De lengte van het onderarmscheerapparaat

Zo kun je ingegroeide haartjes en scheerbultjes voorkomen en onder controle krijgen

Terwijl vele mannen huidirritatie ondervinden na het scheren, ontwikkelen anderen een chronisch soort scheerbultjes genaamd Pseudofolliculitis Barbae, of PFB. Dit leidt tot bultjes na het scheren, die pijnlijk kunnen zijn. Gillette® heeft tips voor het omgaan met scheerbultjes en het minimaliseren van ingegroeide haartjes of scheerbultjes.

Scheerbultjes: dit is de situatie

Scheerbultjes en ingegroeide haartjes beginnen met een genetische aanleg voor extreem krullend haar. De onregelmatige vorm van krulhaarschachten en de krullen zelf zorgen ervoor dat haren opnieuw het huidoppervlak indringen, wanneer ze na het scheren teruggroeien. Door deze genetische factor zijn ingegroeide haartjes en scheerbultjes heel gewoon bij mannen van Afrikaanse of Indo-Europese afkomst. Het is belangrijk dat u weet dat niet alle scheerbultjes PFB zijn, dus als u denkt dat u zich in deze situatie bevindt, is het altijd een goed idee om eerst uw dermatoloog te raadplegen voor een diagnose en de behandeling van de symptomen van ingegroeide haartjes.

Bovenop de genetische factoren kan een aantal dingen tijdens het scheren aanleiding geven tot het ontstaan van scheerbultjes. Als de haarschacht droog is, wordt het veel moeilijker voor je scheerapparaat om te snijden, waardoor er meer getrokken wordt. Dit is niet alleen ongemakkelijk, het kan er ook toe leiden dat de haaruiteinden in een hoek gesneden worden, waardoor het haar nog gemakkelijker terug in de huid groeit, en dus het risico op scheerbultjes groter wordt.

Knip je okselhaar bij

Tips voor zo weinig mogelijk scheerbultjes terwijl je scheert:

1

Hydrateer en verwijder dode huidcellen:

Hydrateer eerst om je gezichtshaar te verzachten. Droog haar is lastiger te scheren en zal eerder terug in je huid groeien. Het is het beste om je tijdens of na een warme douche te scheren. Of je kunt 1-2 minuten een warme, natte handdoek op je gezicht houden. Verwijder dode huidcellen met een face wash of scrub om je vastzittende haartjes vrij te maken.

2

Schuim:

Gebruik een hoogwaardige scheergel, -schuim of -crème voor de gevoelige huid. Verspreid het zodat het alle haartjes hydrateert en beschermt tegen irritatie terwijl je scheert. Laat het intrekken voordat je begint.

3

Scheer:

Het belangrijkste is dat je een scheermesje voor de gevoelige huid gebruikt, zoals de Gillette SkinGuard. Dit mesje zorgt er met behulp van de gepatenteerde technologie voor dat de mesjes het haar afscheren en tegelijkertijd de huid beschermen. Controleer je mesjes voordat je begint met scheren: botte mesjes kunnen een trekkend gevoel geven en leiden tot ingegroeide haartjes of bultjes. Scheer met lichte, zachte bewegingen. Zorg dat je niet te vaak over hetzelfde gedeelte beweegt, omdat dit irritatie kan veroorzaken. Spoel de mesjes regelmatig af en breng opnieuw scheergel aan tijdens het scheren. Gezichtshaar groeit in verschillende richtingen - scheer in de richting die het meest comfortabel aanvoelt. Scheer de meest gevoelige gedeeltes van je gezicht als laatste. Als de scheergel meer tijd krijgt om in te trekken, worden de haartjes zachter en eenvoudiger te scheren. Gebruik de precisietrimmer met één mesje aan de achterkant om scherpe lijnen rondom het gezichtshaar te creëren en lastige plekjes te scheren, zoals onder je neus.

4

Kalmeer:

Spoel je gezicht af met koud water en droog het af. Breng een hydraterende aftershave aan om het vocht in je huid aan te vullen en je huid te kalmeren. Probeer regelmatig te scheren om te voorkomen dat je haartjes lang genoeg worden om opnieuw in het oppervlak van de huid in te dringen.

Hydrateer, schuim, scheer en kalmeer – deze vier stappen, in combinatie met de reeks scheerverzorgingsproducten van Gillette geven je de mogelijkheden om scheerbultjes onder controle te helpen houden.

Tips over het onder controle houden van non-PFB (scheerbultjes) irritatie door het scheren kun je lezen in ons artikel over branderig gevoel en irritatie.

Was dit artikel nuttig?