De beste huidverzorgingsroutine voor mannen

De beste huidverzorgingsroutine voor mannen

Iedereen verdient een mooie huid, maar toch wordt dit belangrijke onderdeel van zelfzorg in veel verzorgingsroutines over het hoofd gezien. Heb je hulp nodig om te voorkomen dat je huid droog, jeukerig, rimpelig of vet wordt? Een huidverzorgingsroutine is een goed begin. Zo’n routine kan ook helpen om het uiterlijk (en de hygiëne) van je baard te verbeteren.

De truc is om een aantal vaste gewoontes te ontwikkelen die je elke dag kunt volhouden. Hier is wat advies om je op weg te helpen.

Wat is jouw huidtype?

Normaal, vet, droog of gevoelig? Een combinatie van verschillende types? Bij huidverzorging is het belangrijk om te weten wat voor huidtype je hebt. De makkelijkste manier om hier achter te komen is door je gezicht te wassen en te zien hoe je huid opdroogt.
  • Gebruik een milde gezichtsreiniger en dep je gezicht droog met een zachte handdoek.
  • Wacht daarna een half uurtje.
  • Ga terug naar de badkamer en kijk in de spiegel: wat zie je?

VET: Glimt de huid van je wangen, voorhoofd en neus, dan heb je waarschijnlijk een vette huid. Je hebt misschien ook meer last van puistjes. Voor dit huidtype is exfoliëren belangrijk. Hiermee reinig je verstopte poriën. Lees ook onze gids voor scheren met acne.

DROOG: Als je huid er op sommige plekken schilferig uitziet en trekkerig aanvoelt, heb je waarschijnlijk een droge huid. Gebruik hydraterende crème om je huid in balans te houden.

COMBINATIE: Zie je een combinatie van beide types, dan heb je misschien een gecombineerde huid. Kies voor producten die geschikt zijn voor alle huidtypes.

GEVOELIG: Voelt je huid vooral strak of ziet je huid er rood uit? Dan heb je misschien een gevoelige huid. We raden producten zonder alcohol, kleurstoffen en geurstoffen aan. Heb je hulp nodig bij het scheren van je gevoelige huid? Lees hier onze tips.

NORMAAL: Ervaar je geen van bovenstaande ongemakken? Fijn voor jou! Je hebt waarschijnlijk een normale huid. Je kunt je huidverzorgingsroutine vrij simpel houden en de meeste producten gebruiken.

Nu je weet welk huidtype je hebt, is het belangrijk om een gezichtsreiniger te vinden die bij je past. Op de meeste producten staat vermeld voor welk huidtype ze geschikt zijn. Sommige reinigers zijn bedoeld om je gezicht en baard in één keer te wassen, anderen zijn juist speciaal ontworpen met de gevoelige huid in het achterhoofd.

Je gezicht wassen

Ons belangrijkste advies is om je gezicht tweemaal per dag te wassen. Veel mannen kiezen ervoor om dit ’s ochtends na het opstaan te doen en ’s avonds voordat ze naar bed gaan. Heb je een erg gevoelige huid? Dan kun je er ook voor kiezen om je gezicht maar eenmaal per dag te wassen. Als je je dagelijks scheert, dan kun je het wassen van je gezicht onderdeel maken van je scheerroutine. Doe dit voordat je scheergel- of schuim aanbrengt.

Zo was je je gezicht in zeven simpele stappen:

Stap 1: Was je handen.

Stap 2: Maak je gezicht nat met warm water.

Stap 3: Breng een klein beetje gezichtsreiniger aan in je handpalm en wrijf je handen samen om schuim te creëren.

Stap 4: Verspreid het schuim over je hele gezicht door cirkelvormige bewegingen te maken. Druk niet te hard op je huid en pas op voor je ogen.

Stap 5: Spoel je gezicht af totdat er geen gezichtsreiniger meer is achtergebleven.

Stap 6: Droog je gezicht met een zachte, schone handdoek.

Stap 7: Breng een hydraterende crème aan op je hele gezicht en wrijf het licht in, zoals je ook met zonnebrandcrème zou doen. Je hebt maar een klein beetje crème nodig.

Wat is exfoliëren?

Wat is exfoliëren?
Exfoliëren wordt ook wel scrubben genoemd. Een scrub is een crèmig of gelachtig product met een korrelachtige structuur. Het maakt niet zo vaak onderdeel uit van de huidverzorging voor mannen, maar mannen met een vette huid kunnen echt profiteren van de positieve effecten van exfoliëren. Het helpt je om diep in je poriën te komen en je huid goed schoon te maken, doordat dode huidcellen en vuil worden verwijderd.

Het is vrij eenvoudig om een scrub te maken met ingrediënten die je misschien al in huis hebt, zoals bruine suiker, honing, zuiveringszout, havermout, kaneel, aloë vera of tea tree olie. Zoek op Google naar recepten en vergeet niet om nooit je gezicht te exfoliëren met een product dat bedoeld is voor je lichaam. Je gezicht heeft een gevoeligere formule nodig.

Scheertip: een tip voor huidverzorging voor mannen die het scheerresultaat kan verbeteren is om na het reinigen van je gezicht ook te exfoliëren. Dit zorgt voor een gladder scheerresultaat. Deze tip werkt trouwens niet alleen voor je gezicht, maar ook voor andere lichaamsdelen.

Vergeet niet om zonnebrandcrème te gebruiken

Overweeg serieus om een zonnebrandcrème (of een andere crème met een beschermingsfactor) deel te laten uitmaken van je huidverzorgingsroutine. Veel hydraterende crèmes hebben een bepaalde beschermingsfactor (SPF). Over het algemeen wordt aangeraden om voor alle huidtypes en -tinten minimaal factor 30 te gebruiken. Zo bescherm je je huid tegen zonnebrand, rimpels en ernstige huidproblemen. Het helpt ook bruine plekjes en andere verkleuringen te voorkomen. Als je veel buiten bent, dan raden we je aan om in het kader van je gezichtsverzorging een zonnebrandcrème met een hogere beschermingsfactor te kopen. Volg altijd de instructies op.

Regelmaat is hier de sleutel, en als het volgen van deze stappen te veel lijkt, doe het dan rustig aan. Begin met één of twee dingen aan je dagelijkse huidverzorging toe te voegen en ga van daaruit verder. Misschien zie je niet meteen resultaat, maar op de lange termijn zul je dankbaar zijn dat je de tijd hebt genomen om je gezicht te verzorgen.

Op onze site vind je nog veel meer tips om je scheerroutine te perfectioneren.

Was dit artikel nuttig?