Scheren van de schaamstreek: tips voor atleten en mannen die graag sporten

Scheren van de schaamstreek: tips voor atleten en mannen die graag sporten

Mannen die graag trainen of aan sport doen, hebben tegenwoordig vaak ook een voorkeur voor netjes getrimd schaamhaar. Sommigen overwegen zelfs om hun schaamhaar helemaal af te scheren. Er rust namelijk niet meer zo'n taboe op intiem scheren voor mannen als een jaar of tien geleden.

Het goede nieuws is dat het scheren van je schaamstreek en genieten van sport prima samengaan. Je ‘mojo’ zit niet in je schaamhaar, dus je hoeft niet bang te zijn dat je sportieve prestaties negatief worden beïnvloed door het verwijderen ervan.

Er zijn voorbeelden genoeg: veel mannelijke wielrenners scheren regelmatig hun benen en het scheren van rughaar en borsthaar is heel normaal bij zwemmers. Toch werd intiem scheren voor mannen, behalve binnen de wereld van professioneel bodybuilding, tot voor kort niet direct geassocieerd met sporten en competitie.

Als je je schaamhaar wilt trimmen of scheren en de vruchten van een nieuw stylingregime wilt plukken, moet je een aantal dingen weten. Lees snel verder om alle tips & tricks van het schaamhaar scheren voor mannen te ontdekken.

Wat heeft sport te maken met intiem scheren voor mannen?

Hoewel intieme verzorging voor mannen en sporten goed samengaan, moet je er altijd over nadenken hoe en wanneer je je schaamhaar gaat scheren of trimmen.

Dat heeft verschillende redenen. Het belangrijkste om te onthouden, is dat het trimmen of helemaal kaal scheren van je schaamstreek niet onmiddellijk gevolgd moet worden door een intensieve work-out of trainingssessie, laat staan een wedstrijd. Waarom? Omdat je je huid de tijd moet geven om grondig te herstellen voordat je warm en zweterig wordt. Dan komen de zweetklieren van je lichaam namelijk meer onder druk te staan.

Kortom, als je je na het manscapen naar de sportschool of het veld haast, kun je last krijgen van jeuk of andere ongemakken. Wat zijn de belangrijkste dingen om te vermijden?

Wrijving

Wrijving is een probleem waar sporters meer last van hebben dan anderen, vooral door de repetitieve aard van hun bewegingen. Schaamhaar is deels een natuurlijke beschermlaag van het lichaam tegen wrijving. Let op: het trimmen van je schaamhaar tot een gemiddelde lengte kan meer wrijving veroorzaken in plaats van minder.

Als je merkt dat je last hebt van irritatie na het trimmen van je schaamstreek, overweeg dan om een andere kamlengte te gebruiken. De verstelbare Gillette INTIMATE Trimmer i5 geeft je deze mogelijkheid, omdat je de gewenste lengte voor je schaamhaar nauwkeurig kunt afstellen.

Sommige mannen, of ze nu wel of niet aan manscaping doen, scheren zich vaker dan anderen. Ben jij ook een serial manscaper? Overweeg dan om wat vaseline op het betreffende gebied aan te brengen voordat je begint aan je warming-up.

Een nog betere tip is om na het scheren of trimmen van je schaamstreek de Gillette INTIMATE Anti-Schuurstick te gebruiken. De niet-vette formule biedt je langdurige bescherming tegen wrijving, kan dagelijks worden gebruikt en geeft je een lekker fris gevoel.

Zweet

Als je langere tijd sport, zelfs als dit in het water is, zal je lichaam zweet gaan produceren om je koel te houden. Mannen zweten niet allemaal even snel, maar iedereen die zich inspant, gaat na een tijdje transpireren.

Zweet kan een probleem zijn in combinatie met een manscaping-regime, doordat meer van je huid blootligt. Bovendien kan het zijn dat je huid nog niet voldoende herstelt is na het scheren of trimmen van je schaamstreek.

Als je je schaamstreek scheert, gebruik dan Gillette INTIMATE 2-in-1 scheercrème en reiniger. Gebruik na het scheren de anti-schuurstick en geen aftershave op alcoholbasis (!). Laat het minstens een paar uur intrekken voordat je je in het zweet werkt.

Hygiëne

Zweten kan ook leiden tot een opeenhoping van dode huidcellen rond de liezen. Als je je schaamhaar regelmatig scheert of trimt, kan sporten leiden tot problemen met de persoonlijke hygiëne. Uiteraard moet je na elke sportsessie douchen en je genitaliën wassen met producten die speciaal bedoeld zijn voor de schaamstreek.

Overweeg daarnaast om te exfoliëren onder de douche voordat je je schaamstreek gaat scheren of trimmen. Zo voorkom je dat er zich dode huid ophoopt en kun je je schaamstreek gemakkelijker verzorgen.

Wat hygiëne betreft: deel je scheermesjes nooit met iemand anders. Gebruik ook niet het scheermes dat je gebruikt voor je gezicht voor het scheren van je schaamstreek. Kies in plaats daarvan voor een scheermes dat speciaal voor intiem scheren voor mannen is ontworpen, bijvoorbeeld het Gillette INTIMATE Scheermes.

Comfort

Tot slot: geef prioriteit aan je comfort, of je nu een professionele sporter of een amateur bent. Zorg ervoor dat er zoveel mogelijk tijd tussen het scheren van je schaamstreek en je volgende sportsessie zit, het liefst een dag.

Een goede voorbereiding op het scheren voorkomt wondjes. Gebruik alleen scherpe mesjes en breng een flinke hoeveelheid hydraterende crème of anti-schuurstick aan om te voorkomen dat je last krijgt van jeuk.

Douche nadat je je schaamstreek hebt geschoren of getrimd, zodat afgeschoren haartjes worden weggespoeld. Droog jezelf daarna af met een schone handdoek.

Een laatste tip: vermijd talkpoeder en nauwsluitend ondergoed. Als je gaat sporten, draag dan kleding van ademende materialen zoals katoen. Zo blijf je comfortabel en kun je je concentreren op het sporten.

Scheren van de schaamstreek: tips voor atleten en mannen die graag sporten – Veelgestelde vragen

1

Wat zijn oorzaken van jeuk in de schaamstreek na het sporten

Fysieke inspanning zorgt voor wrijving en warmte. Dat kan weer zorgen voor jeuk en irritatie. Ook zweet kan zorgen voor jeuk, doordat een combinatie van zweet en vuil je poriën kan verstoppen waardoor je warmte minder goed kwijt kunt.
2

Hoe voorkom je jeuk in je schaamstreek na het sporten?

Zorg dat er minimaal een paar uur, maar liever nog een dag, tussen het scheren van je schaamstreek en het sporten zit. Gebruik een anti-schuurstick om wrijving te verminderen en draag ruimvallende en/of ademende sportkleding.

Was dit artikel nuttig?