Tips voor het laten groeien, scheren en stylen van een baard

Tips voor het laten groeien, scheren en stylen van een baard

Denk je erover om een baard te laten groeien? Dan zijn er eerst een paar vragen die je jezelf moet stellen. Welke baardstijl past bij jou? Hoeveel tijd wil je maximaal kwijt zijn aan het bijhouden van je baard? Heb je het juiste scheergerei? King C. Gillette biedt perfecte oplossingen voor het trimmen, scheren en definiëren van je baard. Oftewel alles dat je nodig hebt voor alle vormen van baardverzorging.

Ontdek onze beste tips voor het begin van jouw baardavontuur. We beginnen met het kiezen van de beste stijl voor jouw gezicht.

Wat is de beste baardstijl voor jou?

Van een sikje tot een gunslinger, er zijn vele baardstijlen om uit te kiezen. Misschien gaat je voorkeur uit naar een korte baard of juist naar een vol en lang exemplaar, maar kijk eerst naar welke stijl bij je gezicht past.

Een baardstijl kan je gezicht maken of breken. Daarom is het belangrijk om te kijken naar de vorm van je gezicht voordat je kiest voor een bepaalde stijl. Iets anders om in overweging te nemen is de hoeveelheid tijd die je iedere dag wilt spenderen aan baardverzorging. Ben je klaar voor een uitdaging of ga je liever voor een stijl die weinig onderhoud vergt?

We hebben verschillende gezichtsvormen met bijpassende baardstijlen voor je op een rijtje gezet:
  • Rond gezicht: Langer haar aan de onderkant en korter haar aan de zijkanten maakt je gezicht slanker en laat het er meer gedefinieerd uitzien.
  • Vierkant gezicht: Heb je een sterke kaaklijn? Korter haar bij je kin en dunnere gezichtsbeharing aan de zijkanten accentueert je kaaklijn.
  • Ovale vorm: dit type gezicht kan de meeste baardstijlen hebben. Wees dus niet bang om een keer iets anders te proberen.
  • Lang gezicht: bij een enigszins rechthoekig gevormd gezicht past een baard die korter is aan de onderkant en langer aan de zijkanten.

Je baard laten groeien

Houd er rekening mee dat een volle baard laten groeien gepaard kan gaan met wat jeuk. Meestal duurt dit zo’n 1 tot 2 weken. Het helpt als je je huid goed hydrateert voordat je begint met scheren. Wat het scheren zelf betreft: gebruik een baardtrimmer en –styler waarmee je glad kunt scheren, zodat de haargroei gelijkmatig is en je jeuk tot een minimum beperkt.

Zorg er ook altijd voor dat je gezicht en baard schoon zijn. Was minimaal één of twee keer per week je baard met een baardshampoo. Slecht verzorgd baardhaar en een droge huid zorgen namelijk voor meer jeuk. We raden je ook aan om een hydraterend product te gebruiken na het wassen van je baard. Dit helpt om de hydratatie van je huid en gezichtshaar op peil te houden tussen de scheerbeurten door. Baardolie helpt om je gezichtshaar te verzachten. Maak je geen zorgen, King C. Gillette heeft precies wat je nodig hebt.

Je baard trimmen

Het gebruik van een opzetkam om je baard te trimmen, helpt je om een strak resultaat te krijgen. Gebruik een van de opzetkammen voor de King C. Gillette baardtrimmer PRO (1 millimeter, kort 3-11 millimeter en lang 13-21 millimeter). Je kunt het beste lang beginnen. Je kunt altijd korter gaan, maar getrimde haren kun je niet terug plakken. Zorg ervoor dat je je baard gelijkmatig trimt en maak een paar bewegingen voor consistentie.

Verwijder daarna de opzetkam en trim je baard in de vorm die je wilt. Vergeet niet om ook de stukken te trimmen die je hierna nog gaat scheren. Door het haar op deze plekken eerst korter te maken, voorkom je dat je scheermes straks aan de haren gaat trekken. Zo verminder je de kans op huidirritatie.

Je snor trimmen

Het trimmen van je snor is iets lastiger, maar het helpt als je een scheermes met een precisietrimmer gebruikt.

Dit is een handig stappenplan voor iedere snorstijl:

  • Kam je snor.
  • Knip weerbarstige haren af met een schaar.
  • Trim de randjes van je snor met de precisietrimmer.

Rondom je baard scheren

Rondom je baard scheren
Als je delen van je gezicht wilt scheren voor een nette afwerking, dan moet je eerst je gezicht en baard met warm water wassen. Breng daarna wat scheergel of –schuim aan op de gedeeltes van je gezicht die je glad wilt scheren, ook op je nek en wangen.

Gebruik vervolgens het scheermes op je styler en maak zachte, voorzichtige bewegingen voor een glad eindresultaat.

Gezichtsbeharing kan in alle richtingen groeien, dus je wilt waarschijnlijk zowel met de haarrichting mee scheren als tegen de haarrichting in. Een geavanceerd scheermes met meerdere mesjes, zoals de GilletteLabs Heated Razor, zorgt voor een comfortabele scheerbeurt.

Je baard stylen en vormgeven

Nu je je baard al grof vorm hebt gegeven, is het tijd voor de details. Het King C. Gillette Double Edge Scheermes is ideaal om je baard te stylen. Gebruik het scheermes om de lijnen langs je wangen en bakkebaarden te definiëren en creëer met precisie de gewenste baardstijl.

Sla de laatste stap niet over: de verzorging na het scheren. Spetter wat koud water over je gezicht en dep je gezicht zachtjes droog met een schone handdoek. Breng daarna wat aftershave aan om je huid zacht en gehydrateerd te houden. Als laatste verwen je je baard met wat snel opneembare baardolie. Zo blijft je baard zacht en ziet hij er tiptop uit.

Lees ook onze andere artikelen boordevol scheertips, stijlen en inspiratie.

Was dit artikel nuttig?