Jouw gids voor het kiezen van een scheergel of -schuim op basis van je huidtype

Jouw gids voor het kiezen van een scheergel of -schuim op basis van je huidtype

Scheergel of scheerschuim... weet je niet welke je moet gebruiken? We laten je zien aan welke eigenschappen jouw scheercrème moet voldoen - en welke niet - op basis van de behoeften van jouw huid.

Als je scheert, doet het scheermes maar de helft van het werk. Waar hangt de andere helft van af? Nou, van de techniek, jouw routine en de scheergel of -schuim. Ja... wat je tussen je gezicht en het mes aanbrengt, is belangrijker dan je denkt.

De functie van scheercrème is meer dan alleen schuimen. Het moet ook de huid smeren, wrijving verminderen, het haar verzachten om het scheren te makkelijker maken, voorkomen dat het mes je gezicht irriteert of snijdt en nog veel meer.

Dus, als je willekeurige producten gebruikt, stop daar dan mee! De effectiviteit van scheergels en -schuimen heeft te maken met jouw huidtype, scheerroutine en haartype. Maar maak je geen zorgen: hier leggen we alles uit, zodat je kunt kiezen wat het beste bij je past.

Volledige gids voor het herkennen van je huidtype en te leren hoe je er beter voor kunt zorgen

Om erachter te komen wat voor huidtype je hebt, hoe je ervoor kunt zorgen en welke baardproducten je in je routine nodig hebt, was je je gezicht met een milde reiniger. Dep je gezicht droog en breng verder niets aan. Zelfs geen hydraterende producten.

Onderzoek je schone gezicht met een vergrootglas. Kijk een half uur na het wassen in de spiegel en observeer eventuele veranderingen. Wacht nog 30 minuten en herhaal het proces.

Droge huid

Als je na een uur nog steeds een strak gevoel hebt, heb je een droge huid. Je hebt een scheermes nodig dat het contact minimaliseert, naast het voorbereiden van je gezicht en het aanbrengen van een rijke en hydraterende scheercrème of scheergel. Zoek naar producten met natuurlijke vitamines en oliën zonder alcohol en je ziet het verschil.

Gemengde huid

Als je voorhoofd, neus en kin glanzen, heb je een gemengde huid. Je bent dus niet gevoelig voor droogheid of uitslag, brandwonden of roodheid na het scheren. Zoek naar een lichte formule, zoals traditionele scheerschuimen.

Vette huid

Als je wangen ook glanzen, heb je een vette huid. Dit betekent dat scheren kan leiden tot ingegroeide haren. Om dit te voorkomen, zoek je een zeer lichte, frisse en gemakkelijk afspoelbare scheerschuim, bij voorkeur zonder toegevoegde oliën.

Gevoelige huid

Je kunt een normale, droge, vette of gemengde huid hebben en tegelijk gevoelig zijn. De meest voorkomende tekenen van een gevoelige huid zijn: roodheid, irritatie en uitslag.

Omdat scheren kan leiden tot ingegroeide haren, branderigheid of uitslag, heb je een goed scheermes voor de gevoelige huid nodig en een scheergel met een kalmerend en ultrahydraterend effect.

Zoek naar formules zonder alcohol, parabenen, geurstoffen of kleurstoffen, want deze ingrediënten kunnen symptomen verergeren of jeuk veroorzaken.

Het kiezen van de beste scheercrèmes, -schuimen en -gels: belangrijke ingrediënten voor elk huidtype

  • Voeding. Zoals vitamine B3, B5 en E. Deze komen veel voor in moisturizers en aftershaves, vooral als ze bedoeld zijn voor de droge huid.
  • Pijnstillers. De populairste is aloë vera, maar er zijn ook andere zoals amandelolie. Deze zijn doorgaans te vinden in scheergels en aftershave lotions voor een gemengde, droge of gevoelige huid.
  • Moisturizers en smeermiddelen. Zoals sheaboter, cacaoboter, kokos- of arganolie. Ze helpen je om tijdens en na het scheren vocht vast te houden en te herstellen. Ze voorkomen ook wrijving tijdens het scheren. Je kunt ze vinden in een goede scheercrème of scheergel voor een droge of gevoelige huid.
Ingrediënten in scheercrèmes, -gels en -schuimen die je moet vermijden
  • Menthol. Hoewel het wordt toegevoegd aan scheerschuim en aftershave lotions voor een verfrissend gevoel, is het niet geschikt voor de droge, gevoelige of acnegevoelige huid.
  • Alcohol. Veel voorkomend in scheerschuim. Het sluit de poriën af en voorkomt ingegroeide haren, maar veroorzaakt ook droogheid en jeuk.
  • Sulfaten. Aanwezig in scheerschuim. Ze zorgen voor droogheid en kunnen huiduitslag veroorzaken.
  • Geurstoffen. Niet aanbevolen voor de droge of gevoelige huid. Als dit op jou van toepassing is, let dan goed op de ingrediënten van de scheercrème!
  • Butylated hydroxytoluene. Zeer populair in scheercrèmes en -gels. Het kan extreme droogheid en andere problemen veroorzaken.

Hoe kies je de juiste scheergel of -schuim voor jouw huidtype?

Nu weet je wat jouw huidtype is, wat jouw huid nodig heeft en welke ingrediënten meestal de gevolgen van scheren verergeren. Un kun je die kennis gebruiken om producten te kiezen.

Voordat we doorgaan naar onze tips, geven we je een tip: scheerschuim is licht, luchtig en gemakkelijk af te spoelen. Normaal gesproken past dit goed bij een gemengde of vette huid.

Scheergels daarentegen zijn dikker en rijk aan voedingsstoffen en hydraterende middelen. Met deze gels voel je de bewegingen van je scheermes amper. Daarom werken ze het beste op meer delicate, droge of gevoelige huidtypes. Met dit in gedachten gaan we verder met de gouden tips!

Bekijk de classificatie van de fabrikant

Merken richten hun producten vaak specifiek op een droge, gemengde of vette en gevoelige huid. Het beste voorbeeld hiervan is de Gillette SKIN-lijn, speciaal gemaakt voor de gevoelige huid.

Maar daar houdt het niet op! Lees het etiket heel goed

Zoek naar formules met ingrediënten die jouw huid helpen en vermijd producten die niet bij je passen. Als je een gemengde of vette huid hebt, heb je iets nodig dat hydrateert - maar niet vettig is - zoals Gillette Fusion5 scheergel.

Dit is de beste scheergel voor een huid die gevoelig is voor acne, omdat het het gezicht verzacht en hydrateert zonder het te verzwaren, waardoor de poriën schoon en vrij van onzuiverheden blijven.

Probeer te kiezen voor meer natuurlijke producten

Vooral voor baardverzorging. Een volle, gezonde, goed verzorgde baard heeft voeding nodig. Probeer King C. Gillette transparante scheergel met aloë vera en witte thee.

Gefeliciteerd! Je weet nu alles wat je nodig hebt om te beginnen met het gebruik van een scheercrème voor mannen die bij jou past. Hiermee neem je afscheid van irritatie en uitslag. Bovendien zie je er heel knap uit.

Veelgestelde vragen

Wat is beter, scheergel of -schuim?

Scheergels en -schuim hebben dezelfde functie: de huid glad maken en hydrateren voor een gladde scheerbeurt zonder ongemak. De keuze tussen de twee hangt af van jouw huidtype en haartype.

Wat gebeurt er als je niet met scheercrème scheert?

Droog scheren kan irritatie, branderigheid of ingegroeide haren veroorzaken. En als je het zonder scheercrème doet (alleen met zeep en water), zul je last krijgen van droogheid en een strak gevoel. Het is beter om een schuim of scheergel te gebruiken.

Hoe gebruik je scheercrème?

Gebruik een natte baardborstel en neem wat scheercrème. Breng het met ronddraaiende bewegingen aan op het gezicht totdat er een laagje ontstaat.

Was dit artikel nuttig?