De wetenschap achter scheergel en schuim

Waarom gebruik je scheergel bij het scheren?

Waarom je scheerzeep nodig hebt

Je smeert je gezicht plichtsgetrouw in met scheerzeep, -gel of -schuim voordat je je scheert... maar je vraagt je misschien af waarom je dat doet.

Waarom is het nodig om je gezicht in te smeren met scheerzeep voordat je je gaat scheren?

Je huid en haren zijn het antwoord hierop.

Je baardharen zijn stug en hard - als je met je handen over je stoppels gaat, merk je hoe scherp baardharen kunnen zijn. Anderzijds is de huid op je gezicht zacht, met een gelachtige textuur en beweging.

Deze haren, die op koperdraad lijken, kunnen een hele klus zijn - letterlijk: Bij elke scheerbeurt scheer je tot wel 25.000 haartjes. Elk haartje - nauwkeurig - scheren is een echte uitdaging. Maar ze zo dicht bij je huid scheren zonder je huid te beschadigen? Daarvoor heb je bescherming en scheerzeep nodig.

Scheerzeep vervult vier taken

 1. Hydrateren. Scheerzeep helpt om de baardharen te hydrateren tijdens het scheren, waardoor ze zachter worden en gemakkelijker om te scheren. Hoe minder kracht je nodig hebt voor elk haartje, hoe comfortabeler je scheerbeurt.
 2. Smeren. Scheerzeep creëert een dunne beschermingslaag tussen het mesje en de huid, waardoor er minder wrijving is en de kans op roodheid, scheeruitslag en irritatie gereduceerd wordt - met minder wondjes en sneetjes als resultaat.
 3. Traceren. Het gebeurt zo intuitief dat we het niet beseffen, maar het verwijderen van de scheerzeep tijdens het scheren helpt je ook om bij te houden waar je al langs bent geweest met het scheermes. Zo ga je zeker geen plekjes overslaan.
 4. Verzachten en verfrissen. Door scheerzeep te gebruiken, voelt je huid achteraf zacht en fris aan.

Dit zijn de vier taken van scheerzeep - maar wat is nu het verschil tussen scheerschuim en scheergel?

Het verschil tussen scheerschuim en scheergel

Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren kun je een scheerschuim verkiezen boven een scheergel - maar zijn er eigenlijke, merkbare verschillen?

Kenmerken van scheerschuim:

 1. Instant licht schuim
 2. Luchtig
 3. Kan gemakkelijk worden afgespoeld

Kenmerken van scheergel:

 1. Rijker schuim
 2. Betere smering
 3. Het scheermes glijdt beter over de huid
 4. Je huid is beter beschermd

Elk gezicht is verschillend. Je kunt alleen ontdekken wat jij verkiest door het uit te proberen.

Was dit artikel nuttig?