Baard of geen baard tijdens een sollicitatie?

Baard of geen baard tijdens een sollicitatie?

Tijdens een sollicitatiegesprek zijn kleding en gedrag erg belangrijk, maar uiteindelijk is het je zelfvertrouwen dat je helpt bij het maken van die goede eerste indruk.

Zelfvertrouwen komt van binnenuit, dus als je vindt dat je er goed uitziet, dan straal je dat ook uit.

Je weet zelf wel waar je je beter bij voelt, gladgeschoren of een netjes verzorgde baard. Maar er zijn nog wat dingen waar je rekening mee kunt houden als je extra goed voor de dag wil komen tijdens je volgende sollicitatiegesprek.

Tips van werkgevers voor sollicitatiegesprekken

Wij zijn zelf werkgevers en dus geven we je graag wat advies voor sollicitatiegesprekken. Onze beste tips zijn:
  • Onderzoek het bedrijf zo grondig mogelijk - een functiebeschrijving bevat niet alle interessante informatie en dus ga je zelf ook op onderzoek uit. Bekijk het profiel van het bedrijf op LinkedIn, zoek op recente successen en kijk of je meer informatie over de bedrijfscultuur kunt vinden. Laat je tijdens het gesprek merken dat je je in het bedrijf verdiept hebt, dan laat je zeker een uitstekende indruk achter.
  • Wees jezelf - voer geen toneelstukje op en doe je niet anders voor dan wie je werkelijk bent; je wil aangenomen worden vanwege je eigen persoonlijkheid en ervaring. Echter, wil je iets aan je zelfvertrouwen doen, begin dan met je uitstraling, aangezien dat veel invloed heeft op hoe je jezelf voelt.

Moet ik mezelf scheren voor een sollicitatiegesprek?

Vroeger was het eigenlijk een must om je te scheren voor een sollicitatiegesprek, aangezien de gladgeschoren man het beste werd ontvangen. Tijden veranderen, en nu wordt een baard of snor gezien als middel om jezelf uit te drukken en je uitstraling een boost te geven. Heb je een baard waarvan je niet zeker weet of deze geschikt is voor een sollicitatiegesprek, bedenk dan dat gezichtsbeharing snel weer terug groeit wanneer je het toch besluit af te scheren. Twijfel je, kijk dan eerst hoe de bedrijfscultuur in elkaar steekt en maak dan je beslissing. Past ‘smart casual’ bij de bedrijfscultuur, zorg dan voor een goed verzorgde baard.

Preventieve huidverzorging

In de aanloop naar je gesprek is het essentieel om de juiste scheerproducten te gaan gebruiken die passen bij je huidtype. Voorkom irritatie door te kiezen voor een scheergel of -schuim die past bij de gevoelige huid, zoals onze SkinGuard Sensitive Scheergel.

Ook wanneer je niet echt een gevoelige huid hebt, is het nog steeds belangrijk om je huid tijdens en na het scheren gehydrateerd te houden. Je wilt tenslotte irritatie en ingegroeide haartjes voorkomen en dan moet het scheermesje soepel over je huid kunnen glijden.

Waag je de sprong in het diepe en scheer je je baard volledig af, gebruik dan eerst een trimmer zoals de Gillette 3 in 1 Styler voordat je met een scheermesje aan de slag gaat - dit voorkomt dat lange(re) haren verstrikt raken in je scheermesje. Je kunt de Multifunctionele Styler gebruiken voor trimmen, scheren en bijwerken, dus je kunt zelf beslissen of je tevreden bent met een netjes bijgewerkte baard of toch gaat voor een gladgeschoren gezicht.

Een andere tip is om je botte mesje te vervangen door een nieuw navulmesje voordat je een sollicitatiegesprek hebt. Zo voorkom je namelijk ontsierende wondjes. Scheer je daarnaast ook direct na het douchen, als je huid nog vochtig is. Dit is sowieso een aanrader - niet alleen bij belangrijke gelegenheden - voor een huid die er altijd op zijn best uitziet.

Hoe voorkom je huidirritatie en bultjes bij het scheren?

Verschijn je bij een sollicitatiegesprek met huiduitslag, bultjes en/of wondjes door het scheren doordat je je haastig door je ochtendroutine hebt geworsteld, dan maak je niet direct een goede indruk.

Drink veel water en gebruik een goede scheergel om je huid te hydrateren. Dit helpt scheerbultjes te voorkomen en het scheermesje zal beter over je huid glijden.

Toegegeven, het kan best lastig zijn om je scheerbeurt te voltooien zonder scheerwondjes, maar door korte bewegingen te maken zonder al te veel druk uit te oefenen, verklein je wel de kans erop. We geven je graag meer advies over het voorkomen van wondjes tijdens het scheren.

Moet ik aftershave gebruiken tijdens een sollicitatiegesprek?

Aan jou de keuze of je aftershave wilt dragen tijdens een sollicitatiegesprek. Misschien vind je het prettig om je favoriete geur te dragen, maar overdrijf niet.

De verzorging van je baard voor een sollicitatiegesprek

Wil je je baard laten staan, zorg er dan voor dat deze er goed verzorgd uitziet voor je je potentiële werkgever ontmoet. Lees meer in onze blog over de beste manier om je baard te trimmen.

Vergeet niet om ook je hals te scheren, en kam je baard voor je de deur uitgaat.

Succes!

Heb je je huiswerk gedaan en ben je van alle ins en outs van de organisatie op de hoogte? Ben je zeker van je uitstraling? Als het antwoord op beide vragen ja is, dan is een verpletterende indruk tijdens het gesprek achterlaten het enige wat je nog te doen staat - succes!

Was dit artikel nuttig?