Gillette multiblade-scheermessen

Waarom meer mesjes het verschil maken: Gillette scheermessen met meerdere mesjes

Je Gillette scheermes heeft niet al die mesjes omdat het er goed uitziet - maar omdat we hebben bewezen dat je je hierdoor beter kunt scheren.

We keren terug naar het tijdperk van de oprichter van Gillette, King C. Gillette. Zijn missie voor de Gillette Safety Razor Company was eenvoudig: ‘We stoppen met scheermesjes maken wanneer we ze niet meer beter kunnen maken.’

Al sinds hij het veiligheidsscheermes met één dubbele snijwand heeft uitgevonden, hebben wij verder gezocht naar steeds betere mesjes, navulmesjes, handgrepen en naar alle middelen die nodig zijn voor een nauwkeurige, gladde scheerbeurt.

Maar waarom is een scheermes met meerdere mesjes eigenlijk beter?

Wanneer ze precies gemaakt zijn, zorgen ze voor een nauwkeurigere, comfortabelere scheerbeurt.

Een gladdere scheerbeurt met een scheermes met 5 mesjes

Om te begrijpen waarom scheermessen met meerdere mesjes, zoals de Gillette Fusion5, ProGlide of ProShield zo nauwkeurig en comfortabel scheren, moet je de ware aard kennen van je baardharen en gezichtshuid.

Gezichtsbeharing is even stug als koperdraad en groeit uit een huid die zacht en gevoelig is, en gelachtig is van textuur en beweging. De huid en de haren bewegen constant tijdens het scheren; geavanceerde scheermessen benutten deze beweeglijkheid

Een scheermes met één mesje kan alleen scheren wat zichtbaar is op het huidoppervlak. Een scheermes met 5 mesjes gaat veel verder dan dat.

Het eerste mesje begint met het werk. Het scheert het haar en trekt het zo zachtjes uit de huid omhoog. Nog voordat het haar volledig terug in de huid zit, komt het volgende mesje eraan en scheert het nog korter af.

Dit proces wordt ‘hysterese’ genoemd en werd eind jaren 60 ontdekt toen Gillette zijn eerste scheermes met meerdere mesjes ontwierp, de Gillette Contour (ook bekend als Gillette Atra).

Elk mesje herhaalt dit proces. Onze scheermessen met 3 mesjes scheren glad. Onze scheermessen met 5 mesjes scheren nog gladder.

Zodra het scheermes met meerdere mesjes is langsgekomen, ontspannen de huid en de haren zich en trekt het haar zich terug onder het huidoppervlak.

Doordat het haar korter wordt geschoren, staat elk mesje net iets dichter bij de huid. Het is een kleine afstand, maar die is wel bepalend voor een comfortabele scheerbeurt met een glad resultaat.

Een scheermes met meerdere mesjes scheert comfortabeler

Een scheermes met meerdere mesjes, met een progressieve geometrie, verspreidt de druk van je hand op de handgreep gelijkmatig over elk mesje. Meer mesjes betekent dus een betere verspreiding van de druk, op voorwaarde dat de mesjes op de juiste afstand van elkaar geplaatst zijn.

Waarom is dit van belang? De gezichtshuid is zacht en gelachtig, en wanneer je ertegen drukt met je scheermes, zwelt hij op tussen de individuele mesjes terwijl het navulmesje eroverheen glijdt. Door deze zwelling kunnen irritatie, wondjes en sneetjes ontstaan.

Vijf mesjes (op de juiste afstand van elkaar), in plaats van drie, verminderen het opzwellen met meer dan 30%, waardoor de huid strakker blijft (Fusion5 vs. MACH3). Het gevolg is een gladde, comfortabele scheerbeurt waarbij je minder kans maakt om jezelf te snijden.

Onze ProGlide en ProShield scheermessen zijn ook voorzien van een blade stabiliser in het midden van het navulmesje om de mesjes op een optimale afstand van elkaar verwijderd te houden. Hierdoor wordt scheren nog comfortabeler.

Was dit artikel nuttig?