Tips voor het scheren van je gezicht: tegen de haarrichting in

Tegen de haarrichting in scheren is niet voor iedereen een geschikte techniek. Sommige mannen verdragen het en anderen niet. Wil je weten wat je kunt verwachten, hoe je tegen de haarrichting in kunt scheren zonder irritatie, wat je daarvoor nodig hebt en wat je vooral wel en niet moet doen? Lees dan snel verder, we leggen het graag aan je uit!

Wat gebeurt er als je tegen de haarrichting in scheert?

Experts zeggen vaak dat het slecht is om tegen de haarrichting in te scheren. Ze raden het zelfs af. Waarom? Als je het scheermes met de haarrichting mee beweegt, heb je minder last van wrijving.

Als je tegen de haarrichting in scheert, gebeurt het tegenovergestelde: de mesjes tillen de haartjes als het ware op, weg van de huid. Het voordeel is dat het scheermesje de haartjes vlak op de huid af kan snijden, waardoor de haartjes terugtrekken. Hierdoor krijg je een onberispelijke afwerking.

Het nadeel? Bij het verwijderen van het haar komt het mesje in contact met het gezicht, waardoor het risico op scheerbrand en irritatie toeneemt.

Bij stug baardhaar is het risico nog groter. Hoe stugger het haar, hoe meer wrijving er zal zijn. En hoe meer wrijving, hoe groter het risico op scheerirritatie.

Tips om tegen de haarrichting in te scheren zonder irritatie

Ga je voor perfect gladgeschoren, probeer dan tegen de groeirichting in te scheren. Je loopt iets meer risico op ongemakken als een geïrriteerde huid, maar maak je geen zorgen: wij helpen je het risico tot een minimum te beperken. Volg deze stappen en leer hoe je tegen de haarrichting in scheert zonder irritatie:
1

Bepaal de richting van de haargroei

Bepaal eerst de richting van de haargroei. Onthoud dat je gezicht rondingen en groeven heeft. Hierdoor groeit het baardhaar niet op iedere plek in dezelfde richting. Bovendien is elk gezicht uniek!

In welke richting je gezichtshaar groeit is moeilijk te bepalen met alleen een spiegel. Het puntje van de haar kan je een aanwijzing geven over de richting, maar dit wordt een flinke uitdaging als je een korte baard hebt. Vertrouw in plaats van op je ogen op een andere zintuig: de tastzin.

Wrijf met je vingers of een pinpas - wat je maar wilt - tegen je baard. Doe het in alle richtingen: omhoog, omlaag, zijwaarts en diagonaal. Kijk naar de veranderingen en de houding van het haar: de richting waarin je weerstand voelt is tegen de haarrichting in.
2

Bereid je huid voor

Nu je weet welke kant je op moet scheren om tegen de haargroei in te gaan, moet je je huid en gezichtsbeharing voorbereiden op de scheerbeurt. Dit zorgt ervoor dat je scheermes minder hard hoeft te werken en vermindert de kans op trekken, irritatie en ingegroeide haren.

Pak eerst je favoriete gezichtsreiniger en was je gezicht grondig. Exfolieer de baard vervolgens met een formule die geschikt is voor jouw huidtype. Hydrateer daarna je huid en gezichtsbeharing minimaal drie minuten.

Doe dit bijvoorbeeld met een warme, vochtige handdoek voor een scheerbeurt zoals bij de barbier of stap onder de douche. De warmte en het water verminderen de stugheid van het haar met 70%, waardoor het veel makkelijker te scheren is.
3

Breng scheergel aan

Als je tegen de haarrichting in wilt scheren zonder irritatie, heb je meer bescherming nodig. Daarom raden we je aan om scheergel te gebruiken in plaats van scheerschuim. Als het een transparante gel is, nog beter! Scheergel is dikker van consistentie dan andere scheerproducten en vermindert de wrijving nog meer.

Daarnaast bevat scheergel meestal verzachtende en verfrissende ingrediënten die de huid tegen het scheermes beschermen en meer hydratatie en voeding geven.

De gel helpt je ook om wondjes en sneetjes te voorkomen en verzacht de gezichtsbeharing voor een comfortabelere en gladdere scheerbeurt.
4

Scheer je gezicht

Pak een scheermes voor mannen dat zich aanpast aan de rondingen van je gezicht, zoals de Gillette ProGlide of de versie met microtrillingen, de ProGlide Power. Check of de mesjes nog scherp zijn en pak een nieuw navulmesje als dit niet zo is.

Maak nu precieze, soepele en voorzichtige bewegingen. Drie per zone is voldoende. Wissel de richting af (tegen de haarrichting in, met de richting mee en zijwaarts) voor een nog gladder resultaat en breng extra scheergel aan wanneer nodig.

Klaar? Spoel de restjes scheergel af en sluit af met een goede aftershave. Gillette SKIN Ultra Sensitive Aftershave Balsem verzacht onmiddellijk en geeft je een gehydrateerde, frisse en gerevitaliseerde huid.

Moet ik wel tegen de haarrichting in scheren?

De meeste experts raden het af om tegen de haarrichting in te scheren, omdat dit eerder een reactie genereert. Met andere woorden, het maakt je huid gevoeliger voor irritatie, scheerbultjes, ontstekingen, jeuk en ingegroeide haren; vooral als je een gevoelige huid hebt.

De frequentie van het scheren is ook een factor die meespeelt bij het veroorzaken van een reactie. Onze tip: creëer een routine die bij je past en wissel je techniek af door 1-2 dagen met de haarrichting mee te scheren en de volgende scheerbeurt tegen de haarrichting in.

Veelgestelde vragen over scheren tegen de haarrichting in

Hoe scheer je glad zonder irritatie?

Volg onze tips om tegen de haarrichting in te scheren, beperk je bewegingen tot maximaal drie per zone en zorg dat je genoeg scheergel gebruikt.

Is het veilig om tegen de haarrichting in te scheren?

Ja, maar pak het wel serieus aan door bovenstaande stappen te volgen. Doe je dit niet, dan kun je bijvoorbeeld last krijgen van een geïrriteerde, trekkerige of zelfs pijnlijke huid.

Wat heb je nodig om tegen de haarrichting in te scheren?

Voordat je tegen de haarrichting in gaat scheren, moet je het volgende bij de hand hebben: een gezichtsreiniger, een baardreiniger, scheergel, een scheermes van goede kwaliteit en een balsem, hydraterende crème of aftershave.

Was dit artikel nuttig?