5 Dingen die je moet weten over de gezondheid van mannen

5 dingen die je moet weten over de gezondheid van mannen

Mannen horen gezond en sterk te zijn. Daarom negeren ze vaak, met gevaar voor eigen gezondheid, hun zwaktes. Hoe eerder prostaatkanker en andere typische mannenziektes worden ontdekt, hoe groter de kans is op herstel. Prostaatkanker wordt tegenwoordig bij tweederde van de mannen al in een vroeg stadium ontdekt. Met de Movember beweging en jouw hulp kan dit aantal nog verder stijgen. Een overzicht van de vijf feiten van de gezondheid van mannen laat zien hoe belangrijk het is om actie te ondernemen.

Feit 1: Tijd voor mannen onderling is belangrijk

Tijd met je vader, zoon of vrienden geeft je kracht en verhoogt je zelfbewustzijn. Veel mannen lukt het niet om tijd vrij te maken van de gezelschap van vrienden te genieten. Veel oudere mensen vertellen je over de door hun gemiste kansen. Maak niet dezelfde fout door steeds maar niet met vrienden af te spreken. Merk je dat de stress je leven en vrije tijd overheerst, dan is het belangrijk om meer pauzes te nemen.

Maak bewust tijd vrij en plan dit iedere week in. Geniet van je vrije tijddoor te sporten, vissen of voetbal kijken. Soms heb je er genoeg aan samen na een lange werkdag te ontspannen. Een ideale manier om de batterij weer op te laden. Afspraken in je vrije tijd zijn de ontspannende tegenhanger van de gebruikelijke verplichtingen. Kijken we naar de huidige beperkingen, dan kan je prima je afspraken online organiseren.

Tijd voor Mannen Onderling is Belangrijk

Feit 2: Open gesprekken met mannen helpen

Goede vrienden kunnen elkaar zwijgend begrijpen, maar soms is een goed gesprek belangrijk. Zit je niet lekker in je vel? Is er iets dat je al langere tijd dwars zit?

Empathische mensen voelen aan wanneer hun vrienden wellicht met iets zitten. Dan talent heeft echter niet iedereen.

Het is dan ook belangrijk om open te zijn en met elkaar te praten. Mannen vinden het doorgaans lastig om over hun gevoelens en zorgen te spreken. Ze pakken te weinig rust en zien daarbij niet dat ze teveel van lichaam en geest vragen. Dat is dan vermoedelijk ook de reden waarom het aantal zelfmoorden onder mannen zo hoog is. De statistieken bewijzen het: drie keer zoveel mannen als vrouwen plegen zelfmoord.

Die uitwisseling is enorm belangrijk voor de geestelijke gezondheid. Bij een ontmoeting of een telefoongesprek komen ook niet-alledaagse dingen aan bod.

Vraag, luister en let goed op de nuances. Moeilijke tijden vragen om veel kracht. Vrienden en familie zijn dan des te belangrijker. Help je vrienden en laat ze jou helpen.

Maar hoe voer je dan zo’n open gesprek?

Het systeem „Alec“ helpt je daarbij:

  • ASK: Vraag je vriend hoe het gaat en kijk of er iets bijzonders is dat je opvalt.
  • LISTEN: Luister en let op nuances
  • ENCOURAGE ACTION: Moedig hem aan actie te ondernemen, Help hem een eenvoudige, maar goede richting te vinden en de eerste stap daarbij te zetten.
  • CHECK IN: Blijf op de hoogte - blijf vragen hoe het met hem gaat.


  • Heb jij of iemand anders direct hulp nodig? Bel dan de zelfmoordpreventielijn op 0900-0113.

Feit 3: Statistieken zorgen voor alertheid

1 op de 8 mannen in Europa wordt getroffen door prostaatkanker. Dat is schrikbarend hoog.

Wees bewust van dat hoge risico en laat je door je huisarts informeren. Artsen adviseren dat mensen van 50 jaar en ouder zich regelmatig laten onderzoeken. Ben je van Afrikaanse of Caribische afkomst, dan wordt zelfs aangeraden dat je je vanaf 45-jarige leeftijd laat controleren. Is er een erfelijke belasting, dan is regelmatige controle zeker aanbevolen.

Ben je van Afrikaanse of Caribische afkomst, dan wordt zelfs aangeraden dat je je vanaf 45-jarige leeftijd laat controleren

Vroegtijdige ontdekking vergroot de kans op effectieve bestrijding van prostaat- en teelbalkanker. Wordt de kanker tijdig behandeld, dan is de overlevingskans voor langer dan 5 jaar maar liefst 98%. Ter vergelijking: de overlevingskans van ontdekte prostaatkanker daalt tot slechts 26%.

Feit 4: Voelen moet je leren

Teelbalkanker is de meest voorkomende vormen van kanker bij jonge mannen. Je kan je eigen testikels onderzoeken om daarmee onregelmatigheden op te sporen. Maar hoe doe je dat precies?

44% van de mannen weet niet hoe ze het onderzoek moeten uitvoeren. Toch is vroegtijdige opsporing heel belangrijk voor een vroegtijdig herstel.

Onder een warme douche zijn de omstandigheden voor zelfonderzoek optimaal.

Tast de testikels rollend af, op zoek naar zwellingen en pijnpunten. Herhaal ditzelfde onderzoek bij de andere testikel.

Normaal gesproken kun je beide testikels goed voelen. Een verschil in formaat is normaal, waarbij de linker vaak wat verder naar beneden hangt.

Een knobbel of zwelling is abnormaal. Gewichtstoename en pijn zijn signalen voor alertheid. Geen reden voor directe zorgen, maar maak wel een afspraak met de huisarts voor verder onderzoek.

Feit 5: Beweging is gezond

Sportieve activiteiten verhogen het lichamelijke bewustzijn en verbeteren de mentale gezondheid. Ook een lichte vorm van beweging biedt al een belangrijke bijdrage aan fitter worden. Hierbij hoeft er zeker geen sprake te zijn van een sport in wedstrijdverband. Zelfs wandelen heeft een positief effect op de bloeddruk en de stofwisseling.

Door regelmatig te bewegen, voorkom je extra kilo’s waardoor je lichamelijk en geestelijk fitter blijft, de gelukshormonen volgen vanzelf. Die beweging zorgt dat je je goed voelt waardoor de kwaliteit van leven hoger wordt.

Het is nog leuker om met andere mensen samen te bewegen. En hiermee is de cirkel omtrent de vijf feiten rond.

Was dit artikel nuttig?