De rol van hygiëne bij intieme verzorging voor mannen

De rol van hygiëne bij intieme verzorging voor mannen

Hoewel mannen zich al sinds de oudheid scheren en hun haar knippen, is intieme verzorging bij mannen een relatief recent fenomeen. Vrouwen waxen, trimmen en scheren al tientallen jaren hun bikinilijn. Je zou dus kunnen zeggen dat intieme verzorging voor mannen wat achterloopt. Maar ook al is het nieuw voor sommigen, het wordt ieder jaar populairder. Ben jij ook nog maar net begonnen met het scheren of trimmen van je schaamhaar? Dan weet je misschien niet welke rol hygiëne speelt.

Lees verder om antwoorden te vinden op de vragen die mannen het vaakst stellen over intieme hygiëne.

Is hygiëne belangrijk voor de intieme verzorging van mannen?

Hygiëne is heel belangrijk bij intieme verzorging. Als je niet schoon bent voor of na het scheren, kun je last krijgen van jeuk, irritatie of erger, tot infecties aan toe. Je zou niet het scheermes van iemand anders gebruiken om je borst te scheren. En je zou waarschijnlijk ook je baard niet trimmen zonder eerst alle afgeschoren haartjes en restjes schuim van de laatste keer dat je je trimmer hebt gebruikt, te hebben weggeveegd. Pas dus dezelfde principes toe bij het scheren van je schaamstreek.

Handig is dat de Gillette INTIMATE verzorgingslijn beschikbaar is, zodat je voor je schaamhaar niet hetzelfde scheermes hoeft te gebruiken als voor je gezicht. Er zitten ook speciaal voor intieme verzorging ontworpen trimmers in het assortiment. Afgezien van het gebruik van aparte tools, gelden dezelfde basisregels voor hygiëne. Was en douche je regelmatig en hydrateer na het scheren om een droge huid te voorkomen.

Het trimmen van schaamhaar: zo houd je het hygiënisch

Producten zoals de Gillette INTIMATE Trimmer i5 moeten schoon zijn voordat je begint met trimmen. Je kunt de trimmer het beste schoonmaken nadat je klaar bent met het trimmen van je schaamhaar of ballen, zodat je de trimmer de volgende keer meteen weer kunt gebruiken. Zorg ervoor dat je de lichaamsdelen die je gaat trimmen hebt gewassen en afgedroogd. Selecteer de lengte-instelling waarop je wilt trimmen en ga met je trimmer over het gebied. Als je eenmaal de look hebt die je wilt, is het tijd om weer aan hygiëne te denken.

Neem een douche om alle afgeschoren haartjes weg te wassen. Als je een waterproof trimmer hebt, zoals de i5 van Gillette, neem hem dan mee onder de douche om hem af te spoelen. Een milde zeep en water, met de hand aangebracht op het getrimde gebied, is alles wat je nodig hebt om je intieme hygiëne op peil te houden, maar overweeg vaker te douchen als je aan lichaamsbeweging hebt gedaan of bij warm weer.

Het scheren van schaamhaar: zo houd je het hygiënisch

Als je je schaamstreek hygiënisch wilt scheren, is het een goed idee om Gillette INTIMATE 2-in-1 scheercrème en reiniger te gebruiken, een product dat ontworpen is voor regelmatig gebruik, of je je schaamhaar nu vaak scheert of niet. Ga je je schaamstreek scheren, dan gebruik je idealiter een scheermes dat speciaal voor dit doel is ontworpen, zoals het Gillette INTIMATE Scheermes. Trim je schaamhaar eerst korter ter voorbereiding op het scheren en neem dan een douche of bad. Dat is meteen een goed moment om te exfoliëren, een handige hygiënemaatregel die voorkomt dat dode huidcellen zich ophopen in je scheermes.

Breng een ruime hoeveelheid scheercrème aan op je schaamstreek na het douchen. Controleer of de mesjes nog scherp zijn. Botte mesjes kunnen leiden tot ongewenste irritatie tijdens het scheren. Scheer met lichte bewegingen, hard drukken op het mes is niet nodig, en spoel je scheermesje tussendoor af. Breng meer scheercrème aan indien nodig. Gebruik na het scheren een anti-schuurstick of de eerder genoemde reiniger, geen aftershave (pijnlijk!). Maak je scheermes schoon en leg het op een andere plek als het scheermes dat je voor je gezicht gebruikt. Zo kun je de twee niet door elkaar halen. Laat de schaamstreek even drogen voordat je je ondergoed aantrekt.

Zo voorkom je jeuk en een droge huid na intieme verzorging voor mannen

Ingegroeide haartjes en scheerbultjes kunnen zorgen voor irritatie. Helemaal als je er last van krijgt in je schaamstreek. In deze gids leggen we je uit hoe je scheerirritatie in de schaamstreek kunt voorkomen door middel van de juiste technieken en producten.

Een van die producten is de Gillette INTIMATE Anti-Schuurstick. Die beschermt de gevoelige huid van je schaamstreek langdurig tegen irritatie die door wrijving kan ontstaan. Was na het scheren of trimmen je schaamstreek om achtergebleven haartjes en restjes scheercrème te verwijderen. Droog je huid zachtjes af met een schone handdoek en breng als laatste stap de lichte, voedende en verzachtende anti-schuurstick aan. Sla deze stap niet over, want door het scheren of trimmen is je huid zijn natuurlijke beschermingslaagje kwijt. Die moet je herstellen om irritatie te voorkomen.

Tips voor intieme hygiëne na het manscapen van je schaamstreek

Een goede intieme verzorgingsroutine voor mannen helpt om hygiënisch te blijven. Deze tips helpen je om je intieme hygiëne op peil te houden tijdens en na het scheren of trimmen van je schaamhaar:

 • Leen nooit scheermesjes of trimmers voor intieme verzorging uit, zelfs niet aan je partner. Gebruik je eigen mesjes.
 • Gebruik zoveel mogelijk aparte trimmers en scheermesjes voor verschillende zones op je lichaam. Zo voorkom je kruisbesmetting.
 • Gebruik in ieder geval een apart scheermes voor je gezicht.
 • Was je schaamhaar en laat het drogen voor je het trimt.
 • Maak je schaamhaar voor het scheren korter door het te trimmen.
 • Wacht minimaal een paar uur na het scheren of trimmen van je schaamstreek met het beoefenen van activiteiten waardoor je gaat zweten.
 • Laat je schaamstreek drogen aan de lucht of gebruik een zachte, schone handdoek. Gebruik geen talkpoeder, want dit kan de poriën verstoppen.
 • Breng een anti-schuurstick, een hydraterende of reinigende crème aan op alle lichaamsdelen die je hebt geschoren.
 • Was je handen grondig voor en na manscaping.
 • Draag ruim, ademend ondergoed na het scheren of trimmen van je schaamstreek.
 • Exfolieer nooit kwetsbare lichaamsdelen, maar gebruik een reiniger of was grondig met water.

Volg deze tips op om een hoog niveau van hygiëne te handhaven tijdens je intieme verzorgingsroutine. Zo kun je blijven manscapen zonder ongemakken als jeuk of ingegroeide haartjes.

De rol van hygiëne bij intieme verzorging voor mannen – Veelgestelde vragen

1

Hoe voorkom je onprettige geurtjes in je schaamstreek?

Je voorkomt onprettige geurtjes door je schaamstreek iedere dag met water te wassen. Doe dit zeker als je erg gezweet hebt, bijvoorbeeld na het sporten. Gebruik geen geparfumeerde zeep, maar een reiniger die speciaal voor deze zone bedoeld is.
2

Welke problemen worden veroorzaakt door slechte hygiëne in je schaamstreek?

Gebrekkige intieme hygiëne kan leiden tot vervelende klachten in je schaamstreek, zoals jeuk. Ook kan er roodheid optreden en kun je last krijgen van infecties. Gebruik voor je intieme hygiëne altijd producten die hier speciaal voor ontworpen zijn.

Was dit artikel nuttig?