Scheerwondjes en –sneetjes voorkomen

Scheerwondjes en –sneetjes voorkomen

Je bent je gezicht aan het scheren en ineens, auw – je snijdt jezelf met het scheermes. Kleine sneetjes zoals deze kunnen pijnlijk zijn en ze verpesten het eindresultaat. Wondjes en sneetjes kunnen gelukkig gemakkelijk voorkomen worden met de juiste gereedschappen en technieken.

Veelgemaakte fouten tijdens het scheren zijn te veel druk op het scheermes uitoefenen, tegen de haarrichting in scheren terwijl je een gevoelige huid hebt en botte scheermesjes gebruiken. Allemaal factoren die ervoor kunnen zorgen dat je sneller last hebt van wondjes na het scheren.

Dit is ons beste advies om scheerwondjes en sneetjes te voorkomen.

Mythes over scheerwondjes

Mythe 1 :

Het is altijd goed om tegen de haarrichting in te scheren

Tegen de haarrichting in scheren geeft een superglad resultaat en het kan een goed idee zijn voor sommige lichaamsdelen. Maar als je een gevoelige huid hebt, kun je het beter niet doen, tenzij je je scheert met een scheermes dat irritatie voorkomt, zoals Gillette ProShield.

Mythe 2 :

Scheren veroorzaakt altijd scheerwondjes

Dit is niet waar. Er zijn veel dingen die de oorzaak kunnen zijn van scheerwondjes bij mannen, zoals het gebruik van een bot mesje, het niet aanbrengen van scheergel of -schuim en het niet goed voorbereiden van de huid op het scheren. Een scheermes op de juiste manier gebruiken hoort daar niet bij.

Mythe 3 :

Nieuwe scheermesjes veroorzaken scheerwondjes

Niet helemaal waar. Het klopt wel dat er sneetjes kunnen ontstaan als je een nieuw mesje gebruikt en te veel druk uitoefent. Dit verhoogt de wrijving en dus ook het risico op snijwondjes.

Scheersystemen die helpen om wondjes en sneetjes te voorkomen

Het effect van je scheermes en de mesjes op je huid en haar tijdens het scheren houdt nauw verband met het ontwerp.

De druk die je naar beneden uitoefent op je scheermesjes terwijl je je scheert, zorgt ervoor dat de zachte huid onder het scheermes rimpelt en opzwelt tussen de mesjes.

Een scheermes met een handvat dat in het midden verbonden is met het mesje, verplaatst alle neerwaartse druk die je uitoefent rechtstreeks naar de mesjes, waardoor de kans op scheerwondjes en -sneetjes groter wordt. Anderzijds zal een scheermes met een handvat vooraan de druk van de mesjes op je huid beter verdelen. Veel Gillette scheermessen hebben zo’n handvat, waaronder de MACH3 en de Fusion5.

Daarnaast verspreiden scheermessen met meer mesjes de neerwaartse druk van je hand nog beter over je huid.

Wanneer het scheermes meer mesjes heeft, op de juiste afstand van elkaar, zal de druk evenwichtiger verdeeld worden over de mesjes, waardoor de huid minder omhoog komt tussen de mesjes. Het resultaat: minder kans op scheerwondjes.

Zo zal een scheermes met 5 mesjes (zoals de Gillette ProShield) ervoor zorgen dat de huid 30% minder omhoog komt in vergelijking met de MACH3 van Gillette met 3 mesjes.
Wanneer de huid minder omhoog komt, is het oppervlak gelijkmatiger. Het gevolg is een gladde, comfortabele scheerbeurt waarbij de kans kleiner is dat je jezelf snijdt.

Gebruik je het goede gereedschap?

Vind het juiste scheermes

Het juiste scheermes gebruiken is essentieel bij het verkleinen van het risico op scheerwondjes. Onthoud, het scheermes moet het meeste werk doen, niet jouw hand.

Het Gillette SkinGuard Sensitive Scheermes is ontworpen om de druk tijdens het scheren te verlichten, waardoor iedere beweging comfortabeler voelt op je huid. Dit scheermes heeft bovendien een beschermende strip voor en achter de mesjes wat helpt om scheerbultjes en andere vormen van huidirritatie te voorkomen. Dit scheermes is daarom perfect voor mannen met een gevoelige huid.

Andere goede keuzes zijn GilletteLabs met exfoliërende strip en het Gillette ProGlide Scheermes. Deze scheermessen hebben een kantelbare scheerkop, wat het volgen van de contouren van je gezicht makkelijker maakt.

Vind het juiste scheermes

Vergeet niet om scheergel of –schuim aan te brengen

We raden altijd aan om scheerschuim of –gel te gebruiken, omdat dit een beschermende laag vormt tijdens het scheren. Onze twee favorieten zijn SkinGuard Sensitive Scheergel en GilletteLabs Snel Schuimende Scheergel. Was je gezicht voordat je begint met scheren en pak eventuele ingegroeide haartjes aan. Stoom kan ook helpen. Daarom vinden sommige mannen het fijn om zich onder de douche te scheren. Al deze dingen kunnen helpen om het risico op wondjes na het scheren te minimaliseren.

Scheertips om wondjes en sneetjes te vermijden

Niet alleen je gereedschap is belangrijk bij het voorkomen van scheerwondjes, ook je techniek speelt een rol. Heb je in het verleden veel sneetjes gehad of heb je een gevoelige huid? Dan is het goed om te checken in welke richting je gezichtshaar groeit. Let op: dit kan verschillen per gebied. Het haar in je nek kan bijvoorbeeld in een andere richting groeien dan het haar op je wangen. Probeer met de richting van de haargroei mee te scheren. Dit helpt niet alleen om wondjes en sneetjes te voorkomen, maar verkleint ook het risico op ingegroeide haren en scheerbrand.

Pro tip: spoel de mesjes af na enkele scheerbewegingen, maar tik nooit met je scheermes op de rand van de wasbak om het water eraf te krijgen en gebruik ook geen handdoek. Dit kan je scheermes namelijk beschadigen.

Hoe behandel je scheerwondjes?

We hebben ons bijna allemaal wel eens gesneden met een scheermesje, maar gelukkig is het behandelen van scheerwondjes niet moeilijk. Het eerste wat je moet doen, is het bloeden stoppen. Neem hiervoor een gaasje of een schone handdoek en druk op de plek van het sneetje. Na een paar minuten zal het bloeden ophouden.

Je kunt het bloeden ook stoppen met een hemostatisch potlood of aluinsteen. Deze producten bevatten samentrekkende ingrediënten die het bloeden stoppen door de bloedstolling te versnellen. Niet vergeten: was je gezicht nadat het bloeden gestopt is om de resten van het product te verwijderen.

Als je het bloed van het scheerwondje hebt verwijderd, moet je de huid kalmeren om irritatie te voorkomen. We raden je aan om een aftershavelotion aan te brengen.

Zorg ervoor dat je een alcoholvrije aftershave gebruikt, of eentje die geschikt is voor de gevoelige huid. Doe je dit niet, dan kun je last krijgen van irritatie of andere ongemakken.

Veelgestelde vragen over snijwondjes tijdens het scheren

Hoelang duurt het voordat scheerwondjes geheeld zijn?

Het ligt eraan wat voor soort wondje het is. Is het een krasje, dan heb je na 5 tot 10 minuten geen pijn meer. Is het een dieper wondje, dan kan het een paar dagen tot een maand duren voordat het geheeld is.

Laten scheerwondjes een litteken achter?

Niet per se. Meestal zijn scheerwondjes klein en oppervlakkig. Nadat ze geheeld zijn, zijn ze vaak nauwelijks zichtbaar en in de meeste gevallen verdwijnen ze volledig binnen afzienbare tijd.

Kunnen scheerwondjes ontstoken raken?

Ja, dat kan. Dat is ook de reden waarom je nooit een scheermes met een ander moet delen. De mesjes kunnen, zelfs als je jezelf niet snijdt tijdens het scheren, schimmels, wratten en bacteriën verspreiden.

Was dit artikel nuttig?