen. Ga de strijd aan met je droge huid door alcoholische dranken af te wisselen met water.

Persoonlijke hygiëne is ook belangrijk, maar beperk je tot maximaal tien minuten onder de douche met warm in plaats van gloeiend heet water. Gebruik alleen met een zachte, geurvrije zeep en hydrateer jezelf direct na het afdrogen.

De zon droogt de huid ook uit, dus zorg ervoor dat je beschermd bent met een SPF-laagje om de kans op xerose tot een minimum te beperken. Vermijd ook zonnebanken, want die kunnen een droge huid veroorzaken - en dat is nog één van de minst erge nadelen van de zonnebank.

Kun je een droge huid zelf behandelen?

We denken misschien dat we huidproblemen zelf kunnen oplossen, maar toch is het raadzaam om met een dermatoloog te praten. Die zal een profiel van je huidtype opstellen en bepalen of je van nature een droge, vette of gemengde huid hebt. Deze deskundige kan je ook vertellen welke van jouw gewoontes de conditie van je huid niet ten goede komen en je huidverzorgingsproducten aanraden om je te helpen.

Een dermatoloog kan ook geurvrije verzorgingsproducten aanraden. Producten met een geurtje bevatten namelijk irriterende stofjes waarop een gevoelige huid extreem snel kan reageren. Dermatologen kunnen je ook advies geven over kalmerende lotions en balsems die je op je huid kunt gebruiken om verdere irritatie te voorkomen.

Naast het aanbevelen van producten zal de dermatoloog ook vragen of je een dagelijkse huidverzorgingsroutine toepast die rekening houdt met je levensstijl, medische geschiedenis en huidtype.

Het is belangrijk om proactief te zijn, bijvoorbeeld door te wassen en hydrateren na het sporten, hydraterende scheerlotion te gebruiken en het in de gaten houden van de reactie van je huid op verschillende situaties en producten.

Wat helpt tegen een droge huid?

Wat zeggen ze ook alweer over steeds hetzelfde doen en dan toch andere resultaten verwachten?

Wees proactief met je huidverzorging, zodat je je goed voelt en mogelijk schadelijke huidproblemen op lange termijn vermijdt.

Als je een droge huid hebt en regelmatig scrubt, is het raadzaam daarmee te stoppen. Een gezichtsscrub irriteert namelijk de gevoelige huid van je gezicht. Schakel over op een natuurlijke gezichtsscrub als je het scrubben echt niet kan laten.

Om een droge huid en/of jeuk na het scheren te voorkomen, gebruik je ongeparfumeerde producten, zoals Gillette SkinGuard Sensitive Scheerschuim en scheerlotion en aftershave voor de gevoelige huid. Kijk daarna eens naar andere producten die je gebruikt die in contact komen met je huid en die ingrediënten bevatten waar jouw huid mogelijk niet al te positief op reageert, zoals je wasmiddel en wasverzachter. Sommige wasmiddelen bevatten olie, parfums en kleurstoffen die de huid irriteren. Deze toegevoegde geurstoffen en chemicaliën kunnen ook contactdermatitis veroorzaken, een ontsteking van de huid, dus probeer over te schakelen op een geurvrije optie.

Het dragen van rubberen handschoenen tijdens het afwassen zal je huid beschermen tegen irriterende stoffen, terwijl het vanzelfsprekend is dat krabben de huid verder irriteert en huidproblemen verergert.

Als je kleren draagt van stoffen waar je huid niet goed op reageert, overweeg dan alternatieven van andere stoffen.

Neem deze adviezen mee in je dagelijkse verzorging en verklein zo het risico op een droge huid. Kijk ook eens naar Gillette SkinGuard Sensitive Scheermesjes voor mannen met een gevoelige huid.

Was dit artikel nuttig?