Tips voor het scheren van de gevoelige huid

Tips voor het scheren van de gevoelige huid

Voor velen is een (dagelijkse) scheerbeurt met een scheermesje geen uitdaging. Maar als je een gevoelige huid hebt, kan het kleinste contact met de mesjes al een probleem vormen. Als je wel eens last hebt gehad van jeuk, uitslag, krasjes en sneetjes veroorzaakt door het scheren, dan weet je waar we het over hebben.

Het goede nieuws is dat al deze ongemakken kunnen worden verholpen - en zelfs voorkomen - met voorbereiding en zorg: je hoeft alleen maar je routine te perfectioneren. Het scheren van een gevoelige huid vergt iets meer tijd en toewijding, maar als je het goed doet, doet het resultaat je versteld staan.

Als je niet weet hoe je moet beginnen, geen zorgen. Gillette heeft een gids samengesteld die je leert hoe je een gevoelige huid scheert. Volg onze tips en geniet van een gladdere en comfortabelere scheerbeurt.

Zo weet je of je een gevoelige huid hebt

Een gevoelige huid kan zich op verschillende manieren manifesteren:
 • Roodheid
 • Een strak gevoel
 • Droge huid
 • Trekkerige huid
 • Jeuk
 • Pijnlijke plekken
 • Geïrriteerde plekken
 • Een branderig gevoel
 • Bloeden
 • Gevoeligheid voor de zon
 • Reacties op huidverzorgingsproducten

Sommige huidverzorgingsproducten en wasmiddelen kunnen het erger maken, waardoor de huid gaat jeuken, de huid rood wordt of je last van uitslag krijgt.

Het is belangrijk om altijd de juiste producten voor jouw huid te gebruiken en om te zorgen dat je dagelijkse gewoonten, zoals scheren, niet bijdragen aan het probleem.

Kun je van een gevoelige huid afkomen?

Een gevoelige huid kan een levenslange uitdaging zijn. Als je er erg last van hebt en het gevoel hebt dat je huid op ieder dingetjes reageert, dan is het goed om (via je huisarts) een afspraak bij een dermatoloog te maken. Een dermatoloog kan je advies geven over producten die je wel en niet kunt gebruiken en, indien nodig, medicatie voorschrijven.

Ook al kom je nooit helemaal van een gevoelige huid af, je kunt de situatie wel stabiel houden of verbeteren door tips op te volgen. Gebruik bijvoorbeeld altijd een hydraterende crème na het scheren van de gevoelige huid, blijf zoveel mogelijk uit de zon en gebruik een product met een hoge beschermingsfactor op je gezicht en andere lichaamsdelen, zelfs in de winter. Het is ook belangrijk om je huid schoon te houden. Neem voor het scheren van de gevoelige huid de tijd om te exfoliëren. Zo verwijder je dode huidcellen, talg, vuil en bacteriën van je gezicht.

Hoe te scheren met een gevoelige huid

Om een gevoelige huid te scheren, is enige voorbereiding nodig. Anders glijdt het scheermes niet soepel over je huid. Vermijd dat met deze stappen:
1

Hydrateer je huid

De eerste stap is een schoon gezicht, dus draai de kraan open en pak je gezichtsreiniger. Als je begint met een schone huid, heb je geen last van bacteriën, overtollig talg en vuil. Dit is de eerste stap om irritatie en ingegroeide haartjes te voorkomen.

Nu je toch bezig bent, maak meteen van de gelegenheid gebruik om je huid te hydrateren met warm water gedurende minimaal drie minuten. Hierdoor wordt het gezichtshaar zachter, waardoor je het makkelijker kunt scheren.
2

Exfoliëren

Om een gevoelige huid te scheren, moet je ook scrubben. Je hoeft dit echter niet zo vaak te doen als mannen met een minder gevoelige huid. Je moet bovendien voorzichtig te werk gaan. Als je namelijk vaker scrubt dan nodig is, bereik je mogelijk het tegenovergestelde effect (uitslag, irritatie en droogheid).

Het is belangrijk om een zachte en milde scrub te gebruiken, speciaal gecreëerd voor de gevoelige huid. Exfolieer je huid een dag voor het scheren zodat deze de tijd heeft om te kalmeren. Doe dit 1-2 keer per week voorzichtig en je merkt het verschil.

Exfoliëren speelt een belangrijke rol bij het scheren van de gevoelige huid. Het helpt je dode huidcellen te verwijderen die normaal gesproken in de mesjes terechtkomen. En omdat het ook overtollig talg verwijdert, tilt het de haartjes op zodat je ze veel gemakkelijker kunt afscheren.
3

Scheergel of scheerschuim voor de gevoelige huid?

Voor het scheren van de gevoelige huid is het beter om scheergel te gebruiken, omdat deze een dikkere en vochtinbrengende laag op de huid vormt. Daardoor wordt het contact met de mesjes tot een minimum beperkt. Scheerschuim, ook al is die voor de gevoelige huid bedoeld, mist het hydraterende en verzachtende effect van gel.

Als je je bovenlip en het gebied rond je mond als laatste scheert, heeft de scheergel meer tijd om in te werken, waardoor het gezichtshaar op deze plekken nog zachter wordt en makkelijker af te scheren is.
4

Begin met de juiste gereedschappen

Gebruik een dermatologisch geteste, niet uitdrogende scheergel om de haartjes zachter te maken en je gezicht te beschermen tegen krassen en sneetjes. Kies ook een scheermesje voor de zeer gevoelige huid.

Ga op zoek naar een geavanceerd model met meerdere mesjes, zoals het Gillette SkinGuard scheermes voor de gevoelige huid. Mesjes voor de gevoelige huid hebben niet zoveel tussenruimte als andere mesjes. Dit speciale ontwerp helpt de druk op elk mesje te verminderen, wat zorgt voor meer comfort en minder irritatie.
5

Controleer je scheermesje

Botte mesjes kunnen sneetjes en irritatie veroorzaken. Vervang je scheermesje voor de gevoelige huid als je het voelt trekken of ander ongemak ervaart. Je kunt ook een scheermesje proberen dat een indicatiestrip heeft die geleidelijk witter wordt. Dat is het teken dat je geen optimale scheerbeurt meer krijgt.
6

Gebruik een goede techniek

Voor het scheren van een gevoelige huid heb je subtiele, zachte bewegingen nodig. Het scheermes moet het werk doen, niet jij. Begin met het scheren van je gevoelige huid bij je baard. Doe het dan, indien nodig, nog een keer tegen de groeirichting in voor een nog gladdere scheerbeurt.
7

Spoel je scheermes regelmatig af

Door het scheermes regelmatig af te spoelen tijdens het scheren van je gevoelige huid, voorkom je dat de uiteinden van de mesjes verstopt raken, waardoor het scheren makkelijker gaat en het comfort toeneemt.
8

Nazorg voor de gevoelige huid

Als je klaar bent met scheren, moet je je gezichtshuid kalmeren, hydrateren en beschermen. Je huid vraagt om verwennerij en aandacht. Daarom is het belangrijk om je scheerbeurt af te ronden met een paar speciale verzorgingsproducten.
Spoel de huid af met koud water - Deze stap heeft een dubbele functie. Het water hydrateert en verfrist je huid. De temperatuur werkt verzachtend en revitaliserend.

Gebruik een aftershave voor de gevoelige huid - Gebruik, nadat je je gezicht hebt afgedroogd, een hydraterende aftershave voor de gevoelige huid. Dit product helpt jeuk, uitslag en het trekkerige gevoel te voorkomen dat regelmatig optreedt na het scheren van een gevoelige huid.

Vermijdbare fouten bij het scheren van gevoelige huid

 • Geen warm water gebruiken. Warm water helpt je om je poriën te openen. Het maakt ook de haartjes en huid zachter. Als je koud water gebruikt of droog scheert, riskeer je irritatie en ingegroeide haartjes.
 • Je baard niet trimmen voor het scheren. Als je een stoppelbaard hebt, kun je het af zonder trimmen. Het probleem ligt bij middellange en lange baarden. Voordat je van stijl verandert, pak je een trimmer of schaar en verkort je de lengte van het baardhaar. Anders kun je vervelende rukjes voelen tijdens het scheren.
 • Tegen de haarrichting in scheren. De beste scheertechniek voor de gevoelige huid is om het scheermes in de richting van de haargroei te bewegen en niet andersom. Om de wrijving verder te verminderen, scheer je met zo min mogelijk bewegingen.
 • Jezelf afdrogen met een willekeurige handdoek. Je hebt een schone en droge handdoek nodig, bij voorkeur gemaakt van een zachte, hypoallergene stof. Deel je handdoek met niemand om puistjes, bultjes, infecties en ingegroeide haren te voorkomen.
 • Geen vochtinbrengende crème aanbrengen. Als je een gevoelige huid hebt, moet je verzorgingsroutine van het begin tot het eind goed zijn. Verwen jezelf met een goede aftershave. Het kan een balsem of een vochtinbrengende crème zijn. Het belangrijkste is dat het geen alcohol of andere irriterende stoffen bevat.

Veelgestelde vragen over het scheren van de gevoelige huid

Helpt scheercrème bij een gevoelige huid?

Als je een scheercrème voor de gevoelige huid gebruikt wel. De formule hydrateert je huid niet alleen diep, maar beschermt deze ook tegen de mesjes en vermindert wrijving, branderigheid, trekken en uitslag.

Hoe vaak moet je scheren als je een gevoelige huid hebt?

Als je huid snel geïrriteerd raakt, is het beter om je scheersessies te spreiden. Gebruik het scheermes om de 2-3 dagen. Je baard groeit misschien een beetje, maar je bent wel verlost van droogheid en puistjes.

Welk scheermesje is het beste voor de gevoelige huid?

Als je niet zo handig bent met scheren, zijn scheermesjes voor de zeer gevoelige huid de beste keus. Ben je erg bedreven in het scheren en wil je dicht op je huid scheren voor een glad resultaat? Probeer dan het King C. Gillette Double Edge safety scheermes

Was dit artikel nuttig?