Wanneer is het tijd om je voor de eerste keer te scheren?

Wanneer is het tijd om je voor de eerste keer te scheren?

Er is geen pasklaar antwoord op de vraag wanneer een man moet beginnen met scheren. Sommigen ontdekken hun eerste baardgroei wanneer ze negen zijn, terwijl anderen het aan het einde van hun tienerjaren pas opmerken. De meeste mannen in Nederland (85%) krijgen hun eerste gezichtsbeharing tussen 12 en 16 jaar en 76% scheert zich voor de eerste keer tussen 14 en 17 jaar.

We ontdekten dit tijdens een enquête die we in 2018 wereldwijd hebben uitgezet onder 3.738 mannen tussen de 16 en 21 jaar, als onderdeel van onze voortdurende inspanningen om onze consumenten te begrijpen en hoe we onze scheerproducten voor hen kunnen verbeteren.

Kun je niet wachten tot je gezichtshaar gaat groeien zodat je je voor de eerste keer kunt scheren, onthoud dan dat iedereen zich op zijn eigen tempo ontwikkelt. Wacht dus gewoon tot je er klaar voor bent.

Waar verschijnt gezichtsbeharing voor het eerst?

Dit is de volgorde waarin gezichtsbeharing meestal groeit:

  1. Bovenlip
  2. Bakkebaarden
  3. Kin
  4. Wangen
  5. Hals
Waar verschijnt gezichtsbeharing voor het eerst?
Rond diezelfde tijd beginnen waarschijnlijk ook borst-, oksel-, en schaamhaar te groeien, terwijl de haren op je armen en benen dikker en donkerder worden. Om alles te weten te komen over manscaping en het bijhouden van je lichaamshaar, bekijk je onze complete gids voor lichaamsverzorging.

Wanneer scheer je je voor de eerste keer?

Je weet echt wel wanneer je toe bent aan je eerste scheerbeurt. Het eerste gezichtshaar dat groeit, zal meer pluis zijn dan dik baardhaar en veel mannen scheren dit er graag af. Maar misschien wil je toch graag zien hoe je baard zal groeien, en wacht je met scheren tot je gezichtsbeharing een beetje dikker is.

Wanneer je je voor de eerste keer gaat scheren, raden we je het Gillette SkinGuard Sensitive Scheermesje voor de jongere en gevoelige huid aan, omdat deze speciaal is ontwikkeld om je huid tegen de mesjes te beschermen, voor een comfortabele scheerervaring.

Als je je afvraagt of je moet wachten met je eerste scheerbeurt vanwege een probleemhuid, weet dan dat ons SkinGuard Sensitive Scheermesje door de British Skin Foundation is gecertificeerd als geschikt voor de gevoelige huid, dus je hoeft je geen zorgen te maken. Hier vind je nog meer gedetailleerd advies over scheren met acne.

Voor de eerste keer scheren: 5 eenvoudige stappen

Volg deze vijf stappen tijdens de eerste scheerbeurten en je hebt de fijne kneepjes van het scheren snel onder de knie:
1

Was je gezicht

Neem een douche vlak voordat je je gaat scheren om je gezichtshaar vochtig te maken, te reinigen en te verzachten - hierdoor zal je scheermesje er makkelijker doorheen glijden.
2

Bereid je huid voor

Bereid je huid voor op het scheermesje door een goede laag scheergel of -schuim aan te brengen op het te scheren gebied.

Scheergel is vaak wat rijker dan scheerschuim, en daarom adviseren we je voor je eerste scheerbeurt SkinGuard Sensitive Men’s Scheergel te gebruiken. Het bevat geen kleurstoffen en alcohol, waardoor het ook geschikt is voor de gevoelige huid. Ontdek hier meer over de verschillen tussen scheergel en scheerschuim.
3

Start met scheren

Gebruik je scheermes om met lichte, zachte bewegingen langs je gezicht te gaan. Ons SkinGuard Sensitive Scheermesje is zo vormgegeven dat de mesjes minder op de gevoelige huid drukken.
4

Afspoelen

Ben je klaar met scheren, spoel dan je gezicht af om ervoor te zorgen dat alle scheergel of -schuim verwijderd is.

Onthoud: tik nooit met je scheermesje op de rand van de wastafel en veeg het niet schoon met je handdoek. Dit kan het mesje beschadigen, waardoor de kans op wondjes en sneetjes toeneemt.
5

Hydrateren

Spoel je gezicht en hals nogmaals af en hydrateer dan je huid om deze te kalmeren. Onze Gillette Aftershave Balsem is hiervoor geschikt, en meer over de beste verzorging na de scheerbeurt lees je hier.

Was dit artikel nuttig?