Hoe schaamhaar te scheren

De basis van manscaping: hoe scheer je je schaamhaar?

Als je denkt aan het ontharen van je schaamstreek schieten er veel vragen door je hoofd. Moet je scheren? Of is trimmen beter? En welke stijlen zijn het populairst voor manscaping?

Door al die vragen ben je misschien geneigd om het scheren van je schaamhaar uit te stellen of te laten voor wat het is, maar gelukkig zijn wij er om je te helpen. Of je nu gewoon wilt weten hoe je schaamhaar scheert of een nieuwe stijl wilt uitproberen - lees verder om je manscaping skills te verbeteren.

Wat is intieme verzorging?

Intieme verzorging is het verwijderen van schaamhaar. Populaire methodes zijn trimmen of scheren. In Nederland is er voor zover we weten nooit onderzoek naar gedaan, maar een Amerikaans onderzoek uit 2016 stelt dat zo’n 50 procent van de mannen hun schaamstreek trimt of scheert.

De beste manier om schaamhaar te scheren

Net als bij gezichtsbeharing hangt de door jou gekozen manier voor het onder handen nemen van je schaamhaar af van je voorkeuren. Sommige mannen gaan voor gladgeschoren, anderen trimmen liever en weer anderen geven de voorkeur aan een mix van de twee. Of je je schaamstreek gaat scheren en zo ja, hoe, de keuze is aan jou.

Wil je je schaamhaar scheren? Raadpleeg onze stap-voor-stapgids voor een glad en mooi resultaat:

STAP 1:
Schaamhaar trimmen

De eerste stap naar succesvol manscapen is trimmen. Hoe langer je schaamhaar, hoe groter de kans dat het vast komt te zitten in je scheermes, hoe scherp de mesjes ook zijn.

De beste manier om schaamhaar te trimmen is door voorzichtig een trimmer over je schaamhaar te halen tot het een lengte heeft die gemakkelijk en zonder ongemak te scheren is. De Gillette INTIMATE Trimmer voor Intieme Zone is ontworpen met jouw comfort in gedachten en helpt je te beschermen tegen sneetjes, wondjes en scheerirritatie.

Uitgerust met drie kammen voor verschillende haarlengtes. Als je nog nooit getrimd hebt, begin dan met de langste lengte. Je kunt er ook voor kiezen om het Sensitive-opzetstuk te gebruiken voor het extra voorzichtig trimmen van gevoelige plekken zoals de balzak. Trimmen gaat gemakkelijker als je schaamhaar droog is, dus begin met deze stap voordat je onder de douche stapt.

STAP 2:
De voorbereiding

Nu je fris getrimd bent, is het tijd om je schaamhaar verder voor te bereiden. Een warme douche of bad maakt stug schaamhaar zachter, zodat je het gemakkelijker kunt scheren. Schaamhaar is steviger dan ander lichaamshaar, dus je moet ongeveer vijf minuten douchen of baden om het zo zacht mogelijk te maken. Door je schaamhaar zachter te maken, verklein je de kans op wondjes en sneetjes in dit extreem gevoelige gebied.

Douchen reinigt ook de huid voordat het scheermes ermee in contact komt. Het reinigen van zowel je huid als je scheergerei helpt folliculitis voorkomen. Dat is een veelvoorkomende aandoening die wordt veroorzaakt doordat bacteriën of schimmels in het haarzakje terechtkomen, waardoor er bultjes op de huid verschijnen. Gillette INTIMATE 2-in-1 Scheercrème + Reiniger voor Intieme Zone is speciaal ontwikkeld voor gevoelige zones en helpt je haar en huid zachtjes te reinigen, zodat je mesje over een schoon oppervlak gaat en de kans op ingegroeide haartjes minimaal is. Dit product doet ook dienst als scheercrème, dus breng een nieuwe laag beschermend schuim aan voordat je begint met scheren.

STAP 3:
Scheren van de schaamstreek

Voordat je begint met scheren, is het zeer belangrijk dat je een nieuw mesje gebruikt en een scheermes kiest dat speciaal ontworpen is voor het scheren van je schaamstreek. Dit verkleint de kans op wondjes en sneetjes en geeft je de meeste kans op een goed eindresultaat.

Wij raden het Gillette INTIMATE Scheersysteem voor Intieme Zone aan. Ontworpen voor intieme scheerbeurten en perfect voor de moeilijk bereikbare plekjes. Vijf anti-frictie mesjes, FlexBall-technologie en een speciaal ontworpen handvat zorgen voor een comfortabele en gecontroleerde scheerbeurt door de contouren van je lichaam te volgen.

Om te beginnen creëer je een glad oppervlak door met één hand de huid van je lies strak te trekken en met korte, langzame bewegingen - scheer met de haarrichting mee - de gewenste stijl te creëren. Zorg ervoor dat je het mesje om de twee à drie scheerbewegingen afspoelt om overtollige scheercrème en haartjes te verwijderen.

Tip: Tik niet met je scheermes tegen de wasbak en veeg het niet af aan een handdoek; dat zijn twee dingen die de levensduur van het scheermes mogelijk verkorten, doordat ze het ingewikkelde ontwerp van de onderdelen van het scheermes kunnen beschadigen.

Als je tevreden bent met het resultaat, was je je schaamstreek met koud water en dep je het gebied droog met een schone handdoek.

STAP 4:
Nazorg na het scheren

Verzorging na het scheren is essentieel voor een goed eindresultaat – zelfs, of misschien wel juist, als het gaat om manscaping. Hoe minder schaamhaar je hebt, hoe meer wrijving je waarschijnlijk zult ondervinden tijdens het sporten en als je schaamstreek in contact komt met je kleding.

Onze oplossing hiervoor is de Gillette INTIMATE Anti-Schuurstick voor Intieme Zone. De stick helpt je te beschermen tegen oncomfortabele wrijving en hydrateert je schaamstreek langdurig dankzij de voedende kokosolie.

Deze gevoelige plek heeft tijd nodig om te herstellen, dus zorg ervoor dat er minstens een paar dagen tussen twee scheerbeurten zit.

3 populaire stijlen voor manscaping

Hieronder volgen enkele populaire stijlen voor manscaping. Onthoud dat er geen ‘foute’ manier van stylen is en dat dit slechts ideeën zijn die je als inspiratie kunt gebruiken.
1

Slip

Vind je het vooral belangrijk dat je schaamstreek er verzorgd uitziet en dat er geen schaamhaar onder je onderbroek vandaan komt, dan is dit de stijl voor jou. Scheer gewoon al het schaamhaar weg dat buiten je ondergoed valt.
2

Getrimd

Voor deze onderhoudsvriendelijke optie gebruik je een trimmer zoals de Gillette INTIMATE Trimmer voor Intieme Zone om het schaamhaar kort en netjes te houden. Gebruik een van de drie verwisselbare kammen om het schaamhaar op de gewenste lengte te trimmen.
3

Brazilian

Als je een haarloze schaamstreek wilt, dan is de Brazilian iets voor jou.

Tip: Zorg ervoor dat je de Gillette INTIMATE Anti-Schuurstick voor Intieme Zone bij de hand hebt als je voor de Brazilian gaat, want de kans op huidirritatie is bij deze stijl groter.

Je kunt ook verschillende combinaties van scheren en trimmen proberen. Sommige mannen willen bijvoorbeeld het haar boven de penis trimmen en alles eronder scheren. Sommigen doen het liever andersom. Alles mag!

Gefeliciteerd! Je hebt zojuist de basis van manscaping geleerd. Til je intieme verzorging naar een nog hoger niveau met onze gids voor het scheren van je ballen.

Lees ook onze artikelen voor meer ideeën over manscaping en scheren.

Was dit artikel nuttig?