De lengte van het onderarmscheerapparaat

Ingegroeide haren en uitslag na het scheren

Ingegroeide haren en scheeruitslag hebben iets gemeen: ze zijn beide vervelend, pijnlijk en onaantrekkelijk. Het goede nieuws? In deze gids leggen we je uit wat ingegroeide haren en scheerbultjes zijn, waarom ze verschijnen, hoe je ze voorkomt en hoe je ze behandelt.

Wat is een ingegroeide haar?

Knip je okselhaar bij
Een ingegroeide haar ziet eruit als een puistje, maar dat is het niet. Het is een haar die, in plaats van uit het haarzakje, naar binnen is gegroeid. De porie raakt verstopt en dit veroorzaakt een natuurlijke reactie (een ontsteking en soms roodheid en pijn).

De ontsteking van het bultje wordt op natuurlijke wijze uitgelokt door ons eigen lichaam, dat externe ‘vijanden’ probeert te bestrijden.

Hoewel iedereen last kan hebben van ingegroeide haren, hebben mensen met krullend haar en een gevoelige, vette of acnehuid er meestal meer last van.

Symptomen van een ingegroeide haar

Een ingegroeide haar heeft duidelijk herkenbare symptomen:
 • Oppervlakkige droogheid;
 • Jeuk, pijn of ongemak;
 • Een rood bultje, of een bultje in een andere kleur dan je huidskleur;
 • Een donker puntje (dat is de ingesloten haar).

Oorzaken van ingegroeide haren

Een van de oorzaken van een ingegroeide haar is de natuurlijke structuur van het haar. Experts zijn het erover eens dat krullend haar makkelijker ingesloten raakt in het haarzakje.

Je kunt ook last krijgen van ingegroeide haren als je tegen de haarrichting in scheert of als er aan de huid getrokken wordt tijdens het scheren. Dit zorgt ervoor dat de haar zich terugtrekt in het haarzakje.

Als de porie verstopt raakt, bijvoorbeeld door vuil of dode huidcellen, raakt de haar ingekapseld. Maar zelfs als er geen sprake is van een verstopte porie, kan het puntje van de haar buigen, waardoor deze naar binnen gaat groeien.

Wat is scheeruitslag?

Scheeruitslag is een type huidirritatie dat ontstaat door verkeerd gebruik of slechte kwaliteit van scheermes en scheerproducten. Het verschijnt meestal al binnen enkele minuten na een ruwe scheerbeurt, repetitieve bewegingen over dezelfde plek, door het gebruik van een bot mesje of door droog scheren.

Symptomen van scheeruitslag

Huidirritatie door het scheermes is direct herkenbaar. Rode plekjes zijn het eerste teken van scheerbultjes en –brand. Andere symptomen van scheeruitslag zijn:
 • Pijn, jeuk of een branderig gevoel;
 • Zwelling van de huid of gevoeligheid bij aanraking;
 • Kleine rode bultjes (uitslag na het scheren).

Oorzaken van scheeruitslag

Scheerbultjes of –brand treedt meestal op als de mesjes in direct contact zijn gekomen met de huid, bijvoorbeeld wanneer je droog scheert zonder scheergel of –schuim, of tegen de haarrichting in.

Andere oorzaken van huidirritatie na het scheren zijn:
 • Scheren met een oud, bot of ongeschikt mesje;
 • Droogheid die ontstaat doordat het scheren de huid ontdoet van natuurlijke vochtinbrengers;
 • Het hebben van een gevoelige huid, maar hier geen speciale producten voor gebruiken;
 • Het haar niet verzachten en de huid niet exfoliëren voor het scheren.

Hoe kom je van een ingegroeide haar af?

Ook bij ingegroeide haren is voorkomen beter dan genezen. Probeer om je huid en haar gedurende 5-10 minuten te verzachten voordat je begint met scheren. Dit doe je bijvoorbeeld door een warme douche te nemen en een hydraterende crème aan te brengen voordat je de scheergel erbij pakt. Kies voor een ultra-hydraterende formule, zoals Gillette Fusion5 Scheergel Ultra Protection.

Een andere tip om ingegroeide haren te voorkomen, is het gebruik van een scheermes dat ontworpen is voor een zachte scheerbeurt, bijvoorbeeld de Gillette ProShield. Scheer altijd met de haarrichting mee in plaats van ertegenin en je zult zien dat je minder last krijgt van ingegroeide haren.

Vergeet niet om je huid 1 à 2 keer per week te exfoliëren en je baardcrème en olie in te masseren met cirkelvormige bewegingen. Dit helpt de haar om uit het haarzakje te groeien. Het exfoliëren helpt ook om dode huidcellen te verwijderen die de porie kunnen verstoppen.

Is er toch een haar ingegroeid? Volg dan deze stappen om een ingegroeide haar te verwijderen. Was het gebied met de ingegroeide haar met warm water en een gezichtsreiniger. Breng dan een warm gaasje of washandje aan op de ingegroeide haar en laat dit 10 minuten zitten.

Komt de haar er daarna nog niet uit? Het is beter om niet zelf te gaan plukken met een pincet, want dit kan het erger maken. Zo kun je bijvoorbeeld een litteken krijgen of een infectie oplopen. Ga in plaats daarvan langs bij je huisarts of dermatoloog.

Tips voor het voorkomen van scheerbultjes

1

Was je gezicht

Bereid je huid voor op het scheren. Maak voordat je gaat scheren je huid schoon met King C. Gillette Baard- en Gezichtsreiniger, een zachte scrub en warm water. Je kunt ook een scheerkwast gebruiken.

Deze stap is zeer belangrijk om ingegroeide haren te voorkomen, want het verwijdert vuil van je huid waardoor het scheermes beter contact maakt met je huid en haar.

Daarnaast maakt warm water het haar zachter en opent het de poriën en haarzakjes. Daardoor krijg je een gladder eindresultaat.
2

Hydrateer

Verzacht het haar om rukjes van de mesjes te voorkomen. Hydrateer je gezicht en gebruik een scheergel om vocht in de haartjes te houden. Dankzij het vocht zet het haar uit en wordt het zachter, waardoor het makkelijker wordt om het te scheren.
3

Scheer

Laat het scheermesje het werk doen. Scheer met subtiele bewegingen en laat het scheermesje het werk doen. Scheer regelmatig en altijd met de richting van het haar mee om huidirritatie en ingegroeide haren te voorkomen.

Het gebruik van een scheermes van hoge kwaliteit met meerdere mesjes, zoals een Gillette scheermes, helpt uitslag en ingegroeide haren na het scheren voorkomen.

Nazorg

Hydrateer om scheerbultjes te voorkomen. Mesjes kunnen meer verwijderen dan alleen haar: de hydratatie van je huid kan verdwijnen door het scheren, waardoor de huid droog, strak en geïrriteerd kan aanvoelen en vatbaarder is voor scheerbultjes en –uitslag.

Gebruik een hydraterende aftershave om het vochtgehalte in huid en haar te herstellen. Het lijkt misschien een onbelangrijke stap, maar hydrateren na het scheren is de sleutel tot het voorkomen van huidirritatie en scheerbultjes.

Wassen, hydrateren, scheren en nazorg: deze vier stappen, gecombineerd met Gillette verzorgingsproducten voor mannen, gaan je helpen om scheerbultjes en –uitslag te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Waarom krijg ik last van scheerbrand?

Scheerbrand kan meerdere oorzaken hebben, maar de meest voorkomende zijn droog of onvoorbereid scheren. Maak je gezicht gedurende 5 tot 10 minuten nat met warm water, bijvoorbeeld onder de douche, en gebruik altijd scheergel. Je zult zien dat je geen last meer hebt van uitslag na het scheren.

Wat is het verschil tussen een ingegroeide haar en huiduitslag?

Uitslag ontstaat doordat de huid geïrriteerd is en kan voor jeuk, roodheid en een branderig gevoel zorgen. Ingegroeide haren daarentegen, zijn haren die ingesloten zijn in het haarzakje en daardoor een ontsteking kunnen veroorzaken.

Hoelang heb je last van een ingegroeide haar?

Dat ligt onder andere aan de mate van nazorg, techniek en huidtype. Normaal gesproken verdwijnt een ingegroeide haar binnen 2 tot 3 weken. De ingegroeide haar verwijderen hoeft dus niet per se, maar pas wel je scheerroutine aan om ingegroeide haren in de toekomst te voorkomen.

Was dit artikel nuttig?