Hoe onderhoud je je scheermes?

Hoe onderhoud je scheermesjes en hoe berg je ze op?

Normaal gebruik van het scheermes

Zelfs wanneer je het perfect gebruikt, heeft je scheermes heel wat te lijden. Je scheermes schoon houden is dan ook belangrijk om een slechte scheerbeurt te vermijden - en doe je dat correct?

De prestaties van een Gillette scheermes zijn te danken aan de precieze geometrie: de afmetingen en vorm van de mesjes en waar ze staan ten opzichte van elkaar, hoe ze in het navulmesje zitten en hoe de handgreep van het scheermes vastzit aan het navulmesje en het draaimechanisme.

Het is een precies instrument met een complex ontwerp. Ook al zijn je mesjes vervangbaar, toch zou je ze nooit moeten vervangen voordat je ze volledig hebt kunnen opgebruiken.

Je kunt je scheermesjes ongewild beschadigen terwijl je ze probeert te reinigen.

Wat moet je niet doen bij het onderhoud van je scheermes?

Ook al wil je je scheermes met de beste bedoelingen reinigen, je kunt het onbedoeld beschadigen en de levensduur van de mesjes inkorten. Twee van de meest gemaakte fouten bij het reinigen zijn:

  • Het navulmesje tegen de wastafel tikken. Door het scheermes tegen de wastafel te tikken, kan je de precieze onderdelen van je scheermes ernstig beschadigen.

  • Je scheermes met een handdoek afdrogen. Er zijn mannen die dit doen om te proberen de mesjes af te drogen en zo hun levensduur te verlengen, maar de kans is groot dat ze zo de mesjes beschadigen en zelf de oorzaak zijn van een minder gladde scheerbeurt. Laat je mesjes gewoon aan de lucht drogen.


Elk onderdeel van een Gillette scheermes is precies geplaatst volgens een hoek en afstand die berekend zijn voor een nauwkeurige en comfortabele scheerbeurt. Slechte reinigingsgewoonten kunnen die geometrie verstoren.

Correct onderhoud van je scheermes

Tips om je scheermes te reinigen:

  • Hou de mesjes onder stromend water na een aantal halen, en laat het water er van achter naar voren door stromen om vastzittende haartjes en deeltjes te laten wegspoelen.
  • Schud het overtollige water van het mes om het te laten drogen.

  • Berg het scheermes veilig op. Als je een houder hebt gekregen bij het scheermes, kan je het daarin opbergen.

Als je liever geen water laat stromen, kan je het scheermes ook afspoelen in het water in je wastafel of in een beker.

Als je een scheermes gebruikt met een draaiende handgreep, zoals een Gillette Fusion5 scheermes, dan zijn de mesjes gemakkelijk af te spoelen. Door hun ‘open architectuur’, zoals Gillette het noemt, zijn ze supergemakkelijk bereikbaar voor het water.

Een goede onderhoud van je scheermes en een correcte reiniging zouden deel moeten uitmaken van je dagelijkse scheerritueel. Door je scheermes correct te reinigen zal het langer en beter werken.

Was dit artikel nuttig?