Ingegroeide baardharen: oorzaken, hoe voorkom je het & oplossingen

Ingegroeide baardharen: oorzaken, hoe voorkom je het & oplossingen

Voor veel mannen zijn ingegroeide baardharen gewoon een onderdeel van het scheren, voor anderen komen ze als een onaangename verrassing. Ingegroeide haren op je gezicht na het scheren komen vaker voor dan je denkt. Ook al is je scheertechniek nog zo goed, ook jij hebt waarschijnlijk al eens met het ongemak van ingegroeide baardharen te maken gehad. Genetische aanleg speelt een grote rol bij de vraag of je gevoelig bent voor ingegroeide baardharen, maar als je de onderstaande stappen volgt, kun je dit probleem onder controle krijgen.

Hoe zien ingegroeide baardharen eruit?

Vraag je je af of er een baardhaar is ingegroeid? Een ingegroeide baardhaar ziet eruit als een klein, rood bultje op je huid. Sommige mannen hebben door hun fysiologie eerder last van ingegroeide haren dan anderen en scheren kan dit probleem verergeren. Een ingegroeide (baard)haar ontstaat doordat het haar zijwaarts in het haarzakje groeit in plaats van er volledig uit te groeien.

Ingegroeide haren in de baard na het scheren worden ook wel scheerbrand genoemd en kunnen jeuken, ongemakkelijk of zelfs pijnlijk zijn. Mannen met krullende gezichtsbeharing hebben er het vaakst last van.

Op praktisch iedere plek op je lichaam waar haar groeit, kun je last krijgen van ingegroeide haren - van de baard of snor tot de oksels, benen en zelfs in de schaamstreek. Een haar kan ook ingroeien zonder dat er een scheermesje aan te pas komt, namelijk als het haarzakje verstopt is door dode huidcellen of talg, waardoor de nieuwe haar niet goed uit het haarzakje kan komen en een andere weg (onder de huid) zoekt.

Met een paar voorzorgsmaatregelen kunnen de meeste mannen de kans op ingegroeide haren op het gezicht verkleinen. Lees verder en leer hoe je ingegroeide haren het beste kunt behandelen, verwijderen en voorkomen tijdens het scheren.

Oorzaken van ingegroeide baardharen

Om een ingegroeide baardhaar te voorkomen, is het handig om te weten wat de oorzaak van ingegroeide haren op je gezicht is:
  • Foutjes in je scheertechniek: ingegroeide baardharen worden in veel gevallen veroorzaakt door een foute scheertechniek en/of botte scheermesjes. Vervang het mesje direct als je merkt dat het mesje niet meer glad scheert of dat het mesje trekt aan je huid tijdens het scheren.
  • Dode huidcellen en verstopte poriën: dode huidcellen en verstopte poriën zorgen ervoor dat nieuwe baardharen niet (goed) uit het haarzakje kunnen komen met als resultaat dat de baardhaar naar onder de huid verder groeit.
  • Krullend baardhaar: de structuur van krullend haar zorgt er soms voor dat baardharen in de verkeerde richting – onder de huid – groeien.

Ingegroeide baardharen voorkomen

Voorkomen is ook in het geval van ingegroeide baardharen beter dan genezen. Er zijn een paar stappen die je kunt nemen ter voorkoming van ingegroeide baardharen.

  1. Water: maak je baard nat voordat je gaat scheren. Dit maakt de baardharen zachter, waardoor ze makkelijker te scheren zijn.
  2. Scheer met de richting van de haargroei mee: door in de haargroeirichting te scheren, voorkom je dat het haar omhoog komt en de huid eronder geïrriteerd raakt.
  3. Gebruik een scherp scheermes: het gebruik van een bot scheermes is een van de meest voorkomende oorzaken van ingegroeide baardharen. Gebruik altijd een scherp mesje voor het scheren.
  4. Reinig en exfolieer je gezicht: een goede gezichtshygiëne en af en toe exfoliëren verwijderen talg, vuil en dode huidcellen van je gezicht. Oftewel, gebruik de kracht van reiniging om een einde te maken aan ingegroeide haartjes!
  5. Nazorg: een goede aftershave desinfecteert en vermindert onzuiverheden op je huid.

Ingegroeide baardharen verwijderen

De beste manier om ingegroeide baardharen permanent te bestrijden is een goede scheer- en verzorgingsroutine. Soms verschijnen er echter toch vervelende ingegroeide baardharen ondanks alle moeite die je doet om ze te voorkomen. En dan rijst de vraag: ingegroeide baardharen, wat te doen?

Probeer het haar in het gebied niet te scheren of op een andere manier te kortwieken voordat het genezen is, want dit kan de ontsteking verergeren waardoor de haar nóg moeilijker te verwijderen is. Hier lees je hoe je een ingegroeide baardhaar kunt behandelen om het genezingsproces te versnellen.
  • Maak een schone handdoek of washandje nat met (lauw)warm water en brengt dit aan op de ingegroeide baardhaar. Dit helpt om de follikel te openen en het haar naar de oppervlakte te brengen.
  • Maak het gebied rondom de ingegroeide haar voorzichtig schoon door zachtjes te exfoliëren. Dit verwijdert dode huidcellen en talg die mogelijk het haarzakje blokkeren.
  • Is de haar uit de huid gegroeid? Dirigeer hem dan voorzichtig in de goede richting met een gesteriliseerd pincet. Let op: je trekt de haar er nog niet uit! Doe je dat wel terwijl het gebied nog niet genezen is, dan loop je het risico dat de volgende haar opnieuw ingroeit. Na een paar dagen zou de ingegroeide haar vanzelf moeten genezen. Eventueel kun je, nadat de zwelling en roodheid zijn afgenomen, de ingegroeide baardhaar verwijderen met een pincet.
  • Is de ingegroeide haar na een maand nog niet genezen? Ga dan langs je huisarts. Die kan je een ontstekingsremmende crème of andere behandeling voorschrijven.

Was dit artikel nuttig?