Hoe vaak je moet scheren en de scheermesjes vervangen

Hoe vaak je moet scheren en de scheermesjes vervangen

Het is moeilijk om precies te zeggen hoe vaak je je moet scheren. Het antwoord hangt af van vele factoren, zoals genetica of waar je scheert. Maar we hebben de formule gevonden! Ontdek hoe lang jouw scheerbeurt - en jouw scheermesjes - meegaan en hoe je ze langer meegaan.

Het is normaal dat mannen - én vrouwen - vergeten hoe lang ze al met hun huidige mesjes doen. En dat ze niet weten wanneer ze weer moeten scheren. Handelen op intuïtie is wat dat betreft gebruikelijk: als het haar voelbaar is of je gezicht gaat trekken, is het weer tijd.

Maar wat als je precies wist hoe vaak je moet scheren (of de levensduur van je mesjes)? Zou je dan hetzelfde doen? Waarschijnlijk niet.

Gelukkig kunnen we helpen. We leggen uit hoe vaak je waar moet scheren, hoe je je lichaam moet scheren, hoe vaak je je scheermesjes moet vervangen en wat je kunt doen om je scheermesjes te sparen.

Waarom is het belangrijk om de duur van het scheren te bepalen?

Het antwoord op de vraag hoe vaak je moet scheren, hangt af van jouw persoonlijke stijl. Ook van de kleur of de snelheid van de haargroei. Grijze of blonde baarden camoufleren haren bijvoorbeeld gemakkelijk, waardoor je het scheren vaak nog een paar dagen kunt uitstellen.

Als je op zoek bent naar een casual of licht behaarde korte baard, scheer dan om de 2-3 dagen. Voor een gladgeschoren look elke 1-2 dagen.

Wat kan er gebeuren als je te vaak scheert?

Mannen die elke dag hun gezicht scheren, hebben extra verzorging nodig. Als jij er zo een bent, is het belangrijk dat je verschillende baardproducten gebruikt om droogheid, een strak gevoel, schilfering, irritatie of roodheid te voorkomen.

Natuurlijk hangt alles af van het gebied. Het scheren van je intieme delen bijvoorbeeld, zou om een andere techniek, frequentie of zelfs een speciaal scheermes kunnen vragen.

Delen die je mogelijk vaker moet scheren

Niet alle haar groeit met dezelfde snelheid. Borsthaar kan in rust zijn terwijl je baard in de actieve fase zit. Maar niet alleen de fase van haargroei is belangrijk, ook het lichaamsgebied speelt een rol.

Het hoofd en de baard hebben de hoogste haargroeisnelheid - tot wel 0.5 mm per dag. Daarom kan het antwoord op hoe vaak je je baard moet scheren zo kort zijn als "als je het nodig hebt, elke dag". De benen en oksels kunnen wat weerstand bieden, omdat zij tot maximaal 0.27 mm per dag groeien.

Hoe vaak je moet scheren, hangt ook af van waarmee je scheert. Over het algemeen bieden scheermesjes met meer mesjes een gladder resultaat omdat ze het haar optillen voordat ze het afsnijden. Hierdoor hoef je minder vaak te scheren.

Als je een gebied vaker moet scheren of waxen, zorg er dan voor dat je een goede voor- en nazorgroutine hebt. Vergeet niet om een laagje scheerschuim of scheergel voor jouw huidtype aan te brengen en daarna te hydrateren met een crème. Als je meer tips wil, lees dan hier hoe je verschillende lichaamsdelen moet scheren.

Hoe scheer je verschillende lichaamsdelen?

1. Hoe scheer je je gezicht?

Was je gezicht met warm water en breng een laagje scheerschuim of scheergel aan. Denk aan je scheermesje en scheer bij voorkeur met de haargroei mee. Dit minimaliseert irritatie. Wees nauwkeuriger bij de nek- en kaaklijn, zodat je geen haar over het hoofd ziet.

Hoe vaak moet een man zijn gezicht scheren? Dat hangt af van je gewenste look. Voor een gladgeschoren resultaat, elke 1-2 dagen.

2. Hoe scheer je je benen

Voordat je je benen met een scheermesje scheert, scrub je het gebied met een spons of exfoliërende gel. Dit helpt ingegroeide haren te voorkomen.

Smeer je benen in met scheergel. Maak een enkele beweging over het hele been in de richting van de haargroei. Spoel het scheermesje af en ga nu tegen de haargroei in.

Verwijder de resten van de gel en droog voorzichtig af. Eindig met een moisturizer om een strak gevoel te voorkomen.

Hoe vaak moet je je benen scheren? Elke 2-3 dagen als je een glad resultaat wil.

3. Hoe scheer je je intieme delen?

Om jeuk, branderigheid en uitslag te verminderen, verzacht je het haar vooraf. Een warme douche van 5-10 minuten is voldoende. Breng scheergel aan voor de gevoelige huid en scheer met de haargroei mee. Trek het gebied strak met één hand om wondjes te voorkomen.

Hoe vaak moet je je schaamhaar scheren? Elke 1-2 weken is meer dan genoeg.

4. Hoe scheer je je oksels?

Neem een douche of een warm bad om je haar en oksels te verzachten. Breng vervolgens een royale laag gel aan. Gebruik één hand om de huid strak te trekken en de andere hand om het scheermes vast te houden. Scheer met de haargroei mee en maak het gebied goed schoon.

Hoe vaak scheer jij je oksels? Dat hangt ervan af. Je kunt het om de 2-3 dagen doen of eens per week.

Hoe weet je wanneer je het scheermes moet vervangen?

De beste manier om te weten of je nieuwe scheermesjes nodig hebt, is door op enkele details te letten (we noemen ze hieronder). Als je leert om een oud en bot scheermesje te onderscheiden van een mesje in goede staat, heb je twee belangrijke voordelen: een foutloze uitstraling en besparing op je baardverzorging

  • Beoordeel de strips. Zelfs wegwerpscheermesjes hebben een bevochtigingsstrip of glijmiddel. Als het er dof, versleten of een andere kleur uitziet, is het tijd om te vervangen!
  • Kijk in de spiegel. Als je gezicht na het scheren snijwonden of krassen heeft, voldoet je mesje waarschijnlijk niet meer.
  • Beoordeel de mesjes. Kijk goed naar elk mesje van het scheermes, vooral de zijkanten. Als ze dof of van kleur veranderd zijn, heb je nieuwe nodig!
  • Kijk naar je baard. Eerder kon je met een gladde scheerbeurt toe, maar moet je nu dagelijks scheren? Dan zijn je mesjes bot geworden en snijden ze niet meer goed.
  • Je hebt meer druk of scheerbeweging nodig. Waarschijnlijk zijn je mesjes versleten en kunnen ze geen gladde scheerbeurt meer bieden.

Wat gebeurt er als je scheermesjes niet vervangt?

Als je de mesjes niet vaak genoeg vervangt, verliezen ze hun scherpte en veroorzaken ze vervelende haperingen. Ze kunnen zelfs gaan roesten! Het vermijden van oude en botte mesjes is een van de beste manieren om irritatie en uitslag te voorkomen. Het voorkomt ook infecties en ingegroeide haren.

Hoe lang gaan scheermesjes mee?

Om te bepalen hoe vaak je je scheermesjes moet vervangen, moet je kijken hoe vaak je scheert. Normaal gesproken kunnen de mesjes tot wel 10 scheerbeurten mee. Maar als je veel haar hebt, erg dik haar hebt of tegen de haargroei in scheert, gaan ze vaak minder Lang mee (5-7 keer).

Tips waarmee je scheermesjes langer meegaan

  • Trim langere haren voor het scheren of waxen. Hierdoor wordt het werk van het mesje verminderd.
  • Bespaar niet op scheerproducten. Breng voldoende gel of schuim aan en herhaal indien nodig. Een gladde huid vergemakkelijkt de scheerbewegingen, optimaliseert het snijden en verlengt de levensduur van het mesje.
  • Verzacht het haar voor je scheert. Dit kun je doen door te douchen, moisturizer aan te brengen of een warme handdoek te gebruiken. Zachter haar voorkomt overbelasting van je scheermesje.
  • Spoel de scheermesjes na elke 2-3 scheerbewegingen af om haartjes, gel en dode huid te verwijderen. Als het mesje schoon is, werkt het efficiënter (en gebruik je dus minder scheermesjes).
  • Maak je scheermesje na elk gebruik schoon en laat het aan de lucht drogen. Bewaar je mesjes op een schone, vochtvrije plaats.


Nu je weet wanneer je moet scheren, hoe je het moet doen om vervelende effecten te voorkomen, hoelang je navullingen meegaan en wat je kunt doen om het meeste uit je scheermesje te halen. Dus pak je scheermes en ga aan de slag!

Veelgestelde vragen

Is het goed om elke dag te scheren?

Zolang je het op de goede manier doet, kun je elke dag scheren zonder al te veel irraties.

Wanneer zou je niet moeten scheren?

Je moet niet scheren als je geen scherp mesje hebt, zonder water (tenzij je een trimmer gebruikt) of met het scheermes van iemand anders.

Hoe vervang je scheermesjes?

Oplaadbare scheerapparaten hebben een knop op het handvat. Druk erop om het oude mesje los te maken, plaats het vervangende mesje en klaar!

Was dit artikel nuttig?