5 Dingen die je moet weten over de gezondheid van mannen

5 dingen die je moet weten over de gezondheid van mannen

Volgens de traditionele definitie van mannelijkheid moeten mannen kracht uitstralen, er te allen tijde sterk en gezond uitzien. Maar dit is helemaal geen gezonde manier van leven. Door te proberen om tekenen van vermeende 'zwakte' te verbergen, kunnen mannen in feite zowel hun fysieke als mentale gezondheid in gevaar brengen.

De Movember-beweging wil mannen niet alleen in november, maar het hele jaar door bewuster maken van gezondheidskwesties. Hoe eerder prostaatkanker en andere typische mannenziektes namelijk worden ontdekt, hoe groter de kans is op herstel. Zo wordt prostaatkanker tegenwoordig bij twee derde van de mannen al in een vroeg stadium ontdekt. Met de Movember-beweging en jouw hulp kan dit aantal nog verder stijgen. Daarom vertellen we je vijf dingen over de gezondheid van mannen die je moet weten.
1

‘Mannentijd’ is belangrijk

Me-time en tijd doorbrengen met vrienden is erg belangrijk om je te helpen kracht en zelfvertrouwen op te bouwen in jezelf en je relaties.. Met drukke werkschema's, familieverplichtingen en andere prioriteiten, hebben we niet altijd genoeg tijd over voor 'mannentijd', terwijl we dit wel nodig hebben.

Maak zo vaak als je kunt tijd vrij om met je vader, zoon, broer of vrienden door te brengen. Of het nu is om bij te praten onder het genot van een drankje, te sporten of gewoon te chillen en een videospelletje of bordspel te spelen. Tijd doorbrengen met andere mannen, praten over wat er gaande is in je leven en hoe je je echt voelt, kan een geweldige vorm van zelfzorg zijn.
Tijd voor Mannen Onderling is Belangrijk
2

Het is goed om te praten

Goede vrienden kunnen elkaar zwijgend begrijpen, maar soms is praten essentieel. Zit je niet lekker in je vel? Is er iets dat je al langere tijd dwars zit? Niet iedereen kan aanvoelen dat er iets mis is met een vriend - vooral als je het goed verborgen houdt. Daarom is het zo belangrijk om open gesprekken te voeren met je vrienden en familie.

Mannen vinden het doorgaans lastig om over hun gevoelens en zorgen te spreken, maar erover praten is ontzettend belangrijk voor je geestelijke gezondheid. Tijdens een goed, open gesprek hoef je het echt niet alleen over alledaagse dingen te hebben.

Statistieken tonen aan dat elk jaar drie keer meer mannen dan vrouwen zelfmoord plegen, dus het is van vitaal belang dat we meer praten, ons openstellen voor geliefden en onze vrienden aanmoedigen om hetzelfde te doen.

Stel vragen, luister, let op nuances en onthoud dat moeilijke tijden kunnen worden overwonnen met kracht en steun. Help je vrienden en familie en, niet onbelangrijk, laat ze jou ook helpen.

Maar hoe voer je dan zo’n open gesprek over mentale gezondheid?
Het systeem ‘Alec’ kan daarbij helpen:
  • Ask: Vraag je vriend hoe het gaat en vraag of er iets bijzonders speelt op dit moment.
  • Listen: Luister en pik de nuances op.
  • Encourage action: Moedig je vriend aan om actie te ondernemen. Help hem met het bepalen van mogelijke acties en steun hem om de eerste stap te zetten.
  • Check-in: Ga regelmatig langs om te zien hoe het met je vriend gaat en vraag hier ook naar.


Heb jij hulp nodig of is er iemand om wie je je zorgen maakt? Bel dan de zelfmoordpreventielijn op 0800-0113. Dit kan ook anoniem.
3

Weet wanneer je jouw prostaat moet laten controleren

In Nederland krijgen per jaar meer dan 13.000 mannen de diagnose prostaatkanker en nog te weinig van deze gevallen worden vroegtijdig ontdekt. Maak je je zorgen, schroom dan niet om naar je huisarts te gaan.

Aanbevolen wordt dat mannen vanaf hun 50e regelmatig hun prostaat laten controleren, terwijl dit voor mannen met Afrikaanse of Caribische roots al vanaf hun 45e is. Als prostaatkanker in jouw familie voorkomt, is het belangrijk om met je huisarts te bespreken op welke leeftijd je het beste met regelmatige controles kunt beginnen.
Ben je van Afrikaanse of Caribische afkomst, dan wordt zelfs aangeraden dat je je vanaf 45-jarige leeftijd laat controleren
Vroege opsporing en diagnose kunnen de prognose van prostaat- en teelbalkanker aanzienlijk verbeteren. Indien tijdig ontdekt en behandeld, is er een overlevingskans van 98% na vijf jaar. Wanneer de kanker echter in een later stadium wordt ontdekt, kan dit overlevingspercentage dalen tot 26%.
4

Check zelf regelmatig je testikels

Teelbalkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij jonge mannen. Je kunt je eigen testikels onderzoeken en zo onregelmatigheden tijdig opsporen. Maar hoe doe je dat precies?

Uit cijfers blijkt dat 44% van de mannen niet weet hoe ze hun testikels goed moeten controleren, maar vroege opsporing is essentieel voor een goede prognose. We geven je enkele tips:

  • Onder een warme douche zijn de omstandigheden voor zelfonderzoek optimaal.
  • Rol één testikel tussen je vingers en voel of er zwellingen of pijnpunten zijn. Herhaal dit bij de andere testikel.

  • Vergeet niet dat het normaal is dat je testikels verschillende groottes hebben.

  • Knobbels of zwellingen zijn abnormaal. Pijn of veranderingen in het gewicht van je testikel kunnen wijzen op problemen.
  • Merk je iets op waar je je zorgen over maakt, maak dan zo snel mogelijk een afspraak met je huisarts.

5

Lichaamsbeweging is gezond

Lichaamsbeweging kan helpen om je lichaamsbewustzijn, fysieke kracht en zelfs je mentale gezondheid te verbeteren. Ook een lichte vorm van beweging biedt al een belangrijke bijdrage aan fitter worden. Zo kan iets simpels als wandelen al een positief effect op je bloeddruk en stofwisseling hebben.

Regelmatige lichaamsbeweging kan je ook helpen om je gewicht onder controle te houden, wat een positief effect kan hebben op je zelfbeeld.

Lichaamsbeweging maakt endorfine vrij, een stofje dat ook wel het gelukshormoon wordt genoemd. Zo voel je meteen het positieve effect van lichaamsbeweging, wat een grote impact kan hebben op je leven.

Was dit artikel nuttig?