17 veelgestelde vragen over gezichtshaar

17 veelgestelde vragen over gezichtshaar

Wil je meer weten over gezichtshaar bij mannen, oftewel baarden en snorren? Dit zijn de vragen die mensen het vaakst stellen over scheren, stylen en baardverzorging.

SCHEREN

Hoe scheer ik me voor de eerste keer?

Welkom bij de club! Een spoedcursus scheren: was eerst je gezicht met warm water en breng daarna scheerschuim of –gel aan. Maak rustige bewegingen met je scheermes zonder druk uit te oefenen. Laat je scheermes het werk doen. Spoel tussendoor je scheermes af. Breng na het scheren een hydraterende crème aan om de vochtbalans in je huid te herstellen. Zo houd je je huid zacht en soepel.

Onthoud dat scheren makkelijker wordt naarmate je het vaker doet. In onze gids vind je meer tips voor je eerste keer gezichtshaar verwijderen.

Hoe scheer ik mijn gevoelige huid?

Als je een gevoelige huid hebt, is het extra belangrijk om je huid gehydrateerd te houden. Gebruik een ruime hoeveelheid scheerschuim of –gel in combinatie met een nieuw, scherp scheermesje. Scheer met de haarrichting mee. Spoel tussendoor je scheermes af met warm water en was na het scheren je gezicht om restjes scheerschuim en haartjes te verwijderen. Breng na het scheren een goede hydraterende crème aan, zodat je huid glad en soepel blijft.

Lees ook onze andere tips en aanbevelingen voor het scheren van de gevoelige huid.

Hoe scheer ik met acne?

Scheren met acne is vergelijkbaar met het scheren van de gevoelige huid. Als je last hebt van acne of een huid met oneffenheden, dan beweeg je je scheermes met de haarrichting mee.

Hoe scheer ik met acne?
Zorg ook dat je een goed, schoon scheermes gebruikt en alcoholvrije scheerproducten. Maak subtiele bewegingen zonder druk uit te oefenen. Als je klaar bent met je gezichtshaar scheren, dan spoel je je gezicht af met warm water. Vergeet niet om een hydraterende crème aan te brengen die geschikt is voor de vette, acnegevoelige huid.

In onze gids lees je meer over scheren met acne.

Wat zijn goede tips voor manscaping?

Gezichtshaar verwijderen is een ding, maar misschien wil je wel een stapje verder gaan met je verzorgingsroutine. Voor het scheren van de rest van je lichaam, ook wel bekend als manscaping, hangt de beste aanpak af van het gebied dat je wilt gaan scheren. Hier vind je een uitgebreide uitleg voor het scheren van je borsthaar, lichaam en rug. Welk deel je ook gaat scheren, begin met een warme douche en wees niet zuinig met de scheergel (we raden je aan om een alcoholvrije formule te gebruiken). En vergeet niet dat een hydraterende crème altijd dé manier is om je huid na het scheren zacht en glad aan te laten voelen.

Wat is beter: nat scheren of droog scheren?

Kort samengevat hangt het af van je huidtype en welk scheerresultaat je wilt bereiken. Als je een gevoelige of droge huid hebt dan is nat scheren misschien de beste optie. Dit geldt ook als je voor een superglad resultaat gaat. Wil je je gezichtshaar alleen trimmen, dan is een droge scheerbeurt (met een elektrische trimmer) misschien de beste manier voor jou.

Hier vind je meer informatie over nat en droog scheren.

Hoe gebruik ik een Double Edge Safety Scheermes?

Een veiligheidsscheermes of safety razor is tegenwoordig in veel verschillende vormen verkrijgbaar. Check eerst welk model het beste past bij jouw scheerroutine. Een paar tips om in je achterhoofd te houden tijdens het scheren is om scheergel of –schuim te gebruiken, je scheermes tijdens het gezichtshaar verwijderen af te spoelen en om je scheerbeurt af te ronden met een goede hydraterende crème.

Waarom moet ik scheergel, -schuim of crème gebruiken?

Scheergel, -schuim of crème helpt om krasjes, sneetjes, scheerbrand en scheerbultjes te voorkomen doordat het een beschermende laag vormt tussen huid en scheermes. Heb je nog meer redenen nodig of wil je het verschil weten tussen scheergel en –crème (of scheerschuim)? Lees dan ons artikel over kiezen tussen scheergel en scheerschuim.

Hoe scheer ik mijn hoofd?

We houden van een gladgeschoren look. Zoveel, dat we zelfs een heel artikel hebben gewijd aan het scheren van je hoofd. Kort samengevat: een goede scheerbeurt van het hoofd begint met trimmen, waarbij je het haar al zo kort mogelijk maakt. Vervolgens was je het resterende haar. Breng daarna veel scheergel aan, want scheerbrand kan ook op je hoofd voorkomen. Gebruik een scherp, schoon scheermes, maak rustige bewegingen en scheer langzaam langs alle contouren. Spoel de mesjes tussendoor af en breng steeds opnieuw scheergel aan. Spoel ten slotte je hoofd af, droog af en hydrateer.

STYLING

Wat zijn de meest populaire baardstijlen?

Enkele van de meest populaire baardstijlen van dit moment zijn de royal baard, de Van Dyke baard en een goedverzorgde driedagenbaard oftewel stoppelbaard.

Zoek je een andere baardstijl? Ontdek welke van deze 16 populaire baardstijlen bij jou past.

Wat doe ik bij ongelijke baardgroei of kale plekken?

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om ongelijke baardgroei of kale plekken in je baard te verhelpen. Je baard laten groeien, een kortere baardstijl proberen of experimenteren met wat je hebt. In onze gids vind je meer oplossingen voor ongelijke baardgroei.

Hoe geef ik mijn snor vorm?

Er zijn veel verschillende snorstijlen, dus het is goed om te weten welke stijl het beste bij jou past en hoe je dat type snor scheert. Je begint met het trimmen van je snor met een vaste kamlengte. Bij onze baardtrimmer krijg je kammen met verschillende lengtes. Verwijder daarna het opzetstuk en gebruik alleen de trimmer om vorm in je snor aan te brengen. Een tip: let op de symmetrie. Gebruik voor de rest van je gezicht voldoende scheergel en maak subtiele bewegingen met je scheermes. Wil je de randen van je snor echt strak hebben? Dan raden we je aan om een precisietrimmer te gebruiken. Spoel, als je klaar bent met je gezichtshaar scheren, je gezicht af. Gebruik een schone handdoek om je gezicht droog te deppen en breng een hydraterende crème aan.

Hier vind je nog meer tips voor het stylen van je snor.

Wat zijn de beste sikstijlen?

Hier zijn vier van onze favoriete sikstijlen, waarvan een van de populairste de royal baard is.

HUIDVERZORGING

Hoe kom ik van ingegroeide haartjes af?

Je bent niet de enige die af en toe last heeft van ingegroeide haartjes. Meestal lost het probleem zich vanzelf op, zolang je maar niet aan de ingegroeide haartjes gaat lopen peuteren. Is het een zeer hardnekkige ingegroeide haar die niet wil vertrekken, dan zou je dit kunnen proberen:

1. Druk een warme, vochtige handdoek tegen het bultje aan voor ongeveer een minuut. Als het goed is, zie je nu het haartje boven de huid uitsteken.

2. Gebruik een schoon pincet om voorzichtig de haar uit het bultje te trekken. Let op dat je niet in je huid knijpt met het pincet.

3. Was daarna de plek waar je het haartje hebt verwijderd en breng een crème aan die roodheid helpt voorkomen en genezing bevordert, zoals een hydrocortisone crème.

Lees ook onze andere tips voor het verwijderen van ingegroeide haren en het voorkomen van dit probleem.

Hoe kom ik van roos in mijn baard af?

Om een droge, schilferige baard aan te pakken, kun je eerst proberen te exfoliëren. Zorg er ook voor dat je gezicht en baardhaar schoon blijven. Daarnaast is het dagelijks hydrateren van je huid erg belangrijk. Blijft het een probleem? Neem dan contact op met een dermatoloog. Hier lees je nog wat meer tips voor een zachte baard.

BAARDVERZORGING

Hoe trim ik mijn baard?

Ontdek onze 7 stappen voor het trimmen van je baard. In het kort: was eerst je baard en borstel hem. Gebruik daarna een styler om je gezichtshaar in etappes te scheren. Kam dan je snor en knip hem een beetje bij met een schaartje. Breng wat baardolie aan, zodat je baard er geweldig uit blijft zien.

Hoe laat ik mijn baard groeien?

Als je je baard vanaf nul laat groeien, bestaat de kans dat je de eerste paar weken behoorlijk wat jeuk ervaart. Gedurende deze tijd (maar ook daarna) is het belangrijk om je huid en gezichtshaar schoon en gehydrateerd te houden, dus gebruik elke dag een gezichts- en baardreiniger plus een hydraterende crème. Als het tijd is om je baard in model te brengen, gebruik dan een styler om je gezichtshaar te trimmen en in model te brengen. In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over het laten groeien, vormgeven en stylen van een volle baard.

Hoe gebruik ik baardolie?

Baardolie is makkelijk in het gebruik en maakt een groot verschil. Je gebruikt het als volgt:

1. Doe enkele druppels baardolie in je handpalm.

2. Masseer de baardolie in je gezichtshaar en zorg dat je op alle plekjes komt.

3. Probeer om ook de huid onder je baardhaar mee te pakken.

Meer lezen? In dit artikel leggen we uit hoe je baardolie en andere verzorgingsproducten voor je baard gebruikt. Heb je nog meer vragen? Vind het antwoord in onze artikelen met scheertips.

Was dit artikel nuttig?