Hoe scheer je oksels? De complete handleiding

Wel of niet je oksels scheren? Niet echt een dilemma, toch? Oké, het is waar dat het scheren van de oksels niet zo gebruikelijk is bij mannen als bij vrouwen, maar daar komt verandering in.

Steeds meer mannen zijn bewust bezig met de verzorging van hun lichaamshaar. Wat je ook doet, het belangrijkste is dat het jouw beslissing is. Als je je door het scheren van je oksels comfortabel en zelfverzekerd voelt, doen! Als je ze liever natuurlijk laat, geen probleem.

Bij Gillette willen we je hoe dan ook ondersteunen. Daarom hebben we een gids samengesteld over het scheren van oksels voor mannen. Als je vastbesloten bent om haarloze oksels uit te proberen - of gewoon je techniek wilt optimaliseren – lees dan snel onze stap-voor-stapgids.

Met deze heldere aanpak en ons deskundig advies krijg je zachte en goed geschoren oksels zonder irritatie, uitslag of vervelende snijwondjes.

Stap-voor-stapgids voor het scheren van okselhaar

Heb je besloten om korte metten te maken met je okselhaar? Lees dan aandachtig dit stappenplan. Zorg daarna dat je alle benodigdheden bij de hand hebt. Klaar? Laten we beginnen!

Stap 1:

Bereid je huid voor

Om irritatie en ingegroeide haartjes in de oksels te voorkomen, heb je een schoon en gehydrateerd oppervlak nodig. Geen zorgen, het is niet veel werk. Het is voldoende om een warme douche of bad te nemen om de huid te hydrateren, de follikels te openen en het okselhaar zachter te maken.

Je staat nu toch onder de douche, dus kun je meteen eventuele dode huidcellen verwijderen. Je doet dit bijvoorbeeld met een ruwe spons of een bodyscrub. Wrijf zachtjes met ronddraaiende bewegingen over je oksels. Exfoliëren op dezelfde dag als het ontharen (of een dag ervoor) zorgt voor soepelere bewegingen met je scheermes.

Stap 2:

Kies het juiste scheermesje

Scheermesjes en trimmers voor baarden zijn ontworpen voor een specifiek soort haar en huidtype. Ze zijn dus niet geschikt om je oksels mee te scheren.

Om de lengte van langere okselharen te verminderen, heb je een speciaal scheerapparaat nodig of een alles-in-één-trimmer, zoals de multifunctionele Gillette Styler die naast het stylen van de baard ook het haar op de borst, rug en schaamstreek trimt.

Voor kort haar zijn scheermesjes met speciale functies de beste keus, zoals de Gillette ProGlide Power Scheermes. Dankzij de ergonomische antisliphandgreep heb je elke scheerbeweging onder controle, zelfs onder de douche. En de zwevende ProGlide mesjes helpen je om je huid niet te beschadigen.

Stap 3:

Selecteer een vaste kamlengte

Met de kam op je trimmer op de juiste lengte tem je een volle, natuurlijke bos okselhaar die al een tijdje - of nog nooit - een scheermes gezien heeft. Bij de multifunctionele Gillette Styler zitten drie kammen voor verschillende haarlengtes (2 mm, 4 mm, 6 mm) waaruit je kunt kiezen.

Stap 4:

Trimmen

Als dit de eerste keer is dat je je oksels scheert - of als je okselhaar erg lang is - gebruik je eerst een trimmer. Het trimmen van het okselhaar voor het ontharen vermindert het trekken, irritatie en ingegroeide haren in de oksels.

Door met korter okselhaar te werken, zal je scheermes het zachtjes, gelijkmatiger en in één beweging kunnen verwijderen, zonder haperingen en zonder de mesjes te beschadigen. Om te voorkomen dat losse haartjes het ontharen bemoeilijken, voer je deze stap uit voordat je gaat douchen.

Stap 5:

Douchen

Het water verzacht je okselhaar (dat stug kan zijn), waardoor je scheermesje gemakkelijker over je huid glijdt. De Gillette Styler is waterbestendig en dus onder de douche te gebruiken.

Stap 6:

Breng scheergel aan

Om veilig onder je oksels te scheren, heb je extra bescherming nodig. Vergeet niet dat de oksels een zeer gevoelig gebied zijn. Daarom moet je er wat meer aandacht aan besteden. Breng een scheergel zonder irriterende bestanddelen en met kalmerende en hydraterende ingrediënten aan.

De gel vormt niet alleen een beschermende barrière, maar vermindert ook de wrijving, waardoor elke scheerbeweging makkelijker wordt. Het helpt je ook om de huid weer tiptop in conditie te brengen na het scheren, waardoor ongemakken zoals jeuk en irritatie worden voorkomen.

Stap 7:

Controleer of je mesjes niet bot zijn

Voelen je mesjes bot aan of is de lubricatiestrip vervaagd? Dan is het tijd om je mesjes te vervangen.

Stap 8:

Scheer met lichte, zachte bewegingen

Scheer met voorzichtige bewegingen, spoel regelmatig af en trek je huid steeds goed strak. Gillette ProGlide Power is een goede keuze voor het scheren van gevoelige plekken zoals de oksels, omdat dit mesje een ronde kop heeft met drie lubricatiestrips.

Stap 9:

Spoel de mesjes regelmatig af

Spoel de voor- en achterkant van het mesje na iedere paar scheerbewegingen onder de kraan af en schud het overtollige water eraf. Tik niet met het scheermesje tegen de wasbak en droog het niet af met een handdoek, want dan kun je het complexe ontwerp van de mesjes beschadigen en de levensduur verkorten. Door de mesjes onder de kraan af te spoelen, verwijder je scheergel, haartjes en huidschilfers.

Stap 10:

Scheer in verschillende richtingen

Okselhaar groeit in alle richtingen, dus kies een scheermesje dat is ontworpen om moeilijke plekken te scheren, zoals Gillette ProGlide Power.

Stap 11:

Breng (indien nodig) opnieuw scheergel aan

Voor echt gladde oksels kan het zijn dat je in verschillende richtingen over dezelfde plek moet scheren. Om geïrriteerde okselhuid te helpen voorkomen, breng je best opnieuw scheergel aan voordat je nog een keer over dezelfde plek gaat. Ontdek Gillette SkinGuard Sensitive Scheergel, een perfecte scheergel voor de gevoelige huid.

Stap 12:

Spoel, droog en hydrateer

De oksels hydrateren na het scheren is essentieel, omdat het de huid helpt te kalmeren.

Proficiat! Je hebt de basis van het scheren van lichaamshaar onder de knie!

Met de scheermesjes en trimmers van Gillette heb je oneindig veel persoonlijke verzorgingsmogelijkheden.

Voordelen van geschoren oksels

Als je leert om je oksels te scheren zonder ze te irriteren, kun je optimaal profiteren van de voordelen. Het scheren van je oksels helpt je zweet en geur onder controle te houden en vermindert jeuk, bacteriën en ongemak. En als je een sport beoefent, zoals zwemmen, kun je zelfs je prestaties verbeteren. Zoals je ziet is er niets mis met het scheren van je oksels, zolang je het maar op de juiste manier doet.

Veelgestelde vragen over oksels scheren

Stinken oksels na het ontharen?

Nee. Integendeel. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat okselgeur of lichaamsgeur minder wordt na ontharing. Omdat er geen haar is, dringen zepen en douchegels beter door in de huid.

Kan ontharen donkere oksels veroorzaken?

Als je je vaak scheert zonder enige bescherming of nazorg, ja. Om pigmentatie te voorkomen, moet je een goede vochtinbrengende crème gebruiken, zoals Gillette aftershave.

Als je je oksels scheert, zweet je dan meer of minder?

Technisch gezien minder, maar dat komt niet alleen door het ontharen. Door okselhaar te verwijderen, verhoog je de effectiviteit van je deodorant of anti-transpirant. Dit kan okselzweet verminderen.

Was dit artikel nuttig?