5 tips voor zelfzorg in de winter voor mannen

5 tips voor zelfzorg in de winter voor mannen

Self-care, of zelfzorg, kan in de winter een uitdaging zijn. Als het nog koud en donker is bij het opstaan en het is ook weer koud en donker wanneer je thuiskomt, kan dit een behoorlijke impact op je stemming hebben, met een mogelijke winterdip als gevolg.

Daarom is het zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, voor zowel de innerlijke als de uiterlijke jou. Slechts enkele aanpassingen in je dagelijkse routine kunnen al voldoende zijn om je een stuk beter te laten voelen, waardoor je ook in de winter het beste van jezelf kunt laten zien.

Wat is zelfzorg?

Zelfzorg is niets anders dan goed voor jezelf zorgen en het kan op verschillende manieren. Spreek bijvoorbeeld af met vrienden, ga eens per week vroeg naar bed of scheer je iedere dag om je op je best te voelen.

We geven je vijf zelfzorg tips voor de winter om je lichaam en geest gezond te houden:
1

Voldoende vitamine D

Blootstelling aan vitamine D helpt je hersenen serotonine aan te maken, een stofje dat je humeur in balans brengt, waardoor je lekkerder in je vel zit. Hierdoor loop je minder kans een winterdip of ‘winterblues’ te ontwikkelen.

Natuurlijk zonlicht is een heel goede bron van vitamine D, maar de zon schijnt veel minder in de winter. Zorg er dan ook voor dat je zoveel mogelijk buiten bent.

Probeer tijdens je lunchpauze een wandeling te maken, doe een sport waarbij je in het weekend buiten traint, of reis met het openbaar vervoer waardoor je net iets langer buiten bent tijdens je reis van huis naar het station. De extra lichaamsbeweging draagt ook bij aan een beter humeur en een stevige wandeling houdt je warm en zet je hele lichaam aan het werk.
man die in de winter buiten vitamine D opdoet om zijn humeur te verbeteren
Werk je in ploegendiensten of ben je niet in de gelegenheid om zo vaak naar buiten te gaan als je wil in de winter, probeer dan op andere manieren extra vitamine D binnen te krijgen. Voedingsmiddelen als tonijn, makreel, kaas, champignons en eidooiers zijn allemaal goede bronnen.
2

Zorg goed voor je huid

Het koudere weer kan voor een drogere huid dan normaal zorgen, en dus is het belangrijk om je huid regelmatig te verzorgen en dit op te nemen in je dagelijkse dosis zelfzorg.

Nadat je ‘s ochtends klaar bent met scheren, breng je een vochtinbrengende crème aan om je huid te kalmeren en te hydrateren. Scheren kan je huid namelijk ook uitdrogen als je het niet op de juiste manier doet.

De Gillette SKIN Aftershave Balsem en GilletteLabs Snel Absorberende Hydraterende Crème zijn beide goede opties die makkelijk en snel zijn aan te brengen en die je helpen je huid in de beste conditie te houden, zodat je er zelfverzekerd uit kunt blijven zien.
3

Breng balans aan in je sociale leven

De winter is vaak een drukke periode met allerlei activiteiten rondom de feestdagen, maar dit kan het laatste zijn waar je zin in hebt wanneer je humeur niet optimaal is. Uiteindelijk zijn je gezondheid en het voorkomen van een burn-out zoveel belangrijker dan je angst om iets te missen. Tegelijkertijd is het wel belangrijk dat je niet volledig geïsoleerd raakt van familie en vrienden. Plan dingen om naar uit te kijken, maar zorg ervoor dat je agenda niet overvol zit.
4

Eet gezond en lekker

Goed eten is een andere vorm van zelfzorg. Tijd doorbrengen in de keuken kan een geweldige manier zijn om te ontspannen en je gedachten op iets anders te richten dan je werk. Daarnaast weet je ook precies welke voedingsstoffen je binnenkrijgt.

Salades zijn niet de ideale winterkost, maar zelfgemaakte soepen en stoofpotten vol groenten en mager vlees wel, en ze helpen je gezond en smakelijk te eten.
man eet zelfgemaakte soep uit een mok
Koken met knoflook, gember en voedingsmiddelen met vitamine C, zoals zoete aardappelen en flespompoen, dragen bij aan een betere weerstand.
5

Verwaarloos je verzorgingsroutine niet

In de winter kan het moeilijk zijn om de warmte van je bed te verlaten, maar probeer toch iedere ochtend tijd vrij te maken voor je persoonlijke verzorging. Verwaarloos je gebruikelijke scheer- of verzorgingsroutine niet, want juist deze kleine dingen kunnen een grote impact op je humeur hebben en je helpen er goed uit te zien en je goed te voelen.

Met de GilletteLabs Heated Razor, geniet je van een verzachtende warmte terwijl je scheert. Met dat vooruitzicht kom je toch iets gemakkelijker je bed uit om je te gaan scheren.

Als alternatief kun je met onze Gillette 3-in-1 Styler je gezichtshaar trimmen, scheren en bijwerken met slechts één apparaat. Je kunt hem zelfs onder de douche gebruiken als je weinig tijd hebt.

Het maakt niet uit wat zelfzorg voor jou betekent, maar maak er tijd voor vrij deze winter en houd die winterdip buiten de deur.

Was dit artikel nuttig?