Nat scheren voor mannen

Nat of droog scheren?

Er zijn vele opties om haar te verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan tondeuses, baardtrimmers, elektrische scheerapparaten, double edge scheermessen. De discussie over wat beter is - een elektrisch scheerapparaat versus een scheermes – wordt daarom steeds vaker gevoerd.

Deze vriendschappelijke strijd wordt samengevat in twee verschillende methodes: nat scheren, waarvoor een scheermes nodig is, en droog scheren, waarvoor je een trimmer of elektrisch scheerapparaat gebruikt.

De keuze tussen een elektrisch scheerapparaat en een scheermes is persoonlijk. Je kunt de voor jou beste methode kiezen op basis van het tijdstip van scheren, de afwerking die je wilt of welke van de twee je minder huidirritatie bezorgt.

Maar maak je geen zorgen, we leggen alles tot in detail aan je uit. Na het lezen van onze gids weet je wat het verschil is tussen scheermes en scheerapparaat en wat de voor- en nadelen zijn. Je krijgt alle informatie die je nodig hebt om een weloverwogen keuze te maken voor nat of droog scheren.

Wat is nat scheren?

Nat scheren is een techniek waarbij je water, gezichtsreiniger, scheerschuim- of gel gebruikt. Over het algemeen wordt het gedaan met een (double-edged) scheermes, dat het haar zo kort mogelijk afsnijdt.

Wat is droog scheren?

Voor droog scheren heb je geen water of scheergel nodig, alleen een elektrisch scheerapparaat of trimmer. Je kunt je elektrische scheerapparaat op verschillende standen gebruiken om de haarlengte te regelen en je baard thuis te stylen.

Basis van nat scheren met een scheermes

Scheermesjes maken gebruik van ‘hysterese’. Dit betekent dat wanneer een mesje het haar raakt, het haar uit het haarzakje wordt getild voordat het wordt doorgesneden.

Tegenwoordig hebben scheermessen een tweede en derde mesje (of zelfs meer, zoals de Gillette ProShield, die er vijf heeft), die zo gepositioneerd zijn dat de opstaande haartjes worden afgesneden en zich vervolgens onder het huidoppervlak terugtrekken. Hierdoor blijven er geen stoppels achter.

Deze techniek levert gegarandeerd een glad scheerresultaat op, mits de scheermesjes het juiste ontwerp hebben.

Basis van droog scheren met een scheerapparaat

Een elektrisch scheerapparaat heeft twee onderdelen die het haar snijden: een dun, geperforeerd metalen plaatje en een ‘onderblad’, een aantal kleine mesjes die heel snel heen en weer bewegen onder het blad. De kleine gaatjes in het metalen plaatje zijn zacht aan de buitenkant, maar scherp aan de binnenkant, dus ze werken als een extra mesje.

Elektrische scheerapparaten maken gebruik van de elasticiteit van de huid om je langer van een glad scheerresultaat te laten genieten. Het scheerapparaat oefent druk uit op de huid en beweegt deze, net als een schip dat een boeggolf creëert.

Hierdoor maakt de huid contact met de gaatjes in het plaatje, waardoor het haar meer bloot komt te liggen.

Eenmaal afgeschoren, trekt het restant van de haar zich terug onder het huidoppervlak, wat zorgt voor een glad scheerresultaat.

Er zijn twee soorten elektrische scheerapparaten: roterend en lineair. Beide scheersystemen maken gebruik van een scheerblad dat in contact blijft met de huid, terwijl een ander blad (het ‘onderblad’) eronderdoor beweegt. Het belangrijkste verschil tussen de twee systemen is de richting waarin het onderblad beweegt.

Scheren met een roterend elektrisch scheerapparaat (kopsysteem)

Bij het roterende systeem bewegen de mesjes in cirkels onder het scheerblad.

Scheren met een lineair elektrisch scheerapparaat (bladsysteem)

Bij het lineaire systeem beweegt het scheerblad van links naar rechts in een lineaire beweging. Alle Braun scheerapparaten zijn lineaire scheerapparaten.

Verschillen tussen droog en nat scheren (elektrisch scheerapparaat vs scheermes)

Het belangrijkste verschil tussen scheren met een elektrisch scheerapparaat of baardtrimmer en een scheermes is de voorbereiding op het scheren. Maar dat is natuurlijk niet het enige verschil.

Scheermes

Bij het scheren met een scheermesje worden de baardharen in één keer doorgesneden.

Het fundamentele verschil tussen scheren met een scheermes en met een elektrisch scheerapparaat is de manier waarop de haren worden afgesneden.

Elektrisch scheerapparaat

Bij een elektrisch scheerapparaat worden de haren tussen twee mesjes ‘geknipt’, net zoals bij een schaar.

Voordelen van nat en droog scheren

Nat scheren (met scheermes)Droog scheren (met scheerapparaat)
Het zorgt voor een gladdere scheerbeurt, waardoor je langer een gladde huid zonder stoppels houdt.Omdat er minimaal contact is, worden wondjes en een droge en geïrriteerde huid voorkomen.
Het is een belevenis. Je kunt je eigen verwensessie houden.Met een elektrisch scheerapparaat neemt je scheerbeurt minder tijd in beslag.
Het werkt ontspannend, vooral als je het onder de douche of na een warm bad doet.Veel baardtrimmers zijn waterproof en onder de douche te gebruiken.
Het is goedkoper. Je hebt alleen een wegwerp- of navulmesje nodig.Hoewel je meer betaalt voor de aanschaf, bespaar je geld op scheerproducten.

Nadelen van nat en droog scheren

Nat scheren (met scheermes) Droog scheren (met scheerapparaat)
Zonder de juiste voorbereiding en nazorg kan nat scheren huidirritatie veroorzaken.Het eindresultaat is minder glad, waardoor je vaker zult moeten scheren.
Het scheermesje kan aan de haartjes trekken, vooral als deze langer zijn en je geen scheergel gebruikt.Je moet zelf exfoliëren om te zorgen dat je huid er gezond uitziet.
Als je niet weet hoe je nat moet scheren, is de kans op wondjes en sneetjes groter.In het begin krijg je misschien last van een droge of schilferige huid.
Je bent meer geld kwijt aan scheerproducten, zoals scheergel, aftershave, etc.Het onderhoud van een scheerapparaat kost over het algemeen meer. Daarnaast verbruikt het apparaat energie.

Scheerapparaat vs scheermes: welke is beter voor mij?

Zowel scheermesjes als elektrische scheerapparaten kunnen zorgen voor het verzorgde, gladde scheerresultaat waar we allemaal naar verlangen. Droog of nat scheren is een kwestie van persoonlijke voorkeur en hangt af van factoren zoals het gewenste resultaat en de tijd die je hebt voor een scheerbeurt. Het is goed om te weten dat je huid ongeveer een maand nodig heeft om zich aan te passen aan een nieuwe scheermethode. Als je van methode verandert, geef je huid dan wat tijd om aan de nieuwe methode te wennen.

Veelgestelde vragen over droog en nat scheren

Zorgt droog scheren voor ingegroeide haren?

Niet als je het haar eerst zachter maakt. Laat bijvoorbeeld je scheerschuim of –gel een paar minuten intrekken of maak je baard nat met warm water.

Kan het kwaad om iedere dag nat te scheren?

Dat ligt eraan. Als je een scheermes van goede kwaliteit gebruikt, de juiste scheerproducten tot je beschikking hebt en een goede techniek, dan voorkom je vroegtijdige veroudering en dat je huid strak of geïrriteerd gaat aanvoelen.

Hoe vaak moet je droog scheren?

Als je wilt, kun je iedere dag je elektrische scheerapparaat gebruiken. Scheerapparaten werken het beste als de haartjes korter zijn. Pak indien nodig dus eerst de trimmer.

Was dit artikel nuttig?