Verlicht een jeukende schaamstreek met Pubic Anti-Chafe Stick

Hoe verlicht je een jeukende schaamstreek na het scheren?

Houd je regelmatig een manscaping-sessie? Dan heb je na het scheren misschien weleens gemerkt dat je huid gevoelig of pijnlijk aanvoelde. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn. In dit artikel behandelen we de meest gestelde vragen en zorgen over het scheren van de schaamstreek.

Huidirritatie en gevoelige plekken door wrijving komen vaak voor bij mannen die hun schaamstreek scheren. Hoog tijd om uit te vinden wat die jeuk veroorzaakt en hoe je een jeukende schaamstreek kunt verlichten met een aantal essentiële verzorgingstips.

3 manieren om scheerirritatie na het scheren van je schaamstreek te voorkomen

Veel mannen met een gevoelige huid stoppen met het scheren van hun schaamstreek vanwege irritatie. Of je nu last hebt van scheerbrand, scheerbultjes of schaafwondjes in de schaamstreek, scheerirritatie is geen pretje. Goed nieuws: irritatie na het scheren van je schaamstreek kan voorkomen worden. Benieuwd hoe? Lees de tips in onze gids!

Wat veroorzaakt jeuk in de schaamstreek?

Er zijn verschillende redenen waarom je jeuk in je schaamstreek kunt hebben, waaronder:
 • Allergische reactie
 • Seksueel overdraagbare aandoeningen
 • Scheerirritatie
 • Huidaandoeningen zoals eczeem of dermatitis


Scheerirritatie is gemakkelijk te verhelpen, maar voor andere oorzaken van een jeukende schaamstreek is mogelijk de hulp van een arts nodig. Neem contact op met je huisarts als je aanhoudende jeuk hebt die gepaard gaat met symptomen die niets met scheren te maken hebben.
Oorzaken van een jeukende schaamstreek

Wat is scheerirritatie?

Scheerirritatie is een tijdelijk gevoelige huid als gevolg van een slechte scheerbeurt. Er zijn drie hoofdcategorieën:

 • Scheerbrand – Een branderig gevoel, roodheid, prikkende huid, jeuk - klinkt dat bekend? Als je deze symptomen ooit hebt ervaren na het scheren, heb je last gehad van scheerbrand.
 • Scheerbultjes - Scheerbultjes zijn ingegroeide haartjes die ontstaan na het scheren. Ze zien eruit als puistjes.
 • Schaafwondjes - Net als scheerbrand en scheerbultjes kan een schaafwond eruit zien als rode uitslag met bultjes. Het verschil is dat schaafwondjes worden veroorzaakt door wrijving, wat kan gebeuren als net geschoren (of getrimde) plekken tegen elkaar of tegen je kleding wrijven.


Nu je weet welke vorm van scheerirritatie je hebt, lees je verder voor de oplossingen.

Waarom jeukt het na het scheren van mijn schaamstreek?

Voor veel mannen maakt het scheren van het schaamhaar deel uit van hun verzorgingsroutine, maar problemen met je techniek of scheergerei kunnen al snel klachten als jeuk veroorzaken. Het is goed om te weten dat als je begint te scheren zonder de schaamstreek goed voor te bereiden of zonder de juiste hulpmiddelen, je de haarfollikel kunt irriteren, wat dat jeukende gevoel veroorzaakt.

Scheren kan het jeukerige gevoel in je schaamstreek verergeren. Als je je scheermesje al een tijdje niet hebt vervangen, kunnen de mesjes bot worden. Daardoor wordt het moeilijker om goed te scheren en je voelt misschien meer getrek aan de haartjes. Pak je niet regelmatig een nieuw navulmesje, dan kunnen de mesjes bacteriën verzamelen. Zorg dus goed voor je scheermesje en vervang je mesje zodra je merkt dat het bot wordt.

Hoe voorkom je scheerbrand in je schaamstreek?

Scheerbrand is een vorm van huidirritatie die veroorzaakt kan worden door droog scheren, te hard scheren of scheren met een bot mesje. Meestal ontstaat het enkele minuten na het scheren. Het neemt vaak de vorm aan van uitslag of branderige plekken op de huid, hoewel het ook een branderig gevoel zonder uitslag kan zijn. Om scheerbrand in je schaamstreek te voorkomen, moet je altijd scheerschuim of –crème gebruiken.

Een scheercrème zoals onze Gillette INTIMATE 2-in-1 Scheercrème + Reiniger voor Intieme Zone hydrateert en beschermt de gevoelige plekjes tijdens het scheren van je schaamhaar, waardoor je minder kans hebt op scheerbrand. Het helpt ook bij het reinigen van je schaamstreek tijdens het scheren. Een win-winsituatie volgens ons.

Een andere tip om scheerbrand te voorkomen is om een goede scheertechniek te gebruiken. Lees ons artikel over het scheren van schaamhaar als je het voor de eerste keer gaat doen of je techniek wilt verbeteren.

Hoe behandel je scheerbrand in je schaamstreek?

Als je last hebt van scheerbrand in je schaamstreek, zoek dan hydraterende producten die de geïrriteerde huid kalmeren. Een hydraterende crème helpt om de huid te kalmeren en scheerbrand geleidelijk te verzachten.

Het aanbrengen van een koel washandje op de gevoelige plek kan ook (tijdelijk) verlichting brengen.

Hoe je scheerbultjes in je schaamstreek voorkomt

Voorkom scheerbultjes in de schaamstreek
Als het gaat om scheerbultjes in je schaamstreek, zijn er een paar belangrijke dingen die je kunt doen om ze te voorkomen:
 1. Bereid je schaamhaar en huid voor met warm water. Douchen met warm water gedurende 3-5 minuten voordat je gaat scheren, kan helpen om je huid en schaamhaar zachter te maken. Dit vermindert de kracht die nodig is om door de haartjes te snijden en zorgt voor een comfortabelere scheerbeurt.
 2. Exfolieer regelmatig. Exfolieer de schaamstreek zachtjes en gebruik een milde reiniger voor het scheren. Dit zorgt ervoor dat het huidoppervlak vrij is van dode huidcellen, die soms haartjes kunnen tegenhouden als ze teruggroeien en daardoor bultjes kunnen veroorzaken.
 3. Gebruik een scherp scheermes dat ontworpen is voor de schaamstreek. Met een bot scheermes gaat het niet lukken. Met een scherp scheermes voorkom je wondjes, omdat de mesjes niet vastlopen en extra trekkracht op je schaamhaar veroorzaken. Het Gillette INTIMATE Scheersysteem voor Intieme Zone heeft FlexBall-technologie waardoor je gemakkelijk alle moeilijk bereikbare plekjes kunt scheren.
 4. Scheer met de haarrichting mee. Scheren tegen de haarrichting in kan resulteren in een gladder scheerresultaat, maar als je een gevoelige huid hebt, kan scheren met de haarrichting mee helpen om scheerbultjes te voorkomen.

Hoe scheerbultjes in je schaamstreek te behandelen

Scheerbultjes ontstaan wanneer haartjes onder de huid vast komen te zitten en helaas is er geen directe oplossing. Het beste is om ze de tijd te geven om te genezen en er niet overheen te scheren.

Als je huid gevoelig is voor scheerbultjes, kun je overwegen om je schaamstreek voorzichtig te trimmen, in plaats van glad te scheren. De Gillette INTIMATE Trimmer voor Intieme Zone is uitgerust met drie kamopzetstukken voor elke gewenste lengte en de trimmer houdt het schaamhaar netjes zonder de huid verder te irriteren.

Hoe je schaafplekken in je schaamstreek voorkomt

Een veelgemaakte fout na het scheren, is het niet gebruiken van verzorgingsproducten. Hier komen de voedende eigenschappen van de Gillette INTIMATE Anti-Schuurstick voor Intieme Zone van pas. De kleurstof- en alcoholvrije formule beschermt de huidbarrière en helpt haartjes zonder problemen terug te groeien.

Dit essentiële product helpt ook om wrijving op de betreffende plek te verminderen en schaafplekjes te minimaliseren op pas geschoren plekken. Maar ook op alle plekken waar huid-op-huid schuurt, zoals je dijen. Gemakkelijk aan te brengen en geen geknoei. Dagelijks te gebruiken na het douchen of voor het sporten om een beschermende laag te vormen en schaafwondjes en irritatie na het scheren op afstand te houden.

Hoe behandel je schaafplekken in je schaamstreek?

Als je een geschaafde huid hebt, is het belangrijk om dit niet te negeren. Een van de beste manieren om schaafwondjes te behandelen is door vaseline op het plekje aan te brengen. Het is dik en vochtinbrengend en geeft de geïrriteerde huid de broodnodige hydratatie.
Behandel schaafwonden in de schaamstreek
Een geïrriteerde schaamstreek kan iedereen overkomen, maar met de juiste producten en technieken kan dit ongemak hopelijk voorkomen worden. Onze intieme verzorgingsproducten voor mannen zijn ontworpen met jouw comfort in gedachten en zorgen ervoor dat je schaamstreek keer op keer glad geschoren wordt.

Bekijk voor meer deskundig scheeradvies onze ultieme handleiding voor manscaping.

Was dit artikel nuttig?