Stappenplan voor het verwijderen van rughaar

Mannen hebben over het algemeen op meer plekken haar dan vrouwen en door genen of hormonen verschilt de hoeveelheid lichaamsbeharing ook nog van man tot man. Veel mannen besluiten om hun rug, borst, oksels en andere lichaamsdelen te scheren Het zogenaamde ‘manscaping’ maakt korte metten met ongewenste lichaamsbeharing.

Als je je rug zelf wilt scheren en niet weet hoe je dat moet doen, ben je op de juiste plek beland. Met onze ontharingsgids voor mannen ben je binnen no time van het haar op je rug af.

Waarom zou ik mijn rug scheren?

Het is jouw keus. Er is niets mis met een behaarde rug, tenzij je het ervaart als een probleem. Mannen hebben verschillende redenen om hun rug te scheren.

Sommige mannen voelen zich zelfverzekerder met een gladgeschoren rug. Anderen doen het voor hygiënische redenen of om er netter uit te zien.

Natuurlijk zijn er ook andere motivaties. Bodybuilders, wielrenners, zwemmers en andere sporters scheren bijvoorbeeld vaak hun hele lichaam om beter te presteren. Wat de reden ook is, het belangrijkste is dat je je er prettig bij voelt.

Stappenplan om zelf rughaar te verwijderen

Stap 1:

Kies een kamlengte

Als je een bodytrimmer of een all-in-one in huis hebt, zoals de Gillette Styler, kies dan de juiste kam om de lengte van het rughaar in te korten. De kamlengte kan zo kort zijn als 2 mm of zo lang als 6 mm. Je maakt het haar korter om het beter handelbaar te maken en de overige stappen om je rug te scheren te vergemakkelijken.

Stap 2:

Bekijk je rug in de spiegel

Om zelf je rug te scheren, heb je een paar spiegels nodig om te zien waar je de trimmer langs moet halen. Heb je een grote spiegel in de badkamer? Ga er dan voor staan en gebruik een handspiegel om een specifiek deel van je rug te bekijken. Zet de handspiegel diagonaal om een duidelijke reflectie op de grotere spiegel te krijgen.

Beschik je niet over een grote spiegel? Geen probleem. Koop dan bijvoorbeeld een spiegel om aan de douchewand te bevestigen. Ga wel voor een kantelbaar model met een anticondenslaag, voor optimaal zicht op je rug.

Stap 3:

Trim je rughaar

Trim het haar op je rug voordat je aan de slag gaat met het scheermes. Door het haar op je rug in te korten, glijden de mesjes daarna beter en werk je nauwkeuriger. Je hoeft bovendien minder bewegingen te maken, waardoor je minder kans hebt op irritatie.

Het trimmen van lichaamsbeharing voor je het gaat scheren heeft nog meer voordelen. Zo voorkom je dat haartjes blijven hangen in het scheermesje en gaan trekken. Daarnaast verleng je de levensduur van je navulmesje doordat de mesjes langer scherp blijven.

Stap 4:

Neem een douche om huid en haar te verzachten

Je moet zowel het haar als de huid hydrateren. Neem hiervoor een douche of bad, bij voorkeur warm of heet. Water en warmte hydrateren je huid en haar wordt zachter, waardoor het makkelijker te scheren wordt.

Trim je liever ook onder de douche? Goed nieuws: de multifunctionele Gillette Styler is waterbestendig.

Stap 5:

Breng een genereuze laag scheergel aan op je rug

Door je rug goed in te schuimen met scheergel worden de haartjes gehydrateerd, glijdt het scheermesje beter en wordt je huid beschermd terwijl je je rug scheert.

Een goede formule, zoals GilletteLabs Snel Schuimende scheergel, helpt huidirritatie tegen te gaan en geeft je de rest van de dag een verfrissend gevoel.

Stap 6:

Controleer of de mesjes scherp zijn

Voelen je mesjes bot aan of zijn de lubricatiestrips vervaagd? Dan is het tijd om een nieuw navulmesje te pakken.

Stap 7:

Maak zachte, korte bewegingen

Verdeel je rug in secties en maak korte halen met je scheermes. Je hoeft niet veel druk uit te oefenen, laat het scheermesje gewoon rustig glijden. Zo voorkom je krassen en sneetjes tijdens het scheren.

Als je je rug gaat scheren, heb je voor een paar plekjes misschien de hulp van iemand anders nodig, maar je kunt ook een uitschuifbaar handvat gebruiken. Zo ontsnapt er geen haartje aan het scheermes.

Stap 8:

Spoel je mesjes vaak af

Spoel de mesjes tussen enkele scheerbewegingen in even af onder stromend water en schud het overtollige water eraf. Tik niet met je scheermesje tegen de wasbak en droog het niet af met een handdoek; dit kan de levensduur van het scheermesje verkorten omdat dit het complexe design van de onderdelen beïnvloedt. De mesjes onder stromend water houden helpt opgehoopte scheergel, haar en dode huid te verwijderen.

Stap 9:

Breng indien nodig opnieuw scheergel aan

Voor een gladde scheerbeurt moet je mogelijk in verschillende richtingen over dezelfde plek scheren. Om huidirritatie op je rug te voorkomen, is het raadzaam om opnieuw scheergel aan te brengen voordat je nog een keer over dezelfde plek gaat.

Als je snel last hebt van scheeruitslag, kijk dan eens naar Gillette SkinGuard scheergel.

Stap 10:

Spoel, droog en hydrateer je rug

Spoel na het scheren van je rug de gelresten af en droog je rug zachtjes af met een handdoek. Doe je dit te ruw, dan kan je huid geïrriteerd raken. Breng nu een crème of aftershave aan om je rug weer te hydrateren.

We raden je aan om Gillette's SKIN Ultra Sensitive hydraterende crème te proberen. Deze crème is ontwikkeld voor de gevoelige huid. Bijvoorbeeld die van de rug, die vaak wordt blootgesteld aan constante wrijving van je hemd of shirt. Omdat het onmiddellijk intrekt, hoef je je geen zorgen te maken over je kleding.

Stap 11:

Maak je scheermesje schoon

Maak je scheermes altijd schoon voordat je het opbergt. Doe je dit niet, dan worden de mesjes sneller bot en kunnen dode huidcellen, vuil en bacteriën die achterblijven tussen de mesjes later voor irritatie zorgen. Je voorkomt dit door de mesjes te reinigen met water en het scheermes aan de lucht te laten drogen. Wanneer de mesjes droog zijn, berg je het scheermes op de gebruikelijke manier op.

Welke andere methoden zijn er om rughaar bij mannen te verwijderen?

  • Ontharingswax. Je trekt de haartjes er met wortel en al uit. Het vervelende van deze methode is dat het meestal pijnlijk is. Bovendien kan te hete wax brandwonden veroorzaken.
  • Crèmes. Deze bevatten stofjes die de haartjes oplossen. Crèmes kunnen jeuk, een branderig gevoel of roodheid veroorzaken. Daarom worden ze niet aanbevolen voor een droge of gevoelige huid.
  • Laser. Dat deactiveert de haargroei. Hoewel het langdurige resultaten biedt, is het duur en werkt het niet voor alle huidtypes.

Lichaamsbeharing verwijderen met een kwaliteitsscheermes zoals Gillette ProGlide is tot nu toe de snelste, veiligste en voordeligste methode om je rug alleen (of met een beetje hulp) te scheren. Daarom blijft het de favoriet van velen.

Veelgestelde vragen over rughaar verwijderen bij mannen

Hoe vaak moet je rughaar verwijderen?

Dat hangt af van meerdere factoren. Woon je in een warme of koude regio, groeit het snel of langzaam, welke activiteiten beoefen je, etc. Je kunt het zo vaak doen als je wilt.

Wat heb je nodig om zelf je rug te scheren?

Om je rug te scheren heb je nodig: een trimmer, scheergel of foam, een handspiegel en een grote spiegel, een scheermes, eventueel een hulpstuk om de lastige plekjes te bereiken, een handdoek en een moisturizer of goede aftershave.

Welk type scheermes gebruik je om je rug te scheren?

Een scheermes dat de lichaamsbeharing moeiteloos verwijdert, dat zich aanpast aan de kromming van je rug en dat je helpt om de lastige plekjes te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan het Gillette ProGlide Power scheermes.

Was dit artikel nuttig?