Gids voor intieme ontharing bij mannen

Haar hebben daar beneden is normaal, maar als je jouw intieme delen wilt scheren, dan staan wij achter je! Als het je niet aanstaat wat je in de badkamerspiegel ziet, is er tenslotte niets mis mee om dat te veranderen.

Om ervoor te zorgen dat je eerste poging slaagt, hebben we een gids opgesteld voor het ontharen van je intieme zone. Je denkt misschien: "Ik weet al hoe ik mijn baard moet scheren, er is toch geen verschil?”

Jawel. Het haar in je intieme zone is dikker en stugger en bevindt zich in een gevoelig gebied. Dus om ongemak te voorkomen, nemen we je stap voor stap mee door het proces.

Stappen om de intieme zone van de man te scheren

Stap 1:
Kies een kamlengte

Trimmers, zoals de Gillette Styler, hebben kammen voor verschillende haarlengtes. In dit geval 2 mm, 4 mm en 6 mm. Als het haar in je intieme zone erg lang is, begin dan met de 6 mm en ga dan verder met de andere.

Stap 2:
Trim het haar in je intieme zone

Trim het haar tot een lengte die je acceptabel vindt. De lengte verminderen helpt je bij het scheren, want de mesjes lopen minder snel vast in korter haar.

Stap 3:
Neem een douche

Water hydrateert je huid. Het verzacht ook het haar in je intieme zone, dat meestal harder is. Hierdoor kun je het haar rondom je intieme delen gemakkelijker verwijderen en ben je met een paar halen klaar. Maak je geen zorgen over het water: je Gillette Styler is waterbestendig en ook onder de douche te gebruiken.

Stap 4:
Schuim je in met scheergel

Je wilt je scheermes niet over deze gevoelige zone halen zonder eerst voor wat bescherming te zorgen. Breng daarom een royale laag scheergel aan. De gel voorkomt wrijving met de mesjes.

Scheergel zorgt ervoor dat het scheermesje soepel over de huid glijdt, waardoor het ontharen van de intieme zone van mannen makkelijker wordt. Probeer een zachte, huidvriendelijke formule te gebruiken, zoals GilletteLabs Snel Schuimende Scheergel.

Stap 5:
Controleer of je mesjes niet bot zijn

Je hebt een nieuw scheermesje nodig of een scheermes dat weinig gebruikt is om je intieme delen te scheren. Als de mesjes niet scherp genoeg zijn, kunnen ze irritatie of ingegroeide haartjes veroorzaken. Bovendien snijden ze het haar niet gelijkmatig af, wat zorgt voor een minder goed resultaat.

Stap 6:
Scheer met lichte, zachte bewegingen

Haast en je daar beneden scheren zijn geen goede combinatie. Neem er dus de tijd voor. Pak het handvat stevig vast en laat het scheermes zachtjes over de huid glijden, houd je halen kort en beweeg met de richting van de haargroei mee. Deze techniek helpt wondjes en ingegroeide haartjes voorkomen.

Stap 7:
Spoel de mesjes regelmatig af

Spoel de mesjes van je scheermes na een paar halen af onder de kraan of in een kom met schoon water. Zo verwijder je restjes scheergel, afgesneden haartjes en vuil. Tik niet met het scheermes tegen de wasbak om water te verwijderen, want dan kun je het scheermesje beschadigen.

Stap 8:
Trek je huid strak

Creëer een glad oppervlak door met één hand de huid in je liesstreek strak te trekken en met de andere hand je scheermesje te gebruiken.

Stap 9:
Breng indien nodig opnieuw scheergel aan

Voor een gladde scheerbeurt kan het zijn dat je in verschillende richtingen over dezelfde plek moet scheren. Breng in dat geval opnieuw scheergel aan om irritatie, scheerbultjes en uitslag te voorkomen.

Stap 10:
Spoel, droog en hydrateer

Verwijder restjes scheergel die achtergebleven zijn na het ontharen met water. Water helpt ook om het gebied te kalmeren en zo branderigheid en jeuk te voorkomen. Droog zachtjes af en eindig met een goede vochtinbrengende crème, zoals Gillette SKIN Ultra Sensitive Hydraterende Crème, die een verzachtende werking heeft.

Het is belangrijk dat je het hydrateren niet overslaat. Onthoud dat je net haar hebt verwijderd in een gebied dat gevoelig is voor irritatie. Bovendien heeft je huid net haar natuurlijke beschermingslaagje verloren en die moet je aanvullen om irritatie te voorkomen.

Stap 11:
Maak je scheermes goed schoon

Nu je huid gehydrateerd is, hoef je alleen nog maar je scheermesje schoon te maken. Maak de mesjes schoon met water en laat ze drogen aan de lucht. Laat je het scheermesje vies of nat achter, dan beperkt dit de levensduur.

Je creëert bovendien de perfecte omstandigheden voor de groei van schimmels en bacteriën die ook weer kunnen zorgen voor irritatie en ingegroeide haartjes.

Tips voor het ontharen van de testikels

Het ontharen van je testikels heeft veel voordelen: het vermindert geurtjes, houdt je koeler, vermindert transpiratie, verhoogt de gevoeligheid (en het plezier!) en het kan je zaakje er groter en aantrekkelijker uit laten zien. Wil je het proberen? Wij vertellen je hoe je je testikels scheert als een expert:

 • Zet je voet op een krukje en gebruik één hand om de huid van de testikel strak te trekken.
 • Neem je trimmer in je andere hand. Trim het schaamhaar zonder de huid aan te raken.
 • Neem een bad met warm water en breng daarna een heldere scheergel aan.
 • Haal voorzichtig en zachtjes je scheermes over de strakgetrokken huid.
 • Spoel de resten scheergel af en dep je testikels zachtjes droog.

Hoe behandel je ingegroeide haartjes en uitslag?

Voorkomen is beter dan genezen. Gebruik daarom een scheermes voor de gevoelige huid of voor de intieme zone dat goed scherp is en van goede kwaliteit.

Scheren in de richting van de haargroei en eindigen met een vochtinbrengende crème voor na het ontharen helpt eveneens om uitslag te voorkomen. Als je al een ingegroeide haar hebt:
 • Breng warmte aan op het gebied of neem een heet bad.
 • Neem een pincet en trek voorzichtig aan de haar.
 • Laat je huid rusten na het verwijderen van de haar.

Andere manieren om de intieme zone van mannen te ontharen

Er zijn andere manieren (zonder scheermes) om je intieme zone te ontharen. Dit zijn enkele voorbeelden van populaire methoden:
 • Elektrolyse
 • Met een pincet, haartje voor haartje
 • Warme of koude wax
 • Ontharingscrèmes
 • Laserontharing

Deze manieren zijn echter meestal duurder, nemen meer tijd in beslag en zijn moeilijk uit te voeren zonder professionele hulp. Om de mannelijke intieme zone zelf te scheren en zonder al te veel geld uit te geven, kun je het beste kiezen voor een goed scheermes, zoals de ProGlide van Gillette. Volg ons stappenplan voor een goed eindresultaat.

Veelgestelde vragen over het scheren van de intieme delen

Hoe vaak moet ik mijn intieme zone scheren?

Het ligt eraan hoe snel het haar in je intieme zone groeit. Je kunt jezelf daar beneden een keer per maand scheren, maar ook elke 1 à 2 weken. Het belangrijkste is dat je huid tussen de scheerbeurten door voldoende tot rust komt.

Waarom heb ik last van ingegroeide haartjes in mijn intieme zone?

Ingegroeide haartjes kunnen altijd voorkomen als je haar gaat verwijderen. Het maakt niet uit of je dit doet met een scheermes, met wax of met een pincet. Het scrubben van je huid kan ingegroeide haartjes voorkomen, net zoals een goede ontharingstechniek.

Moet ik mijn intieme zone met zeep wassen?

Het is niet aan te bevelen om je intieme zone of genitaliën met zeep of douchegel te wassen, zelfs niet als je zachte en ongeparfumeerde producten gebruikt. Het is beter om alleen water te gebruiken. Zo voorkom je irritatie, jeuk en droogheid.

Was dit artikel nuttig?