Voorkom snijwonden en inkepingen tijdens het scheren

Scheerwondjes en –sneetjes voorkomen

Heb je last van snijwondjes door het scheren? Het komt vaker voor dan je denkt, zelfs bij mannen die zich al jarenlang scheren. Niet scheren is geen optie, maar gelukkig hoef je je snelle scheerbeurt niet op te geven om wondjes te voorkomen. Met onze tips en het juiste scheergerei hoef je je niet langer druk te maken om snijwondjes door het scheren.

Mythes over scheerwondjes

Mythe 1:
Het is altijd goed om tegen de haarrichting in te scheren

Tegen de haarrichting in scheren geeft een superglad resultaat en het kan een goed idee zijn voor sommige lichaamsdelen. Maar als je een gevoelige huid hebt, kun je het beter niet doen, tenzij je je scheert met een scheermes dat irritatie voorkomt, zoals Gillette ProShield.

Mythe 2:
Scheren veroorzaakt altijd scheerwondjes

Dit is niet waar. Er zijn veel dingen die de oorzaak kunnen zijn van scheerwondjes bij mannen, zoals het gebruik van een bot mesje, het niet aanbrengen van scheergel of -schuim en het niet goed voorbereiden van de huid op het scheren. Een scheermes op de juiste manier gebruiken hoort daar niet bij.

Mythe 3:
Nieuwe scheermesjes veroorzaken scheerwondjes

Niet helemaal waar. Het klopt wel dat er sneetjes kunnen ontstaan als je een nieuw mesje gebruikt en te veel druk uitoefent. Dit verhoogt de wrijving en dus ook het risico op snijwondjes.

Scheersystemen die helpen om wondjes en sneetjes te voorkomen

Het effect van je scheermes en de mesjes op je huid en haar tijdens het scheren houdt nauw verband met het ontwerp.

De druk die je naar beneden uitoefent op je scheermesjes terwijl je je scheert, zorgt ervoor dat de zachte huid onder het scheermes rimpelt en opzwelt tussen de mesjes.

Een scheermes met een handvat dat in het midden verbonden is met het mesje, verplaatst alle neerwaartse druk die je uitoefent rechtstreeks naar de mesjes, waardoor de kans op scheerwondjes en -sneetjes groter wordt. Anderzijds zal een scheermes met een handvat vooraan de druk van de mesjes op je huid beter verdelen. Veel Gillette scheermessen hebben zo’n handvat, waaronder de MACH3 en de Fusion5.

Daarnaast verspreiden scheermessen met meer mesjes de neerwaartse druk van je hand nog beter over je huid.

Wanneer het scheermes meer mesjes heeft, op de juiste afstand van elkaar, zal de druk evenwichtiger verdeeld worden over de mesjes, waardoor de huid minder omhoog komt tussen de mesjes. Het resultaat: minder kans op scheerwondjes.

Zo zal een scheermes met 5 mesjes (zoals de Gillette ProShield) ervoor zorgen dat de huid 30% minder omhoog komt in vergelijking met de MACH3 van Gillette met 3 mesjes.

Wanneer de huid minder omhoog komt, is het oppervlak gelijkmatiger. Het gevolg is een gladde, comfortabele scheerbeurt waarbij de kans kleiner is dat je jezelf snijdt.

Hoe voorkom je sneetjes tijdens het scheren?

De kans reduceren dat je jezelf snijdt tijdens het scheren, begint met het juiste scheermes. De Gillette Fusion5 scheermessen beschikken over een aantal eigenschappen die perfect zijn om scheerwondjes en -sneetjes te helpen voorkomen:

  • Een draaiende handgreep vooraan om de druk weg te voeren van de scheermesjes. (Zit ook op de MACH3)
  • Een navulling met 5 mesjes om de neerwaartse druk beter over de huid te verdelen.
  • Precisiescheermesjes.
  • Microribbels die de huid beschermen en zachtjes strak trekken om het oppervlak glad te maken.
  • Een of meer lubricatiestrips om je huid te beschermen tijdens het scheren. Je gezicht wassen en exfoliëren voor het scheren helpt je ook om scheerwondjes te voorkomen, omdat je hiermee vuil, onzuiverheden en dode huid verwijdert die het werk van je scheermes kunnen belemmeren.

Met een schoon gezicht ben je klaar om te scheren! Om dit te doen, hydrateer je de huid met een goede baardolie. De olie of hydraterende crème verzacht het haar en maakt je huid gladder en makkelijker te scheren. Daarnaast zorgt het product ervoor dat de mesjes beter glijden.

De laatste tip die we je kunnen geven om irritatie en scheerwondjes te voorkomen is om het juiste scheermes te combineren met een Gillette scheergel die speciaal voor jouw huidtype is gemaakt. Probeer de scheergel aan te brengen met een scheerkwast om de haartjes op te tillen en het werk van het scheermes te vergemakkelijken.

Hoe behandel je scheerwondjes?

We hebben ons bijna allemaal wel eens gesneden met een scheermesje, maar gelukkig is het behandelen van scheerwondjes niet moeilijk. Het eerste wat je moet doen, is het bloeden stoppen. Neem hiervoor een gaasje of een schone handdoek en druk op de plek van het sneetje. Na een paar minuten zal het bloeden ophouden.

Je kunt het bloeden ook stoppen met een hemostatisch potlood of aluinsteen. Deze producten bevatten samentrekkende ingrediënten die het bloeden stoppen door de bloedstolling te versnellen. Niet vergeten: was je gezicht nadat het bloeden gestopt is om de resten van het product te verwijderen.

Als je het bloed van het scheerwondje hebt verwijderd, moet je de huid kalmeren om irritatie te voorkomen. We raden je aan om een aftershavelotion aan te brengen.

Zorg ervoor dat je een alcoholvrije aftershave gebruikt, of eentje die geschikt is voor de gevoelige huid. Doe je dit niet, dan kun je last krijgen van irritatie of andere ongemakken.

Veelgestelde vragen over snijwondjes tijdens het scheren

Hoelang duurt het voordat scheerwondjes geheeld zijn?

Het ligt eraan wat voor soort wondje het is. Is het een krasje, dan heb je na 5 tot 10 minuten geen pijn meer. Is het een dieper wondje, dan kan het een paar dagen tot een maand duren voordat het geheeld is.

Laten scheerwondjes een litteken achter?

Niet per se. Meestal zijn scheerwondjes klein en oppervlakkig. Nadat ze geheeld zijn, zijn ze vaak nauwelijks zichtbaar en in de meeste gevallen verdwijnen ze volledig binnen afzienbare tijd.

Kunnen scheerwondjes ontstoken raken?

Ja, dat kan. Dat is ook de reden waarom je nooit een scheermes met een ander moet delen. De mesjes kunnen, zelfs als je jezelf niet snijdt tijdens het scheren, schimmels, wratten en bacteriën verspreiden.

Was dit artikel nuttig?