De wetenschap achter scheren

Hoe scheer je je gezicht? De wetenschap achter scheren

Een perfecte scheerbeurt:

Je dagelijkse scheerroutine lijkt eenvoudig - zelfs makkelijk. Breng het schuim aan, scheer je gezicht, spoel je gezicht af en verwacht een perfect resultaat.

Maar perfecte resultaten zijn niet eenvoudig te behalen, nietwaar? Een branderig gevoel, scheeruitslag, scheerbultjes, -sneetjes en -wondjes, overgeslagen haartjes: er is heel wat dat niet zo perfect is aan je ‘perfecte’ scheerroutine, waardoor het dagelijkse scheerritueel als een vervelende klus ervaren wordt.

Maar veel van deze foutjes kunnen worden gereduceerd of zelfs worden voorkomen als je je goed voorbereidt, de juiste tools gebruikt en de volgende 5 eenvoudige stappen toepast.

STAP 1:
Was je gezicht

Was eerst je gezicht met een zachte cleanser.

Om je perfect te scheren heb je een schoon oppervlak nodig. Door je gezicht te wassen voordat je je scheert, worden het olielaagje op je huid, vuil en dode huidschilfers verwijderd. Door je gezicht te wassen, hydrateer je je baardharen. Hierdoor worden ze zachter en is er minder kracht nodig om ze te scheren.

STAP 2:
Breng schuim aan

Breng vervolgens je favoriete scheerschuim of -gel aan. Hierdoor is er minder wrijving wanneer het scheermes over je gezicht glijdt. Scheerzeep helpt om je gezicht te beschermen tegen scheerwondjes en -sneetjes, en helpt om scheeruitslag te voorkomen.

STAP 3:
Scheer je gezicht - met een geavanceerd scheermes met meerdere mesjes

Je gezicht scheren met een geavanceerd scheermes met meerdere mesjes - zoals de scheermessen uit de Gillette Fusion5-reeks - is een must om een perfect glad resultaat te verkrijgen. Wanneer je op zoek bent naar een scheermes, kies er dan een met meerdere mesjes en een draaiende handgreep, verende mesjes die vooraan draaien, een precisietrimmer op de achterzijde van het navulmesje en beschermende strips.

Vergeet ook niet dat correct onderhoud van je scheermes essentieel is voor een perfect glad resultaat. Vuile, oude en versleten scheermessen verhogen de kans op wondjes, sneetjes en irritatie. Als je scheermes nog in goede staat is, hoef je geen druk te zetten - lichte, gladde halen volstaan en het scheermes doet al het werk. Als je het gevoel hebt dat dit niet het geval is bij jouw scheermes, dan is het misschien tijd om de mesjes te vervangen.

STAP 4:
Spoel je scheermes af

Spoel je mesjes voldoende af terwijl je je scheert om haartjes, huid of scheergel te verwijderen. Vergeet niet om je scheermes correct te reinigen en het niet op de wastafel te tikken; dit kan de precieze onderdelen beschadigen.

Spoel je gezicht na het scheren af met voldoende water om alle resten van scheergel of -schuim te verwijderen.

STAP 5:
Hydrateer je gezicht

Bescherm je gevoelige gezichtshuid en maximaliseer het perfecte resultaat met een aftershavebalsem of vochtinbrengende crème. Hydrateren na het scheren verzacht en beschermt de huid voor de rest van de dag.

Hoe beter je scheerregime, hoe beter het resultaat. Gillette scheergel en -schuim, in combinatie met de geavanceerde scheermessen van Gillette. Ontworpen voor de perfecte scheerbeurt.

Was dit artikel nuttig?