Is het erg om het scheermesje met iemand te delen?

Is het erg om het scheermesje met iemand te delen?

Is het echt slecht om scheermesjes te delen? Het korte antwoord is: ja. Het delen van een scheermes met één iemand - of het hele gezin - is meer dan een hygiënekwestie. Het kan slecht zijn voor je gezondheid.

Scheermesjes kunnen namelijk infecties, virussen, schimmels en bacteriën verspreiden. En dat is niet het enige nadeel. Zelfs als alle gebruikers gezond zijn - iets wat je niet zeker weet - is de kans groot dat de messen bot worden.

Wil je weten wat de gevolgen zijn van je scheermesje delen? Lees dan dit artikel. Hier vind je de volledige samenvatingen van alle redenen om scheermesjes niet te delen.

Reden waarom je je scheermes niet zou moeten delen

Reden 1: Het scheermes kan bot zijn

Als je denkt dat het delen van scheermesjes - zelfs als ze bot en versleten zijn - beter is dan rondlopen met een rommelige baard - of ongewenst lichaamshaar - heb je het mis. Het gebruik van een bot scheermes verpest je scheerervaring.

Er zijn veel redenen waarom botte mesjes een schone en gladde scheerbeurt belemmeren: ze glijden niet goed over je huid (zelfs niet met gel of scheerschuim), trekken aan het haar en scheren niet door, waardoor je je vaker moet scheren.

Het delen van je scheermes of scheermes met iemand anders vergroot ook de kans op wondjes, ingegroeide haren en uitslag na het scheren.

Omdat je niet weet hoe vaak het scheermes al gebruikt is, zul je iets harder moeten werken om het haar te verwijderen, wat zorgt voor irritatie en ook een slechte look.

Reden 2: Het delen van scheermesjes zorgt voor infecties

Als je je scheert, verwijder je niet alleen haar. De messen kunnen kleine snijwonden op de huid veroorzaken, vooral als ze bot zijn of als je een gevoelige huid hebt. Soms zijn deze klein en bijna onmerkbaar, maar ze zijn er wel. Dit is waar het branderige gevoel na het scheren vandaan komt.

Ondanks de microscopische grootte zijn de dergelijke wondjes groot genoeg om ziektekiemen, schimmels en bacteriën een kans te geven.

Wat het risico daarvan is? Allereerst de kans op ingegroeide haren. Maar ook wratten en infecties ontstaan op deze manier.

We weten dat liefde blind is en dat je van je wederhelft of je vrienden houdt zoals ze zijn. Maar gaat jouw liefde zover dat je jezelf wil blootstellen aan infecties door je scheermes met hen te delen?

Reden 3: Je kunt een ernstige ziekte krijgen

Je denkt misschien dat de kans om een schimmelinfectie te krijgen door je scheermes te delen - of te scheren met dat van iemand anders - vrij klein is. En ook dat, als je dat doet, je de gevolgen met een bezoek aan de dermatoloog of met wat crème kan verhelpen.

Dat valt echter tegen. Een scheermes delen kan je blootstellen aan iets dat veel ernstiger is dan een schimmel of een gewone wrat. Er zijn chronische ziekten zoals herpes, hepatitis en HIV, die meestal worden verspreid door de uitwisseling van bloed en andere lichaamsvloeistoffen.

Helaas zijn dit soort virussen in staat om een tijdje op een scheermesje te blijven zitten. En als je scheert, zijn kleine sneetjes heel gewoon! Zelfs als je jezelf niet snijdt, kan een klein krasje meer dan genoeg zijn om ziektes over te dragen.

Daarom zeggen dermatologen en andere experts dat het slecht is om een scheermes te delen. De risico's zijn erg hoog en als je ze vergelijkt met de voordelen, zie je dat ze het niet waard zijn. Het is beter om mete en rommelige baard de deur uit te gaan dan om een ernstige ziekte te krijgen.

Hoe gebruik je het scheermes van iemand anders in geval van nood?

Je weet nu waarom het zo slecht is om het scheermes te delen. Geloof ons... er zijn meer redenen om het scheermes van iemand anders niet te gebruiken, maar ze zijn niet zo zwaarwegend als degenen die we al genoemd hebben.

Als je echter thuis je scheermes bent vergeten of een noodscheerbeurt nodig hebt, zijn er nog steeds een paar dingen die je kunt doen. Koop eerst een wegwerpscheermesje. Deze zijn zeer betaalbaar en hoewel ze meestal niet het meest efficiënt zijn, kun je ze bijna overal kopen.

Een tweede optie is om je vriend of partner te vragen of ze een navulpakket voor het scheermes hebben. Iets wat we allemaal moeten doen om irritatie, krassen en snijwonden tijdens het scheren te voorkomen.

Als deze ‘ja’ zegt, kun je allebei hetzelfde handvat gebruiken zonder de risico's te lopen van het delen van een scheermes. Je hebt alleen je eigen mes nodig.

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als ik me scheer met het scheermes van iemand anders?

Het delen van het scheermesje maakt je vatbaarder voor scheerirritatie. Wanneer een scheermes niet scherp genoeg is, moet je meer druk uitoefen en meer halen maken om het haar te verwijderen.

Welke ziekten kunnen worden overgedragen door een scheermes?

Het delen van het scheermes met familie, vrienden of vreemden leidt tot een verhoogd risico op het oplopen van ziekten zoals hepatitis B en C. Je stelt jezelf ook bloot aan virussen en huidaandoeningen.

Wat gebeurt er als ik mijn scheermes deel?

Als je per ongeluk het scheermes van iemand anders gebruikt - of dit vaker doet – kun je door bloed overgedragen ziekten krijgen, zoals HIV of hepatitis. Wees voorzichtig!

Was dit artikel nuttig?