Je baard vlechten als een pro: een complete gids

Je baard vlechten als een pro: een complete gids

Je baard vlechten is meer dan een trend; het is een manier om jouw unieke persoonlijkheid te onderstrepen en om je stylingcapaciteiten te laten zien. Of het nu de eerste keer is dat je je baard vlecht of je skills wilt verbeteren, Gillette begeleidt je stap-voor-stap door het proces. In deze uitgebreide gids behandelen we alles wat je moet weten over het vlechten van je baard, van de voorbereiding tot de (haar)puntjes op de i. Maak je klaar om de aandacht te trekken met je perfect gevlochten baard!

Het voorbereiden van je baard

Voordat je begint met het vlechten van je baard is het belangrijk om te zorgen dat je baard schoon, droog en klitvrij is. Begin met het wassen van je baard met een speciale baardshampoo en breng daarna een baardolie aan om je baardhaar te voeden en te verzachten. King C. Gillette is jouw betrouwbare partner bij het gezond en verzorgd houden van je baard.

Het kiezen van een vlechtstijl

Nu je baard er klaar voor is, is het tijd om een vlechtstijl die bij je past uit te zoeken. Experimenteer met verschillende stijlen om je baard te vlechten, bijvoorbeeld een enkele vlecht, dubbele vlechten aan iedere kant en ingewikkelde designs voor de geoefende vlechter. Iedere stijl levert een andere, unieke look op, dus kies er eentje die past bij jouw persoonlijkheid.

Stap-voor-stapgids voor het vlechten van je baard

Stap-voor-stapgids voor het vlechten van je baard
1

Splits je baard

Gebruik een kam of je vingers om je baard in secties te verdelen. Hoeveel dat er zijn, is afhankelijk van de stijl die je hebt gekozen. Voor een simpele vlecht verdeel je je baardhaar in drie gelijke plukken.

Voor een dubbele vlecht maak je zes secties, drie aan iedere kant.
2

Begin met vlechten

Houd het linkerdeel vast met je linkerhand, het middelste gedeelte met de duim en wijsvinger van je rechterhand en het rechter gedeelte met je rechterhand. Kruis het rechterdeel over het middelste deel en breng het naar het midden. Kruis vervolgens het linkerdeel over het nieuwe middelste gedeelte en breng het naar het midden. Herhaal dit proces, wissel de kanten af, tot je het einde van de baard bereikt.

Enkele vlecht: een enkele vlecht kan ook heel goed werken bij kortere baarden. Begin bij je kin, vlecht een klein deel van je baard, stop halverwege, zet vast met een (haar)elastiekje en laat de rest ongevlochten. Dit creëert de illusie van een langere baard.

Zijvlechten: Als je wat lengte aan de zijkanten van je baard hebt, kun je proberen die te vlechten. Begin bij de bakkebaarden en maak kleine vlechtjes aan elke kant om een accent aan je korte gezichtshaar toe te voegen.
3

Zet de vlecht vast

Heeft je vlecht de gewenste lengte bereikt? Gebruik dan een (haar)elastiekje om de boel op z’n plek te houden.

Zorg dat het elastiekje strak genoeg zit om de baardvlecht op z’n plek te houden, door het elastiekje een paar keer om de vlecht heen te wikkelen. Als je meerdere vlechten in je baard gaat maken herhaal je stap 2 en 3 voor iedere vlecht.
4

(Haar)puntjes op de i

Misschien wil je nog wat laatste dingen aanpassen om het gewenste resultaat te bereiken. Voor een vollere, ruigere uitstraling trek je bijvoorbeeld wat plukjes uit de baardvlecht. Ga je voor een strakke, afgewerkte look, dan kun je een beetje baardbalsem aanbrengen, zoals King C. Gillette Baardbalsem, om onwillige baardharen op hun plek te houden en je gevlochten baard glans te geven.

Gevlochten baardstijlen – zo maak je ze:

Gevlochten baardstijlen – zo maak je ze:
1

Vikingvlecht

De Vikingvlecht is een klassieker die kracht en mannelijkheid uitstraalt. Om deze vlecht in je baard te maken, verdeel je je baard in drie delen. Vlecht ieder deel strak in, van wortel tot punt. Breng daarna de drie vlechten bij elkaar en zet ze vast met een haarelastiekje.
2

Franse vlecht

De Franse vlecht is een veelzijdige stijl die wat elegantie aan je baard toevoegt. Verdeel je baard aan de bovenkant van je kin in drie delen.

Kruis het rechterdeel over de middelste pluk, kruis dan het linkerdeel over de nieuwe middelste pluk. Ga door met dit vlechtpatroon en voeg geleidelijk meer baardhaar toe vanaf elke kant tot je het einde bereikt. Zet de vlecht vast met een elastiekje.
3

Vissengraatvlecht

De vissengraatvlecht is een unieke, fascinerende stijl die een bijzonder effect creëert. Verdeel je baard in twee gelijke delen. Neem een kleine lok van de buitenste rand van het linkerdeel en breng die naar de rechterkant. Herhaal dit proces, wissel de kanten af, tot je het einde van je baard hebt bereikt. Maak de vlecht vast met een elastiekje.
4

Hollandse vlecht

De Hollandse vlecht, een variant van de Franse vlecht, creëert een verzorgde uitstraling. Verdeel het haar vanaf de bovenkant van je kin in drie delen. In plaats van bovenlangs over het middelste deel te kruisen, ga je onderlangs. Pak gaandeweg steeds wat baardhaar van elke kant erbij.

Blijf doorgaan met vlechten tot je het eind van je baard bereikt en zet de vlecht vast met een elastiekje.
5

Bokservlecht

De bokservlecht is een gladde en sportieve stijl waarbij je een strakke vlecht aan iedere kant van je baard maakt. Verdeel je baard in twee gelijke delen en vlecht ieder deel strak in vanaf je haarimplant tot het eind. Zet beide vlechten vast met een elastiekje.
6

Oneindige vlecht

Wil je een opvallende vlecht met weefeffect? Kies dan voor de oneindige vlecht. Verdeel eerst je baard in drie secties. Kruis het rechterdeel over het midden en kruis vervolgens het linkerdeel over het nieuwe middelste deel. Let op: hierna ga je met het rechterdeel onder het midden door en ook met linkerdeel ga je onder het (nieuwe) middendeel door. Herhaal deze twee stappen (bovenlangs, onderlangs) tot je het eind van je baard bereikt en zet de vlecht vast met een elastiekje.
7

Touwvlecht

De touwvlecht is een gedraaide stijl die structuur en diepte toevoegt aan je baard. Verdeel je baard in twee gelijke delen en draai ieder deel met de klok mee. Daarna draai je beide delen tegen de klok in om elkaar heen, waardoor er een touw-achtig effect ontstaat. Zet de baardvlecht vast met een elastiekje.
8

Cornrow

Cornrows zijn een populaire keus onder baardvlechters. Je vlecht je haar dicht op de huid en maakt nette, uniforme rijtjes van vlechten. Verdeel je baard in kleine secties, vlecht dicht op de huid en neem losse haren mee in de vlecht terwijl je bezig bent. Blijf vlechten tot je aan het eind van je baard bent en zet ieder vlechtje vast met een elastiekje.
9

Vierstrengenvlecht

Een vlecht met vier strengen is er eentje voor de gevorderde baardvlechter. Splits je baard in vier gelijke delen en nummer ze van links naar rechts als 1, 2, 3 en 4. Neem deel 1 en kruis deze over deel 2, passeer deze dan onder deel 3. Neem vervolgens deel 4 en kruis deze onder deel 3 door, passeer deze dan over deel 2. Herhaal dit patroon en wissel de over- en onderbewegingen af tot je het einde van je baard hebt bereikt. Zet de vlecht vast met een elastiekje.
10

Zigzagvlecht

De zigzagvlecht is een creatieve stijl die een unieke, visuele twist aan je baard geeft. Begin met het verdelen van je baard in kleine delen en maak een regelmatige vlecht in elk deel. Zodra je elke vlecht hebt gemaakt, trek je zachtjes aan de zijkanten om een zigzagpatroon te creëren. Zet iedere vlecht vast met een elastiekje.
11

Gevlochten paardenstaart

Heb je een volle, lange baard? Dan is deze stijl iets voor jou. Om te beginnen vlecht je een deel van je baardhaar en zet je het vast met een doorzichtig elastiekje. Maak daarna een paardenstaart waarin je de vlecht verwerkt. Vlecht vervolgens een deel van je baard, vanaf je kin naar beneden om de look samen te brengen. Zet het vast met een elastiekje.

FAQ: Baard vlechten

FAQ: Baard vlechten

Hoe lang moet mijn baard zijn voor een vlecht?

Voor de meeste vlechtstijlen heb je een baard van minimaal 10 centimeter lang nodig. Sommige stijlen, zoals sikvlechtjes, kunnen echter ook toegepast worden op een kortere baard.

Moet ik mijn baard wassen voor het vlechten?

We raden je aan om je baard te wassen voordat je gaat vlechten. Zo weet je zeker dat je baard schoon is en dat er geen restjes van verzorgingsproducten zijn achtergebleven. Gebruik een milde baardshampoo en verzorg je baard verder met een verzachtend product en/of baardolie voor het beste resultaat.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn baardvlecht niet losraakt?

Om de vlecht in je baard te houden, gebruik je kleine (haar)elastiekjes aan het einde van de vlecht. Je kunt ook wat baardwax of –balsem gebruiken.

Kan ik mijn krullende of golvende baard invlechten?

Zeker! Een krullende of golvende baard geeft zelfs een unieke structuur aan de door jou gekozen vlechtstijl. Omarm de natuurlijke structuur van je baard en speel ermee tijdens het vlechten. De krullen en golven kunnen voor interessante patronen zorgen, waardoor de vlecht in je baard nog meer opvalt. Zorg er wel voor dat je baard goed gehydrateerd en ontklit is voor je begint met vlechten.

Vergeet niet dat vlechten een veelzijdige stijl is die toegepast kan worden op verschillende baardlengtes en structuren. Vind uit wat bij jou past door te experimenteren met verschillende stijlen en probeer ook eens om verschillende soorten vlechten met elkaar te combineren. Het belangrijkste is dat je er lol in hebt en een extra manier hebt om jouw unieke persoonlijkheid naar voren te brengen.

Was dit artikel nuttig?