Groeit je baard sneller door te scheren?

Groeit je baard sneller door te scheren?

"Als je je scheert, groeit je baard sneller." Misschien heb je dit al duizend keer gehoord, maar het is niets meer dan een misverstand. Het maakt eigenlijk niet uit hoe vaak je je scheert. Je baardgroei verandert niet. Althans, niet zoals je je wellicht voorstelt.

Waarom denkt iedereen dan anders? Goede vraag! Naarmate haar groeit, versmalt het en eindigt het in een punt. Het scheermes snijdt die punt af, waardoor het haar volledig recht lijkt en de illusie wordt gewekt dat het dikker of donkerder is. In werkelijkheid is het haar niet veranderd!

Conclusie? Als je je scheert, zal je baard niet dikker worden, sneller groeien of van kleur veranderen. Maar als dat is wat je wil, hebben we wél een paar trucs die kunnen helpen.

Wat doet scheren met haar?

Als je met een mesje scheert, komt het haar niet dikker terug. Maar wat gebeurt er met je baard als je je scheert? Om dat te begrijpen, moet je weten waaruit haar bestaat:
  • De haarwortel (levend deel van het haar) die verankerd zit in de follikel, binnenin de huid. Daar worden de cellen geproduceerd die voor de groei en de kleur van het haar zorgen.
  • De haarvezel (dood deel van het haar) dat alles omvat wat buiten de huid groeit. Het bestaat uit dode cellen en keratine, en dat is wat het mesje snijdt.

Het mesje raakt de haarwortel niet. Daarom heeft scheren geen invloed op de groei of dikte van het haar. Wat het wel kan doen, is je huid irriteren. Iets wat je gemakkelijk kunt voorkomen met de Gillette Skin Guard Sensitive razor.

Tips voor snellere en dikkere baardgroei

Oké, je haar groeit niet sneller en wordt niet dikker als je scheert, maar dat betekent niet dat er niets is wat je kunt doen om de baard van je dromen te krijgen. Hier zijn enkele tips om haargroei te stimuleren:

Tip 1: Beweging

Regelmatig bewegen helpt je een gezonde baard te krijgen. Want actief zijn is een van de beste manieren om gewicht en lichaamsvet onder controle te houden.

Obesitas en overgewicht hebben invloed op de productie van testosteron (het hormoon verantwoordelijk voor haargroei, onder andere). Dus, als je haarverlies wilt stoppen en de groei wil versnellen, zou je meer moeten bewegen.

Training helpt je ook om je haar van zuurstof en voeding te voorzien - onthoud dat beweging de bloedcirculatie verbetert - en onevenwichtigheden in je metabolisme te voorkomen.

Als je je hormoonproductie nog verder wil verbeteren, probeer dan oefeningen met veel impact en gewichtheffen: het trainen van spieren heeft een positieve invloed op je testosteronspiegel.

Tip 2: Gebalanceerd dieet

Het eten van een gebalanceerd dieet doet veel meer dan alleen je helpen je gewicht onder controle te houden. Het zorgt ook voor de voedingsstoffen die je nodig hebt om nieuw haar te groeien.

Als je snel een volle baard wil, verrijk je dieet dan met voedingsmiddelen rijk aan eiwitten, zink, biotine en vitamines A en D, zoals:

  • Mager vlees
  • Volkoren granen
  • Groene groenten
  • Zalm en advocado
  • Zaden en noten

Tip 3: Voldoende slaap

Slaapgebrek kan een dunne baard veroorzaken. Testosteronproductie piekt gedurende de nacht. Wanneer je niet genoeg slaapt, scheidt je lichaam niet de benodigde hormonen af.

Nu je weet dat je baard niet dikker wordt als je je scheert, is het zaak om op je slaap te letten. 7-9 uur per dag slapen verhoogt niet alleen de testosteronproductie: het helpt ook om de aanmaak van cortisol (het stresshormoon) te verminderen.

Tip 4: Voorkom stress

Te veel stress - en daarmee cortisol - kan je inspanningen om een volle baard te krijgen tenietdoen. Verschillende studies hebben aangetoond dat cortisol de haargroeicyclus verstoort door de rustfase te verlengen - wanneer het haar niet groeit - en haarverlies te veroorzaken.

Cortisol beïnvloedt ook de bloedcirculatie, waardoor haarzakjes minder zuurstof en voedingsstoffen ontvangen. Mediteer, maak een wandeling of neem even afstand van het scherm en zie hoe je mentale gezondheid verbetert.

Tip 5: Drink meer water

Het is niet waar dat je meer baardgroei krijgt door je te scheren. Maar dat betekent niet dat alles wat daarover wordt gezegd niet waar is. Water is leven. Dat is geen mythe. Haar bestaat voor 25% uit water. Als je niet genoeg drinkt, groeit je haar niet optimaal.

Er bestaat een verband tussen uitdroging en haarverlies, gespleten haarpunten en verlies van dikte. Dus, als je een weelderige baard wil, raden we aan om 35 ml water per kilogram van je lichaamsgewicht te drinken per dag.

Veelgestelde vragen

Krijg je meer baard als je scheert?

Nee, als je je scheert krijg je geen vollere of dikkere baard. Wat er gebeurt is dat wanneer je de punt van het haar - het dunste deel - afsnijdt, het dikkere deel achterblijft waardoor je haren dikker lijken.

Wat als je je baard elke dag scheert?

Dagelijks scheren kan leiden tot meer irritatie, snijwonden of roodheid. Daarom wordt het niet aanbevolen. Bovendien heb je het niet nodig: het duurt 1-2 dagen voordat het haar weer tevoorschijn komt.

Wat gebeurt er als ik mijn gezichtshaar met een scheermes scheer?

Elke keer dat je het scheermes gebruikt, snijd je het haar recht af. Dit verandert de natuurlijke punt van het haar - die smaller is - waardoor het haar, wanneer het groeit, harder aanvoelt.

Was dit artikel nuttig?