Zo laat je een volle baard groeien

Zo laat je een volle baard groeien

Als je voor het eerst een baard laat groeien, kun je je cool, nerveus en vreemd tegelijk voelen. Maar als een deel ervan pluis is, terwijl andere delen veel stugger zijn, is dit waarschijnlijk niet de baard die je voor ogen had. Wat je nodig hebt is iemand die je advies geeft over hoe je een vollere baard kunt krijgen.

Gillette helpt mannen al meer dan een eeuw bij het scheren, dus we weten alles over hoe een baard groeit, waarom hij groeit zoals hij groeit, en hoe je een onregelmatige baardgroei kunt camoufleren. Als je een volle baard wilt proberen, ben je bij ons dus aan het juiste adres voor advies.

Hoe lang duurt het om een volle baard te laten groeien?

Helaas is het antwoord dat het lang kan duren voor je een volle baard hebt en het kan zijn dat je pas het gewenste eindresultaat bereikt als je achter in de twintig bent. De snelheid waarmee je gezichtshaar groeit is genetisch bepaald. Als je vader, ooms of oudere broer een volle baard hadden aan het eind van hun tienerjaren, is de kans groot dat dit ook voor jou in het verschiet ligt. Het is dus de moeite waard om een korte baard te laten staan en te zien hoe die zich ontwikkelt.

Gezichtshaar groeit meestal in deze volgorde:

  1. Bovenlip
  2. Bakkebaarden
  3. Kin
  4. Wangen
  5. Hals


Als je tot halverwege je tienerjaren geen haar op je bovenlip ziet groeien, kan het dus wel een paar jaar duren voordat de baardgroei op de rest van je gezicht voller wordt. Het goede nieuws is dat je baard niet uitgegroeid is op het moment dat jij dat bent en steeds voller en dikker kan worden, zelfs decennia na je tienerjaren. Als je niet meteen de volle baard en snor krijgt waar je van droomt, kan het dus gewoon een kwestie van geduld zijn.

Kun je een baard sneller laten groeien?

We spraken met dr. Kristina Vanoosthuyze, senior manager wetenschappelijke communicatie van Gillette, om te weten te komen of er een manier is om een baard sneller te laten groeien.
Voor een volle baard moet je misschien een paar jaar geduld hebben
Helaas, het antwoord is nee. Kristina zegt dat geduld belangrijk is als het gaat om het laten groeien van een baard en dat je je geen zorgen hoeft te maken. Ook jouw baard wordt met de tijd voller.

De meeste mannen hebben liever geen baard dan een ongelijkmatige baard. Daarom is het zeker de moeite waard om zo snel mogelijk te leren hoe je je goed scheert, zodat je er straks helemaal klaar voor bent om die volle baard goed bij te houden.

Hoe je je goed scheert

Als je deze vijf stappen iedere scheerbeurt volgt, zit je goed:
  • Reinig je gezicht voor je begint, bijvoorbeeld met King C. Gillette Baard- en Gezichtsreiniger.
  • Breng scheerschuim aan op het gebied dat je wilt scheren.
  • Begin met scheren in de richting waarin je gezichtshaar groeit en scheer dan in de tegenovergestelde richting (tegen de haarrichting in) voor een zeer glad resultaat.
  • Spoel het mesje na elke paar scheerbewegingen voorzichtig af en zorg ervoor dat het niet tegen de wasbak stoot.
  • Breng aftershave aan om je huid te hydrateren en te kalmeren.


Natuurlijk is het juiste scheermesje ook essentieel, en we raden je aan een van de onderstaande te gebruiken als je een beginner bent op het gebied van scheren:

Gillette ProGlide gebruik je voor een precieze scheerbeurt. Het handvat is voorzien van de zogenaamde FlexBall-technologie, zodat je gemakkelijker om elke ronding van je volle baard heen kunt scheren.

Heb je een gevoelige huid of maak je je zorgen over scheren met acne, dan is Gillette SkinGuard Sensitive het scheermesje voor jou. Het heeft extra bescherming tussen het mesje en je huid om het scheren zo comfortabel mogelijk te maken.

Hoe kan ik een onregelmatige baard stylen?

Als je je gezichtsbeharing wilt behouden, zijn er een paar manieren om onregelmatige baardgroei aan te pakken of te camoufleren. Stijlen als de cirkelbaard en de chinstrap zijn geweldig als je (nog) niet veel gezichtshaar hebt, maar je hebt een goede baardtrimmer nodig zoals de Multifunctionele Gillette 3-in-1 Styler om er verzorgd uit te blijven zien.

Met de Multifunctionele Gillette Styler kun je je gezichtshaar trimmen, scheren en bijwerken. Hij wordt geleverd met drie verschillende kamlengtes zodat er voor iedereen een passende lengte bij zit, en een ProGlide navulmesje zodat je zeker bent van een gladde, precieze scheerbeurt.

Hij is ook waterproof, dus je kunt hem zelfs onder de douche gebruiken als je weinig tijd hebt, maar toch het beste van jezelf wilt laten zien.

Of je nu op zoek bent naar advies over het scheren van bepaalde delen van je lichaam of wilt weten hoe je een specifieke baardstijl krijgt, in de artikelen van Gillette vind je alle scheertips die je maar nodig kunt hebben.

Was dit artikel nuttig?