De evolutie van intiem scheren voor mannen – Van holbewoner tot zakenman

De evolutie van intiem scheren voor mannen – Van holbewoner tot zakenman

De scheerroutine van mannen wisselde door de jaren heen. Hoewel mannen zich al sinds de oudheid scheren, was er een tijd in de prehistorie waarin mannen simpelweg niet over de middelen beschikten om zich glad te scheren. Dat gezegd hebbende, vuursteen voorzag zelfs in het stenen tijdperk in scherpe materialen voor het verwijderen van haar, al kwam het natuurlijk niet in de buurt van manscaping zoals we dat vandaag de dag kennen. Het was pas toen mensen metaal gingen bewerken tot gereedschap, dat scheren, haren knippen en intieme verzorging mogelijk werd voor mannen. Dacht je dat schaamhaar scheren voor mannen een compleet nieuw fenomeen was? Nee dus.

In dit artikel vertellen we je over de verzorgingsgewoonten van mannen, hoe ze in de loop der tijd zijn veranderd en in het bijzonder over de stijgende populariteit van manscaping en intieme verzorging van mannen.

Ontharing bij mannen in de oudheid

Zelfs de beste vuurstenen konden maar beperkt worden gebruikt om haar te verwijderen, dus mannen hadden meestal lang haar, tenzij ze deel uitmaakten van een gemeenschap die dicht bij de kust leefde. In de oude Mediterrane wereld is namelijk bewijs gevonden dat er soms schelpen werden gebruikt om ongewenst haar te verwijderen door zowel mannen als vrouwen. Het lijkt erop dat de scherpe randen van mosselen en scheermessen werden gebruikt om het haar te plukken en af te snijden.

In de Bronstijd, rond 3.000 v. Chr., werden voor het eerst metalen gereedschappen gebruikt voor een veel effectievere ontharing. Hoewel al lang bekend is dat vrouwen eenvoudige knipgereedschappen gebruikten om hun lichaamshaar onder controle te houden, kan hetzelfde ook gezegd worden van mannen. De Macedonische oorlogsleider die later bekend werd als Alexander de Grote stimuleerde het scheren onder zijn troepen al op jonge leeftijd. Het is niet bekend of dit was omdat hij dacht dat zijn mannen hierdoor minder vatbaar waren voor persoonlijke hygiëneproblemen of omdat het een militaire tactiek was - sommigen zeggen dat hij bang was dat vijandelijke soldaten aan baarden konden trekken tijdens een gevecht - maar feit is dat hij het ontharen promootte.

Onderzoek naar het Oude Egypte toont aan dat schaamhaar verwijderen populair was onder de aristocratie. Koningen, koninginnen, prinsen en prinsessen lieten allemaal hun schaamhaar afknippen, vaak met symbolische, hoogwaardige metalen instrumenten ingelegd met juwelen. Omdat Alexander vervolgens Egypte veroverde, werd hij in zijn manscape-regime mogelijk verder beïnvloed door Egyptische gebruiken.

Middeleeuws manscapen – was het een ding?

Tijdens de middeleeuwen kreeg haar weer een prominentere rol, vooral onder mannen. Dit betekende echter geen complete terugval naar de holbewoner-stijl. Dit kwam doordat veel mensen in de middeleeuwen geplaagd werden door hoofdluis en de enige bekende manier om de luizen kwijt te raken, was het verwijderen van al het haar. Kortom, de kunst van het verwijderen van hoofd- en lichaamshaar is nooit verloren gegaan. Het werd alleen een paar eeuwen vooral uit praktische overwegingen gedaan.

De 18e eeuw en de opkomst van scheermessen

Koper en kostbare metalen werden enige tijd gebruikt voor scheermessen, maar in de 18e eeuw kwam de staalproductie op gang, het materiaal waarvan scheermesjes tegenwoordig gemaakt worden. Rechte scheermessen, ook wel bekend als open scheermessen, waren niet langer alleen beschikbaar voor de rijken, maar ook voor de gewone man. Het was niet eenvoudig om deze scheermessen te gebruiken (in de Engelse taal hebben ze niet voor niets de bijnaam ‘cut-throat razors’), dus mannen gingen naar de barbier om zich professioneel te laten scheren. Het was pas in 1901, toen King C. Gillette zijn beroemde double edge safety scheermes op de markt bracht, dat het zelf scheren populair werd. Vanaf dat moment was ook het schaamhaar scheren voor mannen in opkomst, doordat ze leerden hoe ze hun schaamhaar moesten scheren. Er gingen nog wel enkele decennia overheen voordat schaamhaar scheren voor mannen de norm werd.

De opkomst van mannelijke intieme verzorging en bodyscaping

In de jaren ’30 en ’40 van de 20e eeuw haalden de meeste mannen regelmatig een scheermes voor hun gezichtsbeharing. Maar toen kwamen de jaren ’60, het tijdperk van de hippies, en was lang haar weer helemaal in. De opkomst van manscaping moest wachten tot het modebeeld veranderde in het midden van de jaren ’80. De New Romantic-stroming en de androgyne look van wereldsterren als David Bowie zorgden ervoor dat een deel van de mannen overstapte naar een gladgeschoren gezicht.

Vanaf 1990 gingen meer en meer vrouwen hun schaam- en okselhaar (steeds korter) scheren, waardoor dit ook een ding werd onder mannen. Tegenwoordig zijn er veel mannen van alle geaardheden en voorkeuren die geen twee keer nadenken over het verwijderen van hun rughaar, hun borsthaar en in veel gevallen ook hun schaamhaar. Gezien de overvloed aan intieme verzorgingsproducten voor mannen die nu op de markt zijn, is het niet verwonderlijk dat manscaping zo populair is geworden. Het is dankzij de Gillette INTIMATE verzorgingslijn in ieder geval gemakkelijker dan ooit tevoren.

De Gillette INTIMATE verzorgingslijn omvat producten die speciaal ontworpen zijn voor je schaamstreek. Ga je je schaamhaar voor de eerste keer scheren? Pak dan eerst de Gillette INTIMATE Trimmer i5 erbij om je schaamhaar in te korten. Zo maak je het makkelijker voor het Gillette INTIMATE Scheermes om door de haartjes te komen. De SimplePass-technologie met 5 scherpe antifrictiemesjes doet de rest. Is je mesje bot? Plaats dan een nieuw Gillette INTIMATE Navulmesje op je scheermes. Breng voordat je je schaamhaar gaat scheren een ruime hoeveelheid Gillette INTIMATE 2-in-1 scheercrème en reiniger aan. Doe dit, indien nodig, opnieuw tijdens het scheren. Zo voorkom je scheerirritatie in dit gevoelige gebied. Dit doe je ook door na je scheerbeurt de Gillette INTIMATE Anti-Schuurstick te gebruiken. De anti-schuurstick vermindert jeuk en wrijving.

Natuurlijk kan niemand voorspellen of mannelijke intieme verzorging de trend blijft de komende decennia. Dat gezegd hebbende, er is genoeg marktonderzoek dat de indruk wekt dat mannen netter voor de dag willen komen, zeker tijdens intieme momenten met hun partner. Een ding dat we wel met zekerheid kunnen zeggen, is dat er niet langer een taboe heerst op intiem scheren voor mannen. Dit is grotendeels te danken aan het feit dat zo veel mannen het net zo gewoon vinden om te doen als het scheren van hun gezicht.

De evolutie van intiem scheren voor mannen – Veelgestelde vragen

1

Is het goed om je schaamhaar te scheren?

Het scheren van je schaamhaar heeft een aantal voordelen. Door warmte en vochtigheid kan je schaamhaar een ideaal plekje voor bacteriën vormen. Door het scheren of verwijderen van schaamhaar voorkom je dit, net zoals ongewenste geurtjes en zweetplekken.
2

Hoe snel groeit schaamhaar na het scheren?

Schaamhaar gaat niet sneller groeien als je het scheert. Ook wordt het niet dikker. Het lijkt misschien zo, doordat stoppels stugger en donkerder zijn dan de haren die al een tijdje aan het groeien zijn.

Was dit artikel nuttig?